Tgrt Haber
21 May 2017 14:56

DEAŞ'ın bomba fabrikası imha edildi

Irak’ın Musul kentinde Irak güçleri terör örgütü DEAŞ’ın araçlardan yaptığı bomba fabrikasını ele geçirdi. Fabrikada bir düzineden fazla kullanmaya hazır halde bomba araç bulundu. Yedi ayı aşkın süredir kuşatma altında bulunan terör örgütü, bugüne kadar bomba yüklü araçları patlatarak kentte tutunmaya çalıştı. Fabrikanın imha edilmesiyle örgütün en önemli savunma stratejisi çökertilmiş olabilir.

DEAŞ'ın bomba fabrikası imha edildi
DEAŞ,Irak

Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’da terör örgütü DEAŞ'ın günleri gittikçe azalıyor.  Irak ordusu bu haftanın başında kutsal Ramazan ayı başlamadan terör örgütünün Musul’da yenileceğini duyurmuştu.  

DEAŞ kentteki varlığının sona ermesine günler kala Irak polisi Musul’un batısında DEAŞ'a ait bir araç bomba fabrikasını ele geçirdi. Araçların elden geçirilerek birer ölüm makinesine dönüştürüldüğü fabrikada 12’den fazla modifiye edilmiş araç bulundu.

Böylelikle bugüne kadar Musul'daki bütün stratejisini savunma hatlarını bomba yüklü araçlarla yok etmek üzerine kuran terör örgütü DEAŞ'a Irak güçlerince oldukça ağır bir darbe indirilmiş oldu. Zira örgütün söz konusu araçları yaptığı merkezin ele geçirilen bu fabrika olduğu tahmin ediliyor. 


Kentin batısından gelen son görüntülerde örgütün olduğu bölgeden yoğun dumanların yükseldiği görülüyor. Musul’da kaçacak yeri kalmayan DEAŞ'a karşı ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon güçleri de hava operasyonlarıyla terör örgütüne karşı savaşta desteğini sürdürüyor.

Irak ordusunun Ramazan ayı başlamadan DEAŞ'ın Musul’da yenileceği yönündeki açıklamasını de destekler yönde koalisyon güçlerinden de bir açıklama yapılmıştı. Koalisyonun ABD’li sözcüsü Albay John Dorrian “Düşman tamamen yenilginin eşiğinde” dedi.

Musul'u kurtarma operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret kuvvetlerinin de yer aldığı 100 bin silahlı güç katılıyor. Bugüne kadar Irak güçleri 774 kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.

Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar DEAŞ'lının bulunduğu tahmin ediliyordu.

200 BİNDEN FAZLA SİVİL KAÇABİLİR

Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü DEAŞ'ın kaybetmek üzere olduğu Musul'dan 200 bini aşkın sivilin daha kaçabileceğini duyurdu. Çarşamba günü açıklama yapan uluslararası örgütün İnsani Koordinatörü Lise Grande, "Askeri operasyonlar yoğunlaştı ve Eski Şehir'e doğru çok yaklaştı. 200 binden fazla insanın kaçmasını bekliyoruz" dedi. Reuters haber ajansı geçtiğimiz Salı günü 10 bin sivilin kentten kaçmayı başardığını bildirdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...