Tgrt Haber

İngiltere-İran maçında tarihi an: Milli marşı okumadılar!

Editör: Emre Topaloğlu / Kaynak: TGRT Haber
21 Kasım 2022 17:50 - Güncelleme : 21 Kasım 2022 20:09
İran,İngiltere,Katar,Dünya Kupası,Mahsa Amini

Katar Dünya Kupası B Grubu ilk maçında İran Milli Takımı, İngiltere ile karşılaştı. İranlı futbolcular maç öncesinde İran milli marşını okumadı. Bunun, İran’da ülke çapında yapılan protesto gösterileri kapsamında yapıldığı, oyuncuların protestocularla destek vermek amacıyla milli marşı okumadığı belirtildi.

Katar 2022 FIFA Dünya Kupası B Grubu ilk maçında İran milli takım futbolcuları, İngiltere maçı öncesinde milli marşı okumadılar.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında ölmesi sonrasında başlaya gösteriler ülke geneline yayılmıştı. Gösteriler iki aydır devam ediyor. İranlı futbolcular bu eyleme katılmak için milli marşı okumadı.

İRANLI FUTBOLCULAR NEDEN MİLLİ MARŞI OKUMADI?

İran takım kaptanı Ehsan Hajsafi, maçtan önce düzenlediği basın toplantısında, “İran'daki tüm kederli ailelere başsağlığı diliyorum. Onların yanındayız ve acılarını paylaşıyoruz. Ülkemizdeki şartların doğru olmadığını ve insanlarımızın mutlu olmadığını kabul etmeliyiz” demişti. Hajsafi, en iyi performanslarını sergileyeceklerini ve atacakları gollerle İran halkını sevindirmek istediklerini söylemişti.

Stadda bulunan İranlı taraftarlardan bazıları da, giydikleri tişörtler ve açtıkları pankartlarda ile İran'daki protestolara destek vererek, "Kadınlara yaşam özgürlüğü", "İran için özgürlük" ve "İranlı kadınlarla birlikte ayağa kalk" ifadelerine yer verdi.

İngiltere karşılaşması öncesi gazetecilere konuşan İran Milli Futbol Takımı Kaptanı Ehsan Hajsafi, ülkede devam eden gösterilere ilişkin, “Halkımızın mutlu olmadığını ve ülkemizde sorunlar olduğunu kabul etmeliyiz. Gösterilerde hayatını kaybedenler için üzgünüm. Maçta elimizden geleni yapacağız ve acılı ailelerin sesi olacağız” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

İran Plaj Futbol Milli Takımı oyuncuları da 2022 Kıtalararası Plaj Futbolu Dünya Şampiyonası yarı final maçında milli marşı okumayarak ve şampiyonluk kupasını kaldırmayarak ülkedeki gösterilere destek vermişti. İran Futbol Federasyonu Plaj Futbolu Komitesi oyuncuların milli marş okumamaları ve kupa kaldırırken sevinmemeleri nedeniyle inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Komite açıklamasında, “İran kuralları, olimpiyat etik kuralları ve Dünya Futbol Federasyonu kurallarına göre spor alanlarında her türlü siyasi davranıştan kaçınılması gerektiğini savunarak, spor ahlakına uymayan davranışlarda bulunan kişilerle ilgili yönetmelik gereği işlem yapılacağı belirtilmişti” dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...