Tgrt Haber
08 Temmuz 2021 11:41

Koronavirüs atlatanlara aşı randevusu açıldı

COVID-19 geçiren ve bir doz aşı olanlar, isterlerse ikinci doz aşılarını da yaptırabilecek. Bu kapsamda COVID-19 geçiren ve tek doz aşı olanların daha önce iptal edilen ikinci doz aşı randevuları tekrar sisteme tanımlandı.

Koronavirüs atlatanlara aşı randevusu açıldı
aşı,koronavirüs,biontech,sinovac,turkovac

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde koronovirüse karşı iki doz yerine tek doz aşı uygulanmasının yeterli olacağını, ilk iki dozunu Sinovac olan vatandaşlar için üçüncü dozun Biontech yapılacağını açıklamıştı. Bu kapsamda hastalığı geçiren ve bir doz aşı olanların ikinci doz randevuları iptal edilmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, hastalığı geçirenlerin isterlerse bir yerine iki doz aşı olabileceklerini belirtti. COVID-19 geçiren ve tek doz aşı olanların daha önce iptal edilen ikinci doz aşı randevuları tekrar sisteme tanımlandı. Hastalığı geçirenlerden hem bir doz hem de iki doz yaptıranlar, aşı sertifikalarını e-nabız veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamaları üzerinden oluşturabilecek.

COVID-19 geçirenlerin birinci dozları, hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra uygulanıyor. Avrupa'ya seyahatlerde ise istenen aşı kimliğinde hastalığı geçirseniz de 2 doz aşı olma zorunluluğu var.

COVİD AŞISI HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN YAPILIYOR?

Türkiye'de koronavirüse yakalanarak, hastalığı geçirenlerde 6 ay sonra uygulanan aşı geçtiğimiz günlerde 3 aya düşürülmüştü. Geçtiğimiz hafta yapılan Bilim Kurulu sonrası Bakan Koca hatırlatma dozuyla ilgili olarak "Bildiğiniz gibi hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanıyordu. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirildi" ifadelerini kullanmıştı.

2,5 MİLYON KİŞİ ÜÇÜNCÜ DOZ AŞIYI OLDU

 

Koronavirüsle mücadele son hızıyla sürerken, vaka sayılarında son 2 gündür kritik eşiğin üstüne çıkıldı. Sağlık Bakanlığı, 7 Temmuz 2021 tarihli koronavirüs vaka tablosunu Kovid-19 Bilgilendirme Platformu'nda paylaştı. Buna göre son 24 saatte 225 bin 253 test yapıldı, 5 bin 160 yeni vaka tespit edildi, 52 kişi yaşamını yitirdi. İyileşenlerin sayısı ise 4 bin 636 olarak açıklandı.

10 GÜNDE 8 MİLYON DOZ AŞI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Son 10 günde yapılan aşı 8 milyon dozu geçti" bilgisini paylaştı. 

Toplamda 36 milyon 879 bin 365 kişiye birinci doz aşı yapılırken, ikinci doz uygulananların sayısı da 16 milyon 209 bin 662 oldu. Üçüncü dozu olan kişi sayısı ise 2,5 milyona yaklaştı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...