Tgrt Haber
04 Ağustos 2021 09:44

Bilim insanlarından çarpıcı aşı araştırması

Dünyada 4 milyonu aşkın insanın ölümüne sebebiyet veren coronavirüsle mücadele devam ediyor. ABD bilim insanları mRNA aşılarının coronavirüse karşı insanları yıllarca korumasının mümkün olduğunu belirtti. mRNA aşısı olanlar arasında en şanslı grup daha önce virüs kapmış olanlar.

Bilim insanlarından çarpıcı aşı araştırması
delta,aşı,Pfizer

ABD’de Washington Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmalara göre mRNA aşılarının insanları virüse karşı yıllarca koruyabileceğini kaydetti. Araştırma Pfizer ve Moderna aşılarını olan kişilerden alınan örnekleri incelerek gerçekleşti. Araştırmaya göre aşıların en fazla koruyucu olacağı kişiler bir kez virüsü kapmış olanlar.  Çalışmaya göre mRNA aşısı olan ve daha önce virüs kapmamış birinin korunup korunmadığı konusunda henüz bir sonuca varılmış değil.

DELTA’NIN BELİRTİLERİ DEĞİŞTİ

ABD'li doktor George Monks, Delta varyantının semptomlarının klasik coronavirüse göre değişiklik gösterdiğini açıkladı. Delta varyantına yakalananlar tat ve koku kaybı yaşamıyor. Baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı artık en çok bildirilen semptomlar arasında yer alıyor. Daha çok öksürük, nefes darlığı, ateş ve vücut ve baş ağrıları gibi belirtiler de ağırlık gösteriyor. Enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor.

Bilim insanlarından çarpıcı aşı araştırması

ÖLÜM ORANI 5 KAT, YAKALANMA ORANI 8 KAT FAZLA

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre 1,3 milyondan fazla hastadan yaklaşık 30 bin kişinin virüse karşı daha korumasız olduğunu tespit edildi. Bu kişilerin yarısından fazlasının ciddi solunum yolu hastalığı bulunuyor. Bu kişilerin yüzde 16.44'ü immünosupresif tedaviler kullananlar ve yüzde 7.66'sının ise kanser hastaları olduğu belirtildi. Koronavirüse yakalanma oranı 8 kat, ölüm oranları ise 5 kat daha fazla.

Uzmanlar ayrıca aşıların Delta'ya karşı en etkili silah olduğunun da altını çiziyor. Peki Delta’ya karşı hangi aşılar daha fazla koruyor.

Bilim insanlarından çarpıcı aşı araştırması

DELTA’YA KARŞI HANGİ AŞI DAHA ETKİLİ?

İngiliz bilim insanlarına göre Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısı Delta varyantına karşı etkili. 20 bine yakın kişinin verisinin incelendiği araştırmaya göre iki doz Pfizer aşısı Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalıkları % 88 oranında engelliyor. Ayrıca Public Health England (PHE) araştırmacılarına göre Pfizer-BioNTech aşısı Alpha varyantına karşı da % 93.7 etkili. Tek doz ise % 36 koruyor.

Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Sinovac’ın Delta varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı ancak üçüncü doz uygulamasının güçlü ve dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.

Bilim insanlarından çarpıcı aşı araştırması

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...