Tgrt Haber
31 Ağustos 2021 19:06

99 yıl sonra tarih oldu: Kurşunlu benzin kullanımı sona erdi

BM Çevre Programı (UNEP), 1922 yılında piyasaya sürülen kurşunlu benzinin, çevreye ve insanlara verdiği zararı tekrar vurgulayarak bir devrin sona geldiğini duyurdu.

99 yıl sonra tarih oldu: Kurşunlu benzin kullanımı sona erdi
BM,Benzin,Sağlık,Zehirlenme,BM Çevre Programı,UNEP

BM Çevre Programı (UNEP) geçtiğimiz ay Cezayir'de satışı durdurulan ve 99 yıldır dünyada kullanımı olan kurşunlu benzinin devrinin sona erdiğini duyurdu.

İlk olarak 1922 yılında patenti alınarak kullanıma sunulan ve tetraetilkurşun bileşiğini içeren kurşunlu benzinin, ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğu tespit edilmişti.

DÜNYADA KURŞUN ZEHİRLENMELERİNE YOL AÇTI

1970’lerde dünyanın her yerinde aktif olarak kullanılan ve otomobillerin daha yüksek sıkıştırma oranları kullanmasına izin vererek onları daha güçlü hale getiren kurşunlu benzin, daha sonra başta ABD olmak üzere kurşun zehirlenmelerine yol açtığı biliniyor.

ÖZELİKLE ÇOCUKLARI ZEHİRLEDİ

Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda, düşük seviyelerde kurşun maruziyetinin bile insan beynini, özellikle de çocukları etkilediğini, zeka seviyelerini etkilediğini ve refleksleri yavaşlattığını tespit etti. Bununla birlikte kurşunlu benzinin kalp hastalığı, felç ve belirli kanser türleri ile bağlantılı olduğu bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler tarafından kurşunlu benzinin kullanımının sona ermesi duyurusu ile ilgili UNEP yaklaşık 20 yıldır kampanya yürütüyor. İlk olarak 2002 yılında başlatılan kampanyada 117 ülkenin kurşunlu benzin kullandığı ve bunun sağlık üzerinde derin etkileri olduğu aktarılmıştı.

YILDA 1,2 MİLYONDAN FAZLA ÖLÜMÜ ÖNLEDİ

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen yaptığı açıklamada, "Kurşunlu benzin yasağının başarılı bir şekilde uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır" dedi. UNEP'e göre, kara yolu araçlarında kurşunlu yakıt kullanımının yasaklanması, yılda 1,2 milyondan fazla ölümü önledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...