Tgrt Haber

Zeytinyağında akılalmaz sahtekarlık, aynısını yapıyorlar

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
27 Kasım 2023 16:40 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 17:05
Zeytinyağı,zeytinyağı fiyatları

Zeytinyağı fiyatlarının artmasıyla taklit ürünlerde de artış yaşanıyor. Sahtekarlar fiyatları fırsat bilerek sahte ürünleri piyasaya sürüyor. Sahte zeytinyağı nasıl ayırt edilir? TGRT Haber’de zeytinyağı üreticisi Mustafa Kürlek, sahtekarların pamuk yağından zeytinyağı yaptıklarını söyledi.

Son günlerde zeytinyağı fiyatlarının artması nedeniyle zeytinyağında sahtekarlıklar da arttı. Vatandaşın ekonomik sıkıntısını fırsat bilen dolandırıcılar, piyasaya kalitesiz ve sahte zeytinyağlarını sürdü. Peki gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? TGRT Haber’de zeytinyağı üreticisi Mustafa Kürlek, sahte yağların artmasındaki en büyük etkenin zeytinyağı fiyatlarının artması olduğunu belirterek “Bu sahte yağlar konusunda en çok kullanılan sahte yağ pamuk yağıdır. Pamuk yağlarını belli oranlarda çeşitli yağlarla birleştirip renk vericiler, arma vericiler katıp sahte yağ haline getiriyorlar. Gerçek zeytin yağıyla yüzde seksenlik bir fiyat farkı var” dedi.

FİYATLAR 400 LİRAYA KADAR

“İyi bir zeytinyağında fiyatı 350 ila 400 liranın altında olması pek mümkün değil” diyen Kürlek, şunları söyledi: “Yeni mahsul, soğuk sıkım bir zeytinyağını kapağını açıp kokladığınızda taze zeytin aroması gelir. Ağır, bozuk bir koku gelmez. Erken hasat bir yağsa içindeki fenol bileşenlerinin bu kuvvetli olduğunu gösterir. Genzinizi yakar ve geçer. Bu tamamen kaliteden dolayı bir acılıktır. Çok kaliteli ve asidi düşük yağlar acılığa sahiptirler. 2 tip burada acılık var. Birincisi kaliteden kaynaklı, ikincisi yüksek asitten kaynaklıdır. Zeytinyağının donup donmaması kesin kalite kriteri değildir." 

Kürlek, “Riviera yağı kötü bir yağ değildir” diyerek şunları söyledi: “Sızma yağ vitamin ve mineral bakımından riviera göre daha üstündür. Birinci kalitedir çünkü, direkt sıkılmış bir meyve suyudur” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...