Tgrt Haber
02 Mart 2023 09:14 - Güncelleme : 02 Mart 2023 09:22

Ev kirası ve arazi fiyatları uçtu! Deprem fırsatçılarına ceza yağacak

Deprem felaketinin ardından binlerce insan afetten etkilenen illerden komşu illere göç etmeye başladı. Yapılan göçleri fırsat bilen bazı ev sahipleri fahiş fiyat artışlarına gitti. Ev kiraları yüzde 45 zamlanırken birçok ilde fırsatçılar müstakil arazi fiyatlarını da yükseltti. Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır gibi illerde fahiş kira artışları yapılması üzerine harekete geçildi. Piyasa bozucu eyleme 100 bin liradan 2 milyon TL'ye kadar ceza kesiliyor.

Ev kirası ve arazi fiyatları uçtu! Deprem fırsatçılarına ceza yağacak
deprem,kira artışı

Yaşanan deprem felaketinin ardından depremzelerin göç ettikleri illerde ev fiyatları iki katına kadar çıktı. Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır gibi illerde fahiş kira artışlarına karşı harekete geçildi. Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma başlatırken, Ticaret İl Müdürlükleri ve Vergi Daireleri denetimleri sıklaştırdı. Ticaret Bakanlığı ilan siteleri üzerinden emlakçıları uyardı. 

AFETZEDELERİN TAŞINDIKLARI İLLERDE KİRALAR YÜZDE 50 ARTTI

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından birçok ilde kiralık ve satılık konut fiyatları yükseldi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin güneydoğusundaki komşu illere ve daha batıdaki büyük şehirlere olan göç, kiraların yüzde 45'e varan oranlarda artmasına yol açtı. Satılık konutlarda ise 50 bin liradan 600 bin liraya kadar ulaşan yükselişler yaşanıyor. 

ARAZİ FİYATLARI İKİYE KATLANDI

Hatta birçok ilde fırsatçılar müstakil arazi fiyatlarını da yükseltmiş durumda. Diyarbakır'da arazi fiyatları ikiye katlandı. Resmi rakamlara göre 500 bine yakın kişinin göç ettiği Mersin'de 7 bin liralık daireler 14 bin TL'den kiraya verilmeye başlandı. Konya'da bazı semtlerde 5 bin TL olan kiralar, 10 bin liraya kadar yükseldi. Ankara'da da daha önce 6 bin lira olan evler şimdi 11 bin liradan kiralanıyor. Vatandaşların şikayetleri artınca denetimler sıklaştırıldı.Söz konusu illerde İl Ticaret Müdürlükleri emlakçılara yönelik denetimler yapıyor. Ekipler, depremden önce ve sonraki kira fiyatlarını, sözleşmeleri ve komisyon fatura bedellerini inceliyor.

PİYASA BOZUCU EYLEME 2 MİLYON TL’YE KADAR CEZA

Hazırlanan tutanaklar, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderiliyor. Fahiş fiyat artışı belirlenmesi halinde 33 bin lira ile 331 bin lira arasında ceza uygulanabiliyor. Eğer müfettişler piyasa bozucu eylem tespit ederse 100 bin liradan 2 milyon TL'ye kadar ceza uygulanabiliyor. Öte yandan, Ankara ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıkları da dün konut satış ve kiralama bedellerinde ciddi artışlar yaşanması üzerine soruşturma başlattı.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...