Tgrt Haber
17 Ocak 2023 16:47 - Güncelleme : 17 Ocak 2023 17:18

Yeni Evim projesinin tüm detaylar belli oldu: Taksitler hane gelirine göre belirlenecek! İşte kalem kalem faiz oranları

İlk Evim İlk İşyerim projenin ikinci ayağı olan Yeni Evim kampanyasına yoğun ilgi devam ederken ev almak isteyenler konunun ayrıntılarını merak ediyor. Orta gelirlileri ev sahibi yapmak için hayata geçirilen kampanyada faiz oranları ve kredileri hangi bankaların verdiği en çok araştırılan konular arasında. Vade süreleri 15 yıla kadar çıkarken faizler 0,69’dan başlıyor. Peki, başvuru şartları neler? Hangi krediye ne kadar faiz oranı uygulanacak? İşte tüm merak edilenler...

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Yeni Evim projesinin tüm detaylar belli oldu: Taksitler hane gelirine göre belirlenecek! İşte kalem kalem faiz oranları
yeni evim,konut faizi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan ve orta gelirlileri hedefleyen Yeni Evim kampanyasına başvurular 16 Ocak tarihinde başladı. Projede ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması planlanıyor. Yeni Evim Konut Finansman Programı’ndaki 100 bin konutluk finansman paketi, yüzde 25'inin İstanbul, yüzde 75'inin diğer Anadolu illerinde olmasına yönelik çalışmayı kapsıyor. Kampanya birkaç bölgeye ayrılarak duyuruldu. Buna göre İstanbul'un yer aldığı 1. bölgede azami geliri 80 bin lira, 2'nci bölgede azami geliri 65 bin lira ve 3'üncü bölgede azami geliri 45 bin lira olanlar projeden yararlanacak. 

YENİ EVİMDE KREDİ ORANLARI NASIL?

Ev almak isteyenler tarafından en çok merak edilenlerin başında faiz oranları geliyor. Yapılan açıklamalara göre, faizler 0,69’an başlayacak, vade süreleri ise konut kredilerinde 15 yıl şeklinde uygulanacak. 

Diğer faiz oranları şu şekilde: 

2 milyona kadar olan kredide 0.69
2 ila 4 milyon TL arasında 0.79
4 milyon ila 5 milyon TL arasında 0.99
Öte yandan belirlenen tüm bölgelerde en düşük peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Vadeler ise en fazla 15 yıl olacak. Bunların dışında isteyenler daha kısa vadelerle daha çok peşinat talebinde bulunarak ödemelerini bu şekilde yapabilecek. 

TAKSİTLER HANE GELİRİNİN YÜZDE 40’INI AŞMAYACAK

Vade süresi boyunca enflasyon oranındaki değişimler taksitlere etki etmeyecek, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde ödemeler yapılacak. Vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

KURA VE BAŞVURU YOK

Ev almak isteyenler markalı konut üreticisinden ya da mahalle arasındaki müteahhitten istedikleri sıfır daireleri seçtikten sonra kredi sağlayan bankalara başvuru yaparak süreci takip edecekler. Bu projede sosyal konutlarda olduğu gibi başvuru ve kura çekilişi olmayacak. 

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

-Programdan yararlanabilmek için hanehalkı toplam gelirini dikkate alınacak. (Azami gelir oranları 1’inci bölgede 80 bin lira, 2’nci bölgede 60 bin lira ve 3’üncü bölgede 45 bin lira)
-18 yaş altı gençler, anne-babaları üzerine konut olması halinde projeye başvuramıyor.
-18 yaşını doldurmuş gençler de bu projeye başvurabilecek. (18 yaşını doldurmuş, SGK kaydı bulunan çocuklar bankadan kredi alabilecek şartları taşıyorsa ev sahibi olabilecek)
-Hanedeki eşlerin üstünde konut olmayacak.
-5 yıl boyunca satılamayacak(ölüm boşanma gibi mücbir sebepler dışında).
-Son 1 yıl içinde konut satmamış olacak. 
-Başvuracağı ilde 1 yıl ikamet şartı olacak. (1’inci (İstanbul) ve 2’nci bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerde konut almak isteyenlerden son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacak. 3’üncü bölgedeki illerde ikamet şartı aranmayacak. Yani İstanbul’da yaşayan biri Kastamonu’dan ev alabilir)
-Ev hanımına eşi kefil olabilecek, çalışan eş diğerine kefil olup alabilir.
-Aile içinde ev olmaması gerekiyor.
-Arsa ve veraset üzerinden hissesi olan vatandaşlar varsa, bu hisse 50'den fazla değilse başvurabiliyor. 
-Yabancılar kampanyadan faydalanamayacak. 

KREDİ HANGİ BANKALARDAN ALINABİLECEK?

Konut projesi kapsamında kredi almak isteyenler HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankalarına başvuru yapabilir.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...