Tgrt Haber
16 Şubat 2023 17:08 - Güncelleme : 17 Şubat 2023 02:28

Rakamlarla deprem gerçeği: Türkiye'yi depremden korumanın maliyeti 8,7 katrilyon lira

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye'de dayanıksız bina gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 61 binden fazla hasarlı binanın yıkılması gerekiyor. Sektör uzmanlarına göre bu binaların yıkımı kabaca 12 milyar liraya denk düşüyor. Evlerin depreme dayanıklı hale getirilmesinin maliyeti Dünya Bankası’na göre, 465 milyar dolar yani yaklaşık 8,7 katrilyon Türk lirası.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Rakamlarla deprem gerçeği: Türkiye'yi depremden korumanın maliyeti 8,7 katrilyon lira
deprem,depreme dayanıklı bina

Türkiye 6 Şubat tarihinde meydana gelen 35 binden fazla insanın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan depremlerin ardından tek yürek oldu. Toplanan bağışlarla deprem bölgelerine yardımlar gönderilerek yaralar sarılmaya çalışılıyor. Yaşanan iki büyük deprem, dayanıklı binaların önemini bir kez daha hatırlattı. Dünya Bankası’nın 2021 yılı Aralık ayında Türkiye’deki binalarla ilgili yayımladığı bir raporda konuya dair çarpıcı bilgiler yer alıyor.

DEPREMLERİN TÜRK EKONOMİSİNE ZARARI 84 MİLYAR DOLAR

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ekonomiye olan etkileri ile ilgili raporunda depremlerin mali hasarının 84,1 milyar dolar seviyesinde olabileceğini ifade etti. Diğer yandan Boomberg’te yer alan bir haberde de benzer bir rakam verilerek alt yapı ve üst yapıdaki hasarlar hesaba katıldığında depremin 84 milyar dolarlık zarara yol açtığı açıklandı. 

DEPREME DAYANIKLI BİNALARIN MALİYETİ 465 MİLYAR DOLAR

Dünya Bankası’nın raporunda yer alan bilgilere göre, evleri güvenli hale getirmenin maliyeti 465 milyar dolar. Raporda Türkiye’deki evlerin büyük bir bölümün 2000 yılı öncesinde inşa edildiğine dikkat çekilirken eski binaların afetlere karşı dayanıksız olduğu ifade ediliyor. 

TÜRKİYE’DEKİ BİNALARIN SADECE YÜZDE 4’Ü YENİLENDİ

Raporda yer alan verilere göre Türkiye’deki binaların sadece yüzde 4’ü yenilenmiş durumda. Eski binaların yenilenmesi ve kentsel dönüşme kazandırılması için ek finansal kaynaklar geliştirilmesi gerekiyor.

ENKAZIN MALİYETİ BİLE 12 MİLYAR DOLAR

Öte yandan Dünya’da yer alan bir habere göre, yıkılması gereken binaların maliyetinin 12 milyar lirayı aşması bekleniyor. Sektör uzmanlarına göre her bina için enkaz kaldırma maliyetini 250 bin TL.  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 11 ilde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapılırken bunlardan 99 bin 300 binanın az hasarlı, 180 bin 355 binanın ise hasarsız olduğu belirlendi.  İncelenen binaların 50 bin 576’sının ise ağır hasarlı olduğu ortaya çıktı. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...