Tgrt Haber

Avrupa Komşuluk Konseyi Direktörü Vesterbye, Schengen vizesi krizinin nedenlerini TGRT Haber'e anlattı: AB siyasi pazarlık aracı olarak kullanıyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
30 Ağustos 2023 09:58 - Güncelleme : 30 Ağustos 2023 10:38
Schengen Vizesi

Türkiye'nin 2013'te Geri Kabul Anlaşması'yla başlayan vize serbestisi süreci 10’uncu yılında… Son dönemde retlerle yeniden gündeme gelen vize serbestisi düğümü çözülecek mi? Vize retlerinin altında yatan sebepler ne? Avrupa Komşuluk Konseyi Direktörü Samuel Vesterbye merak edilenleri TGRT Haber’e anlattı. Vesterbi, retleri Avrupa’nın vizeyi siyasi koz olarak kullanmasına bağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’den Schengen vize başvurularını reddeden Avrupa’ya  “Adeta siyasi şantaj olarak kullanılan bu vize sorunu çözeceğiz” bu sözlerle yüklenmişti. Avrupa Komşuluk Konseyi Direktörü Samuel Doveri Vesterbye de  “AB vize sürecini siyasi bir pazarlık aracı olarak kullanıyor” dedi. Vesterbye, Ankara ile Brüksel arasındaki “Schengen” krizini TGRT Haber’den Emre Diner’e değerlendirdi. Vize başvurularına yönelik nedenleri tek tek sıraladı.

AVRUPA NEDEN VİZE BAŞVURULARINI REDDEDİYOR?

Vesterbye, retlerin nedenlerine ilişkin şunları söyledi: “Erasmus ve turist vizeleri için bekleme süresi ve reddedilme oranlarında bir artış var. Ancak olası nedenlerden biri AB'nin vize sürecini siyasi bir pazarlık aracı olarak kullanmasıdır. Tabi ki vize merkezlerinin özelleştirilmesi de etkenlerden biri. Diğer bir neden de Türkiye’de ekonomik sorunlar nedeniyle vize başvurusu yapanların sayısının giderek artması. Turist olarak giden Türk vatandaşların uzun süre kalması da endişelendiriyor. Ancak gerçek sebep, vize gecikmelerinin nedenlerinin ve ret oranlarının doğru bir şekilde araştırıldığı yeni bir niteliksel çalışma yapıldığında ortaya çıkar.” 

Avrupa Komşuluk Konseyi Direktörü TGRT Haber'e konuştu

“İRAN, IRAK, AFGANİSTAN, SURİYE İLE SINIRLARINIZ VAR”

Vesterbi, “Türkiye’ye vize serbestliği mümkün mü?” sorusuna yanıt olarak Türkiye’deki ekonomik şartları gerekçe gösterdi ve “Yakın gelecekte vize serbestisi pek olası görünmüyor” cevabını verdi.

“İki nedenden bahsedelim” diyen Vesterbi, “Birincisi Türkiye’nin İran, Irak, Afganistan, Suriye veya diğer ülkelerle sınırı var. Oradaki insanlar Türkiye’ye gelebiliyor. Vize serbestisi olursa birçok insan Kanada’ya veya Avrupa’ya kolaylıkla seyahat edebilir” dedi. 

EKONOMİK KRİZ GÖÇE ZORLUYOR! VİZE SERBESTİSİ OLASI GÖZÜKMÜYOR 

Türkiye’nin ekonomik krizde olduğunun altını çizen Vesterbi, konuşmasına şöyle devam etti: “Enflasyondaki artış ve Türk lirasının düşmesi, insanları Türkiye'den ayrılmaya iten en önemli faktör. Çok sayıda genç Avrupa’da yaşamayı hayal ediyor. Dolayısıyla AB, vize serbestisi ile ekonomik krizi yüklenmek istemiyor. Bu da yakın gelecekte tam vize serbestleşmesinin pek olası görünmediği anlamına geliyor.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...