Tgrt Haber

Yargıtay'dan tazminat davasında kritik 'emniyet kemeri' kararı: Arka koltukta zorunlu değil

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
08 Kasım 2022 10:43 - Güncelleme : 08 Kasım 2022 10:50
Yargıtay'dan tazminat davasında kritik 'emniyet kemeri' kararı: Arka koltukta zorunlu değil
yargıtay,dava,emniyet kemeri,trafik kazası

Yargıtay, bir trafik kazasının ardından açılan tazminat davasında kritik bir karar verdi. Yüksek mahkeme, karşı taraf yolcusunun yüzde 14 engelli kalması nedeniyle açtığı tazminat davasında, sürücünün "emniyet kemeri yoktu" savunmasını reddetti. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne işaret edilen kararda, arka koltukta oturanın kemer takma zorunluluğu olmadığı belirtildi.

Yargıtay, trafik kazasında arka koltukta oturan bir yolcunun engelli olmasına neden olan ve hakkında açılan tazminat davasında "emniyet kemeri yoktu" diye indirim isteyen sürücü ile ilgili emsal nitelikte bir karar verdi.

İstanbul’da meydana gelen kazada iki aracın çarpışması sonucu arka koltukta oturan bir yolcu yüzde 14 engelli kaldı. Bunun üzerine mağdur durumda olan yolcu, karşı tarafın sürücüsüne tazminat davası açtı.

Sürücü, yolcunun emniyet kemeri takmadığı için kusurlu olduğunu savunarak tazminat isteminden indirim yapılması gerektiğini belirtti. Davayı kısmen kabul eden İstanbul Anadolu 2. Adliye Ticaret Mahkemesi ise; sürücünün yolcuya yasal faiziyle 116 bin lira sürekli iş gücü, 24 bin lira da geçici iş göremezlik olmak üzere toplam 140 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

"ARKA KOLTUKTA KEMER TAKMAK ZORUNLU DEĞİL"

Karara yapılan itiraz sonrası dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Emsal nitelikte verilen kararda, Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne işaret edildi. Arka koltukta oturanın emniyet kemeri takmak gibi bir zorunluluğu olmadığına vurgu yapıldı.

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, sürücünün, yolcu için istediği kusur indirimini söz konusu yönetmelik kapsamında reddetti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...