Tgrt Haber
30 Ekim 2021 15:16

Türkiye'de bir ilk! Bakan Varank: Kan ürünleri üreteceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de üretimi daha önce gerçekleştirilmeyen kan ürünlerinin üretilmeye başlanacağını açıkladı.

Türkiye'de bir ilk! Bakan Varank: Kan ürünleri üreteceğiz
kan ürünleri,mustafa varank

Maxicells yerli plazma üretim tesisi temel atma töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşti. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve iş dünyasından temsilciler katıldı. Fabrikanın dünyada 13’üncü tesis olacağını söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de üretimi daha önce gerçekleştirilmeyen kan ürünlerinin üretilemeye başlanacağını söyledi. Bu fabrikanın dünyada bu alandaki 13’üncü tesis olduğunu kaydeden Varank, “Üretime geçtiğinde yaklaşık 450 vatandaşımıza ekmek kapısı olacak. Türkiye’den her yıl yurt dışına ödenen 1,2 milyar liralık rakamın da yurtiçinde kalmasını sağlayacak” dedi.

PROJE ÜSTÜNE PROJE 

Bakan Varank, "Son dönemde devasa tesislerin açılış veya temel atma törenleri vesilesiyle ardı ardına vatandaşlarımızın huzuruna çıkıyoruz. Daha Ekim ayının başında Cumhurbaşkanımızla birlikte, Adana’da 1,7 milyar dolarlık yatırım değerine sahip Ceyhan Propilen Üretim Tesisi’nin temel atma törenini gerçekleştirdik. Aradan iki hafta bile geçmeden, Eskişehir’de 850 milyon liralık yatırımla kurulan Haier Beyaz Eşya fabrikasının açılışını yaptık. Bugün de 550 milyon euro yatırım değerine sahip plazma üretim tesisinin temel atma töreni vesilesiyle karşınızdayız. Yaklaşık 66 bin metrekare kapalı alana sahip olacak bu tesis, 172 dönüm arazi üzerine inşa edilmeye başlandı” ifadelerini kullandı. 
Bakanlık olarak yatırımcılara verilen desteklere değinen Bakan Varank, “Biz ülkemize yatırım yapan tüm sanayicilerimizi en ufak ayrım yapmadan bağrımıza bastık, basmaya da devam edeceğiz. Fikirden pazara üretim süreçlerinin her aşamasını etkin programlarımızla bakanlık olarak destekliyoruz” diyerek TÜBİTAK’la firmaların Ar-Ge harcamalarına ciddi katkılar sağladıklarını belirtti. KOSGEB’le yatırım sürecindeki kobilerin makine-teçhizat alımından personel giderlerine kadar birçok kalemdeki kaynak ihtiyacını giderdiklerini belirten Varank, “Tüm bunları Teşvik Kanununa, Sanayi Bölgeleri Kanununa Endüstri Bölgeleri Kanunu’na, ilgili mevzuatlara göre yapıyoruz. Sonuç olarak, kanunun gerektirdiği şartları yerine getiren tüm yatırımcılarımıza, tekrar söylüyorum ayrım yapmadan tüm yatırımcılarımıza, biz bu destekleri devlet olarak veriyoruz” diye konuştu.

CHP’LİLERE SESLENDİ! 

CHP’li siyasetçilere seslenen Bakan Varank, “Siz de şartları sağlayın, ülkemizde katma değer oluşturun gelin bize başvurun bu destekleri sizlere de verelim. Bu yer tahsislerini sizlere de yapalım. Bunu geçmişte defalarca yaptık. Toplamda 23 Endüstri Bölgesi ilan ettik. Hiçbir zaman firmalarımıza sağladığımız destekleri gizlemedik. Bizim bütün teşviklerimiz aleni bir şekilde Resmi Gazete’de ilan ediliyor. Maxicells’in bu fabrikası için de ne yaptığımız ortada. Diğer Endüstri Bölgelerinde olduğu gibi kendilerine yatırım yapmak kaydıyla, bir kira karşılığında bu araziyi tahsis ettik. Arazinin tapusu hazinede kalmaya devam ediyor. Bütün olay bundan ibaret” dedi. 

GLOBAL FİRMALARI DAVET EDİYORUM

Yatırımcılara seslenen Bakan Varank, “Yaşanan pandemi krizi ve dünya ticaretindeki tüm belirsizliklere rağmen yatırımcılar güvenli liman Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyorlar. Yapılan bu yatırımlarla hem müteşebbislerimiz hem de ülkemiz kazanıyor. Bu 2020 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 1,09’a yükseldi. Bu oran 2002 yılında sadece binde 5’ti. Asıl önemli olan ise bu arge harcama ve yatırımlarının özel sektör öncülüğünde artıyor olması. Harcamaların yüzde 64,8’ini; finansmanın da yüzde 57,2’sini şuanda özel sektörümüz gerçekleştirdi. Ülkemiz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu rekabetçi iş ortamıyla, cazip teşvikleriyle, güçlü finans sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız için karlı ve güvenli bir limandır. Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim diyorum. İnşallah 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında burada üretilen ürünler vatandaşımıza şifa olacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...