Tgrt Haber
27 Ağustos 2021 10:56

Boğaziçili öğrencilerden saygısızlık! Boğaziçi’nde neler oluyor?

Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü Naci İnci’nin nezaketen “Nasılsınız?” sorusuna eylem yapan öğrenciler küstah bir tavırla karşılık verdi.

Boğaziçili öğrencilerden saygısızlık! Boğaziçi’nde neler oluyor?
boğaziçi üniversitesi,naci inci,öğrenci temsilciliği kurulu,boğaziçi dayanışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Boğazici Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci, göreve resmi olarak başladığı gün, protesto eylemi yapan öğrencilerin küstahca tavru ile karşılaştı. Öğrenciler, rektörün “Nasılsınız?” sorusuna karşılık “İyi değiliz. Nasıl iyi olabiliriz sizce? Hala el sallayabiliyorsunuz. Kime selam veriyorsunuz? Hala yüzümüze bakabiliyorsunuz. Utanmadan 'nasılsınız' diye sorabiliyorsunuz!" şeklinde cevap verdi.

“NASILSINIZ?” SORUSUNA KARŞILIK KÜSTAH BİR TEPKİ

Boğaziçi Üniversitesi'ne 1 Ocak 2021’de rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu'nun ardından protesto gösterileri düzenlendi. Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenleri rektörün seçimle belirlenmesini talep ederek üniversite çevresinde eylem yaptı. Prof. Dr. Melih Bulu'nun görevden alınmasının ardından da bazı gruplar eylemlerini sürdürdü. Resmi olarak görevine başlayan Naci İnci, dün makamından ayrılarak aracına yöneldiği sırada bahçede öğrenciler ile karşılaştı. İnci eylemci öğrencilere “Nasılsınız?” diye sordu. Ancak küstah bir tepki ile karşılaştı. Öğrenciler “İyi değiliz. Nasıl iyi olabiliriz sizce? Hala el sallayabiliyorsunuz. Kime selam veriyorsunuz? Hala yüzümüze bakabiliyorsunuz. Utanmadan 'nasılsınız' diye sorabiliyorsunuz!" karşılığını verdi. Öğrencilerin küstahça hareketi sosyal medyada büyük tepki topladı.

Boğaziçili öğrencilerden saygısızlık! Boğaziçi’nde neler oluyor?

BOĞAZİÇİ’NDE NELER OLMUŞTU?

Boğaziçi rektörü 1992’den bu yana diğer üniversitelerde olduğu gibi üniversite hocaları tarafından seçilenler arasından YÖK’e sunulan listeden Cumhurbaşkanı tarafından atanıyordu. Aslında ilk tartışmalar, 2016 yılında daha önce rektör yardımcısı olan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın seçimi kazanmamış olmasına rağmen atanmasıyla başladı. O dönem okuldaki yerleşik düzeni değiştirmeyeceğine dair hocalara güven veren Özkan, Melih Bulu kadar tepki görmedi. 1 Ocak 2021'de atanan Prof. Dr. Melih Bulu ise okul dışından bir hoca olduğu ve seçilmeden göreve geldiği için eleştirilerin odağı oldu.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla üniversite çevresinde protesto gösterileri başladı. Boğaziçi hocaları protestolarını sadece söz konusu atamaya karşılık sınırlandırsa da bu durum öğrenciler arasında böyle olmadı. Gruplar arasındaki ilk ayrışma, protestoların ilk gününden itibaren okul içinde kendi politik fikrini de gündeme getirmek isteyen “Boğaziçi Dayanışması” ismindeki gayrı resmi oluşum ile sadece rektör atamasına karşı çıkmak isteyen “Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK)” ve kalabalık bir öğrenci grubu arasında gerçekleşti.

Boğaziçili öğrencilerden saygısızlık! Boğaziçi’nde neler oluyor?

Boğaziçili öğrenciler arasında ilk tartışma, 4 Ocak Pazartesi günü “Dayanışma” tarafından yazılan ve siyasi içeriği de öğrencilerin büyük kısmını rahatsız eden bildirinin okunma girişimiyle başladı.

BOĞAZİÇİ DAYANIŞMASI NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Üniversitelerin içinde son dönemlerde dikkat çeken örgütlenme Boğaziçi'nde de dikkat çekiyor. Bu örgütlenmeler sol grupların “Dayanışma” adıyla bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu örgütlenmenin Boğaziçi’ndeki ayağı da Boğaziçi Dayanışması. Söz konusu oluşum ilk olarak 2019 yılında üniversite yemekhanesindeki zamları protesto etme amacıyla bir araya geldi. Bu grup, eylemlerini hem okul içerisindeki resmi temsilcileri ve kulüpleri pasifize ederek yönetmesiyle biliniyor. Protestolarını okul dışarısına taşıyan bu grup, taşkınlık da yapıyor. 

Atamalara ilişkin yaşanan protestolarda Boğaziçi Dayanışması’nın kaleme aldığı ve okuyacağını ilan ettiği metin, öğrenciler arasında büyük bir rahatsızlığa da neden oldu. Öğrenciler arasında yapılan oylamada HDP ve LGBT’yi konu alan cümleler büyük çoğunlukla reddedildi. Bunun üzerine birçok öğrenci, resmi bir temsil kabiliyeti olmayan Dayanışma’nın devre dışı bırakılmasını ve ÖTK’nin protestoları idare etmesini talep etti.

ÖTK’nin hazırladığı bildiri metni öğrencilerin birçoğu tarafından kabul edilirken Boğaziçi Dayanışması, alınan karaar uymayarak kendi metnini okumayı ve eylemleri rektörlük protestoları ile sınırlı tutmayıp başka siyasi gündemleri de dahil etti. Bu grup, Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanarak “Ellerinde sapanlar vuruyor bu çocuklar, kalkın ayağa kalkın biz şehirden siz köyden" 'Katil polis üniversiteden defol" sloganları attı. 

Boğaziçili öğrencilerden saygısızlık! Boğaziçi’nde neler oluyor?

ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİĞİ KURULU NEDİR, NASIL OLUŞTU?

Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK), öğrenciler tarafından her bölümden seçilen Bölüm Temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu kuruldur. Hiyerarşik bir yapılanmaya sahip olan Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nda bir başkan bulunur. ÖTK Başkanı protesto gündemini rektör ataması ile sınırlı tutmak istediği için sol grupların tepkisini çekse de, bu duruşu öğrencilerin çoğunluğu tarafından büyük destek gördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...