Tgrt Haber
06 Nisan 2023 12:46 - Güncelleme : 06 Nisan 2023 12:52

Kiracıyı tahliyede yeni taktik: Ya enflasyon farkını öde ya evi boşalt

Türkiye’de ev kiraları her geçen gün artarken evlerini fahiş fiyatlara kiraya vermek isteyen ev sahipleri kiracılarını evden çıkarmak için her yola başvuruyor. Geçmiş dönemde enflasyon oranın altında kira alan bazı ev sahipleri kiracıdan geçmiş yılların farkını istiyor. Bununla da yetinmeyip alacaklı davası açarak "Ya geçmiş farkı öde ya da evi boşalt" diyorlar.

Kiracıyı tahliyede yeni taktik: Ya enflasyon farkını öde ya evi boşalt
enflasyon farkı,emlak

Son dönemde hemen hemen her gelir grubundan kiracı yüksek fiyatlardan şikâyet ediyor. Mahkemeler kiracı ile ev sahipleri arasındaki davalarla dolup taştı. Fahiş fiyatlara evlerini kiraya vermek isteyen ev sahipleri farklı yollara başvurmaya başladı. 5 yılını dolduran kiracısını tahliye etmek isteyenler dava açarak kiracıdan geçmiş dönem enflasyon farkını istiyor.ü

EV SAHİBİ RAYİÇ BEDELE İKNA OLMUYOR

Bu şekilde açılan davalarda çıkan karar genellikle talep edilen kiranın yüzde 25 ila 40 oranında altında oluyor. Örneğin bir bölgede ortalama kira bedeli 20 bin TL. Açılan mahkemede daire kirası 15 bin TL olarak belirlendi. Sabah Gazetesi’nden Betül Alakent’in haberine göre, Kiracı bu bedeli ödemeyi kabul ederse evde oturmaya hak kazanıyor. Ancak evini 25 bin TL'ye kiraya vereceğini düşünen ev sahibi rayiç bedele ikna olmuyor. O nedenle kiracısını tahliye etmek için farklı model arayışlarına giriyor. 

DAVALARDA EV SAHİBİ HAKLI ÇIKIYOR

Bu kapsamda avukat yolunu tutan ev sahipleri kiracının 5 yıllık geçmişini masaya yatırıyor. Eğer kiracı 5 yılda kirasını düzenli ödemişse bu noktada kira zamlarına bakılıyor. Kanunen kira zamları o yılın enflasyon oranına göre yapılması gerekiyor. Ancak ev sahibi ile kiracı aralarında anlaşıp bazen enflasyon oranın da altında zam yapabiliyor. Diyelim ki üç yıl önce bir evin kirası 3 bin TL idi. O dönem enflasyon oranı da yüzde 20 olarak geldi. Bu durumda kiranın 3.600 TL olması gerekiyor. Ancak ev sahibi ile kiracı aralarında anlaşıp yüzde 10 zam yaptı. Ertesi yıl da bu kira bedeli için 3.500 TL'den anlaştılar.

Ancak enflasyon oranı baz alınsaydı o dönem kira bedeli 4.200 TL olacaktı. İşte ev sahibi 5 yıl boyunca arada oluşan farkları hesaplayıp kiracısına bu yönde alacaklı takibi açmaya başlıyor. Enflasyon oranında zam yapılmaması nedeniyle ev sahibini haklı bulan emsal bir mahkeme kararı da olduğu için ev sahibi alacaklı davasından haklı çıkıyor. 5 yıllık fark ve faiz oranıyla birlikte kiracılara yüklü miktarlarda ödemeler çıkıyor. Hal böyle olunca ev sahipleri de, "Bu alacaktan vazgeçmemi istiyorsan evi boşalt!" diyor.

EV SAHİPLERİ AÇIK ARIYOR

Avukat Mustafa Zafer, son dönemde kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahiplerinin açık aramaya başladığını söyledi. Zafer, "En çok geçmiş dönem enflasyon farkı üzerinden davalar açılıyor. Çünkü kanunen kira zamlarının enflasyon oranında alınması gerekiyor.

KİRACIYI TEHDİT EDİYORLAR

Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç Demir, ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek için her yolu denediğini belirterek, "Son dönemde en çok geçmiş dönem enflasyon farkını istiyorlar. Eğer kiracı enflasyon oranında zam yapmadıysa ev sahibi alacaklı davası açıyor.

 

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...