Tgrt Haber

Her şey bir restle başladı! ATAK helikopterinin bilinmeyen hikayesi

11 Şubat 2022 15:34
Bir üsteğmenin Türkiye'nin çıkarlarını gözetmesi ve ısrar etmesi sayesinde ATAK helikopteri millileştirildi.

Yerli ve milli savunma sanayi hamlesi denince ilk akla gelenler arasında yer alan ATAK helikopterinin hikayesi, Türkiye'nin bu alanda karşılaştığı zorlukları ve ambargoların özeti gibi. Lisans sorunu ile karşılaşılınca proje sorumlusu komutanın resti ile farlı bir boyut kazanan yerli helikopterin hikayesi hem gururlandırıyor hem de düşündürüyor. TGRT YouTube ekibi o hikayeyi mercek altına aldı.

Bir üsteğmenin Türkiye'nin çıkarlarını gözetmesi ve ısrar etmesi sayesinde ATAK helikopteri millileştirildi.

Türkiye'nin, savunma sanayinde yerli üretime geçmek için başlattığı hamle, Batılı ülkelerin engellemeleri ve ambargolarıyla karşılaştı. Bugün birçok ülkenin talip olduğu yerli ve milli ATAK helikopterinin hikayesi, bu ambargo ve engellemelerin nasıl uygulandığını ortaya koyuyor.

ATAK'ın hikayesi, zorlukları anlattığı kadar, milli hamlenin perde arkasındaki isimsiz kahramanları da anlatıyor. O kahramanlardan biri de Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan! Savunma sanayinde yerlileşme ve millileşme sürecinde başarıların adım adım nasıl inşa edildiğine dair Alpaslan Erdoğan'ın 'Türk Savunma Sanayiinin Yükselişi ve Ambargolar' kitabı bu zorlu sürecin örnekleriyle dolu.

Her şey bir restle başladı! ATAK helikopterinin bilinmeyen hikayesi

Bugün bir çok ülkenin talip olduğu, Türkiye'nin terörle mücadelesinde elikolu olan ATAK helikopteri de bunlardan biri.

ABD'NİN RESTİNE REST! 

2001 yılında Kara Kuvvetleri Karargâhı'nda Savunma Araştırma Şubesi Müdürü olarak görev yapan Erdoğan Paşa, o dönem ABD’den alınacak AH-1Z silahlı helikopterlerin sözleşme görüşmelerine katılır. Bell Şirketi ve ABD’li yetkililer, helikopterin mevcut konfigürasyonuna dokundurtmama şartını ortaya koyar. Bir üsteğmen Erdoğan Paşa’ya “Komutanım, burada asıl önemli olan helikopterin görev bilgisayarıdır. Bunun yazılımını bizim yapmamız lazım” uyarısında bulunur.

Üsteğmenin istekleri toplantılarda gündeme getirilmeye başlayınca şirket yetkilileri ve askerler “Dokundurtmayız, açmayız, biz size böyle vereceğiz, hiç karıştırmayız” resti çeker. Türk heyeti reste restle karşılık verir. Görüşmeler noktalanır. 

'GETİRİN O TEĞMENİ BANA...'

Milli ATAK'ın hikayesi işte bu noktada başlar.  Erdoğan Paşa, paşa soluğu Genel Kurmay Plan Prensipler Başkanı’nın odasında alır. Komutan, “Sözleşme görüşmelerini hemen kesin. O üsteğmeni de bana getirin” der. Üsteğmen olan biteni ve helikopter ile görüşlerini anlatır. Oüsteğmen şu anda TUSAŞ’ta çalışan Sunar Oktay’dır. Erdoğan Paşa daha sonra "O üsteğmenin zorlamasıyla biz bir görev bilgisayarına sahip olduk" diye anlatacaktır ATAK'ın hikayesini... 

TGRT Youtube ekibi ATAK'ın bu bilinmeyen hikayesini araştırdı: 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...