Tgrt Haber

Yüzyılın konut projesi geliyor: Kredilerde faizler yüzde 1'in altına mı düşecek?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Aralık 2022 17:17 - Güncelleme : 28 Aralık 2022 17:44
konut kredi faizi,konut kampanyası

Türkiye’de özellikle konut arzında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacı ile hükümet tarafından Toplu Konut İdaresi eliyle çok sayıda sosyal konut inşa edildi. Diğer yandan enflasyon oranlardaki artışla beraber inşaat maliyetlerinin yükselmesi tüm ülkede ev fiyatlarının artmasına neden oldu. Ev almak isteyenler hem fiyatlardan hem kredi oranlarında yaşanan yükselmelerden şikayetçi. Diğer yandan Yüzyılın Kampanyası kapsamında konut kredisi aylık faizinin yüzde 1’in çok altına indirileceği iddia edildi.

Konut fiyatları ile beraber faizlerinde yükselmesi özellikle orta gelirli için ev almayı zorlaştırdı. Konut fiyatlarının hızla yükselmesiyle beraber alıcılar faizlerin düşmesini bekliyor. 

KONUT KREDİSİ AYLK FAİZİ YÜZDE 1’İN ALTINA İNECEK

Milliyet’te yer alan habere göre, ‘Yüzyılın Kampanyası’ kapsamında konut kredisi aylık faizleri yüzde 1’in altına indirilecek. Kampanya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı işbirliğinde gerçekleşecek. Yeni düzenlemenin ocak ayında kamuoyuyla paylaşılması beklenirken, çalışmalarda sona yaklaşıldığı öğrenildi. Konut kredisi faizleri hali hazırda kamu bankalarında yüzde 1,29 şeklinde uygulanıyor. Özel bankalarda ise faiz oranı yüzde 2-3,6 seviyesinde.  Diğer yandan 15 yıl vade imkanı getirilmesi konusu da konuşulan konular arasında.

KREDİ VADESİ 15 YIL OLABİLİR

Kısa süre önce Ekonomim’e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut sektöründeki durgunluğa yönelik açıklamalar yaparak “Kredi vadesi 15 yıl olabilir. Konut bedeline göre kademeli bir faiz modeli olacak. Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak.” İfadelerini kullandı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...