Tgrt Haber
20 Nisan 2024 14:57 - Güncelleme : 20 Nisan 2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yi kabul etti

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze için diplomasi çalışmalarını sürdürüyor. Erdoğan bugün İstanbul'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan Gazze'de kalıcı ateşkes vurgusu yaparken, İsrail'in uyguladığı zulmün bedelini ödeyeceğini dile getirdi.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Tgrthaber.com.tr

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı abluka ve bombardımanın ardından ilk kez bir Hamas lideri Türkiye'ye ziyaret gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi İstanbul'da kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yi kabul etti - 1. Resim

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki basına kapalı görüşmeye ilk olarak Hamas lideri geldi. Daha sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan giriş yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yi kabul etti - 2. Resim

MASADA 3 KRİTİK BAŞLIK

Saat 14.30'da başlayan kabul yaklaşık 2,5 saat sürdü. 3 önemli konu başlığının masaya yatırıldığı kritik görüşmede Erdoğan ile Haniye'nin Gazze'de ateşkes ve bölgedeki kalıcı barışa yönelik atılacak adımlar, rehinelerin durumu ile Gazze'ye yapılacak insanı yardımları ele aldığı öğrenildi.

Görüşmeye; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yi kabul etti - 3. Resim

2,5 saatlik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından açıklama geldi. İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ERDOĞAN'DAN KALICI ATEŞKES VURGUSU

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi İstanbul’da kabul etti. 

Görüşmede İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze’ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreci ile ilgili konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin uluslararası toplumun dikkatini Filistinlilere uygulanan zulme çekmek için diplomatik gayretlerini sürdürdüğünü ve vahşetin son bulması ile acil kalıcı ateşkes ihtiyacının her fırsatta vurgulandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yi kabul etti - 4. Resim

"İSRAİL ZULMÜN BEDELİNİ ÖDEYECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı zulmün bedelini mutlaka bir gün ödeyeceğini, Türkiye’nin her zeminde Gazze’ye yönelik katliamları anlatmaya devam edeceğini, tüm çabaların bölgesel barışın anahtarı olan bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması ve bölgeye kalıcı huzurun gelmesi için sarf edildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Filistinlilerin birlik içinde hareket etmesinin hayati öneme sahip olduğunu, İsrail’e verilecek en güçlü cevabın ve zaferin yolunun birlik ve bütünlükten geçtiğini ve uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendiren İsrail’e karşı Filistin’in haklı davasının ve gerçeklerin daha çok anlatılması gerektiğini söyledi. 

İNSANİ YARDIMLAR VE İSRAİL'E YAPTIRIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, yaşanan acıları bir nebze dindirebilmek için Türkiye’nin Filistin’e yönelik insani yardımlarını sürdürdüğünü, bugüne kadar 45 bin tondan fazla insani yardımın bölgeye sevk edildiğini, ticarete getirilen kısıtlamalar dahil, İsrail’e yönelik bir dizi yaptırımın hayata geçirildiğini de belirtti. 

İsrail ile İran arasındaki gerilimleri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşananların İsrail’e zemin kazandırmaması gerektiğini, Batı’da İsrail’in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze’ye çekecek çalışmalar yapılmasının önemini vurguladı.

ERDOĞAN VE FİDAN TEMAS KURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in saldırıları sonucu 3 çocuğunu ve 4 torununu kaybeden Hamas lideri Haniye'yi hafta içinde telefonla arayarak taziyelerini iletmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da önceki gün Katar'da Haniye ile bir araya gelerek çeşitli temaslarda bulunmuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul'da cuma namazı çıkışında gazetecilerin Haniye görüşmesiyle ilgili sorusuna, "İsterseniz o gündemi sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım" cevabını vermişti.

Kaynak: Tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...