Tgrt Haber

Bakan Çavuşoğlu'ndan Ermenistan ile normalleşme açıklaması: Provokasyonları sonlandırmalı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
14 Eylül 2022 16:11 - Güncelleme : 14 Eylül 2022 16:43
Fotoğraf (AA)
Ermenistan,Azerbaycan

Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar yeniden başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki ülke arasındaki gerilimin tırmanmasından sonra Ermenistan ile normalleşme sürecine ilişkin soruya cevap verdi. Bakan Çavuşoğlu Ermenistan provokasyonları azaltmalı dedi.

Fotoğraf (AA)

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki tansiyon yeniden yükseldi ve çatışmalar başladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun Kelbecer, Laçın ve Daşkesen'deki Azerbaycan ordusuna ait mevzileri top atışına tutmaya devam ettiğini açıklamıştı.

Azerbaycan tarafından dün yapılan açıklamada, Ermenistan’ın provokasyonu sonucu çıkan çatışmada 42’si askeri personel, 8’i sınır muhafızı olmak üzere 50 askerin şehit olduğu bildirilmişti. Ermenistan’da da Başbakan Nikol Paşinyan, bugün yaptığı açıklamada, çatışmalarda 105 Ermeni askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Türkiye'den de Ermenistan ve Azerbaycan gerilimine ilişkin peş peşe açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile normalleşme görüşmelerine ilişkin gelen soruya cevap verdi.

PROVOKASYONLAR AZALMALI

Ermenistan ile normalleşme görüşmelerine ilişkin, normalleşme özel temsilcisi, bir sonraki görüşmenin Ankara'da veya Erivan'da olabileceğini söylemişti. Bu konudaki yorumunuz ne olur?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şöyle cevap verdi:

Biz bunu ilk görüşmeden sonra teklif ettik aslında. İlk görüşme Moskova’da oldu. O görüşmeden sonra ikinci ülkelere gitmemize gerek yok, artık Türkiye veya Ermenistan’da olsun dedik. Hangi ilde, hangi şehirde olacağı da önemli değil. Fakat Ermenistan buna hazır olmadığını söyledi. Toplamda dört görüşme oldu. Bu konularda Ermenistan çekingen davranıyor, üzerimizde baskı var diyor. Olabilir de. 

Ama şu son Azerbaycan ile gelişmeler bizim canımızı tabiatıyla sıktı. Ermenistan’ın bu provokasyonları sonlandırması gerekiyor. Bizim Ermenistanla görüşmelerimiz ikili düzeyde devam ediyor ancak kendilerine bunun, Azerbaycan’dan bağımsız bir şekilde devam etmeyeceğini söylüyoruz. Biz böyle söylediğimiz zaman da rahatsız olduklarını belirtiyorlarmış. Ama bu gerçek. Bizim Azerbaycan’dan bağımsız şekilde adım atmamız mümkün değil. Gerçekçi de değil.  Azerbaycan ile bizim aramızdaki ilişkiler bir yana, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gerilimler devam ederken Güney Kafkasya’da istikrardan nasıl söz edilebilir. Şimdi anlaşmalar imzalandı, işte Zengezur vs. diğer projeler, Ermenistan’ın da çok yararına olacak projeler, buna bile “koridor” demeyin gibi bir sürü bahaneler buluyorlar. Brüksel’de tekrar bu konuları hayata geçireceklerini teyit ettiler, Aliyev ile Paşinyan’ın görüşmeleri oldu. Sonuçta biz Güney Kafkasya’nın istikrarı için samimiyiz. Ermenistan daha samimi olursa, gelişmeler olabilir.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...