Tgrt Haber
17 Nisan 2019 06:56

AK Parti'den olağanüstü itiraz: Hükümlülere oy kullandırıldı

Sandıktaki usulsüzlükleri 3 valiz dolusu belge ile YSK’ya ileten AK Parti ‘iptal ve yeniden seçim’ istedi. AK Parti, İstanbul itirazı sonuçlanmadan mazbatanın verilmemesi için İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

AK Parti'den olağanüstü itiraz: Hükümlülere oy kullandırıldı
ak parti,olağanüstü itiraz

Şaibeli İstanbul seçimleri için beklenen adım atıldı. AK Parti, Maltepe’de sayım sürerken Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak İstanbul seçimlerinin iptalini istedi. AK Parti, İstanbul itirazı sonuçlanmadan mazbatanın verilmemesi için de İl Seçim Kurulu’na başvurdu.
Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz sandıktaki organize usulsüzlüğü ortaya koyan üç bavul dolusu belgeyi YSK’ya teslim etti. Çıkışta açıklamada bulunan Yavuz, seçimde cezaevindeki hükümlülere bile oy kullandığını söyledi. Yavuz şunları anlattı: İstanbul’da oyların sadece yüzde 10’u sayıldı. YSK oyların 4 ilçe ve 2 ilçedeki birer kurul hariç kalan ilçelerde sayılmasına müsaade etmedi. Ortada bir şüphe var ve bu şüpheyi gideremedik. İki aday arasındaki oy farkı 13 bin 900’lere indi. Eğer tamamı sayılsaydı seçim lehimize sonuçlanacaktı. Organize usulsüzlük, seçim yolsuzluğu var. Bunları ortadan kaldıracak tek mercii YSK’dır. Biz seçimin iptali ve yeniden yapılması için itiraz dilekçemizi verdik.

AK Parti’nin YSK’ya sunduğu itiraz dilekçesinde çok çarpıcı iddialar var. İşte o iddialardan birkaçı...

∂ GEÇERSİZLER CHP’YE YAZILMIŞ
Tespitlerimize göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP lehine geçerli sayılan ancak usulüne uygun bir sayımda geçersiz olması gereken oyların toplamı 35.000 civarında olup, bu oy sayısını seçimlerin sonucunu doğrudan etkileyecek derecede önemli bir olaydır.

∂ DÖKÜM CETVELİNDE USULSÜZLÜK
YSK-SEÇSİS kayıtları incelendiğinde görüleceği üzere oy sayım ve döküm cetvelinde önemli usulsüzlükler yapılmıştır. Şöyle ki; 5.388 adet mühürsüz, 694 adet imzasız, 214 adet boş, 496 adet eksik, 919 adet rakam belirtilmemiş, 1.135 adet sayısı eksik, oy sayım döküm cetveli söz konusudur. Toplam 8.848 adet usulsüz düzenlenmiş oy sayım ve döküm cetveli, seçimin sonucuna doğrudan gölge düşürmektedir.

∂ ÖLÜLERİN YERİNE OY KULLANILMIŞ
2.308 adet oy kullanan kısıtlı seçmen, 1.229 adet yerine oy kullanılan ölü seçmen, 10.290 adet hem cezaevi hem de başka seçmen listesinde kayıtlı seçmen, 5.287 adet İstanbul seçmen listesinde kayıtlı hükümlü seçmen, 236 adet İstanbul'da yerleşim yeri adresi cezaevi olan seçmen kayıtları tespit edilmiş olup, mükerrer kayıtlı bu seçmenler yerine, yerleşim yerlerinde oy kullanılıp kullanılmadığı seçimin sonucunu doğrudan etkileyecek önemli bir husustur.

∂ ZİHİNSEL ENGELLİ 21.782 KİŞİ OY VERMİŞ
İstanbul'un 39 ilçesinde zihinsel engeli bulunan 18 yaş ve üstü toplam 21.782 kişinin seçmen listelerinde yer aldığı ve sandıklarda oy kullandığı belirlenmiştir. Zihinsel engelli bu kişilerin tamamının tam teşekküllü devlet hastanelerinden raporlu oldukları ve seçme hakkı açısından engelli oldukları tespit edilmiştir.

İTİRAZ SONUÇLANANA KADAR MAZBATA VERİLMESİN!
AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul İl Seçim Kuruluna verdikleri dilekçe ile YSK’ya yapılan itirazlar sonuçlanana kadar İstanbul’da mazbata düzenlenmemesini talep ettiklerini bildirdi. İl Seçim Kuruluna başvuru sonrası açıklama yapan Şenocak, “Kanunun bize vermiş olduğu hakkı kullanarak böyle bir talepte bulunduk” diyerek şunları kaydetti:

“Bu sürecin herhangi bir şekilde uzaması noktasında YSK’nın sürecini tam olarak bilemiyoruz. Maltepe’de sayım bittikten sonraki birleşme tutanağı neticeye bağlanma ihtimaline karşılık, biz de bu sürecin daha şeffaf bir şekilde yönetilebilmesi anlamında itirazımızı yaptık. Bugün gelinen noktada 13 binli sayıyı konuşuyoruz. Aradaki farkın azaldığını görüyoruz. Biz de diyoruz ki eğer bu süreç içinde yapmış olduğumuz dilekçeyle oyların tümü sayılabilmiş olsaydı ilk akşam bizim lehimize sonuçlanmış olurdu. YSK’nın takdiri o şekildeydi. Bugün (dün) YSK’ya seçimin iptali ve yenilenmesi noktasındaki başvurumuza istinaden de bunları gerekçe göstererek de mazbatanın YSK’nın değerlendirmesi bitene kadar verilmemesini talep ettik. Takdir, YSK ve İl Seçim Kurulu’nda...”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...