Tgrt Haber
23 Şubat 2023 17:00 - Güncelleme : 23 Şubat 2023 17:43

Deprem sonrası sosyal medyada yalan rüzgarı: 14 gün arayla aynı adrese yardım istendi

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde binlerce evin yıkılmasının ardından arama kurtarma ekipleri canla başla çalışmasına devam ederken, bir yandan da dezenformasyona karşı da büyük bir mücadele sürüyor.

Deprem sonrası sosyal medyada yalan rüzgarı: 14 gün arayla aynı adrese yardım istendi
yalan bilgi,dezenformasyon

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremlerinin ardından tüm ülkede yardımlar devam ediyor. Olumsuz hava şartları altında ekipler çalışmalarını sürdürürken, yanlış bilgilere karşı da mücadele sürüyor. 

BİRÇOK BİLGİ YANLIŞ ÇIKTI

Deprem bölgelerinden birçok bilgi gelirken, bunların bazılarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, resmi kanallar yoluyla teyit edilmemiş bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

BİNLERCE YALAN BİLGİ VAR

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Altun, ''DBS'ye e-Devlet ve mobil uygulamalarla bildirilen yalan bilgi ve haber sayısı şu saat itibarıyla yaklaşık 6 bin 200 olmuştur. Vatandaşlarımız DBS'ye yalan bilgiyi bildirirken çoğu zaman konunun doğrusunu da aktarmışlardır. DBS'ye bildirilen ve uzmanlarımızca doğrusu belirlenen birçok yalan haber, günlük olarak yayınladığımız Dezenformasyon Bültenimiz ve İletişim Başkanlığı ile Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmaktadır.'' ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası sosyal medyada yalan rüzgarı: 14 gün arayla aynı adrese yardım istendi


14 GÜN ARAYLA ASILSIZ YARDIM ÇAĞRISI

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, sosyal medyada depreme ilişkin yapılan asılsız paylaşımları mercek altına aldı. Çahmutoğlu, yardım çağrısı yapılan bazı adreslerin hem 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde, hem de 20 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremde kullanıldığını tespit etti.

SAHTE PAYLAŞIM MİLYONLARA ULAŞTI

Kahramanmaraş merkezli depremde yardım çağrısı yapıldığı tespit edilen Aknehir Mahallesi No: 11 ve Koyunoğlu Mahallesi 11. sokak No:9 adreslerinin Hatay depreminde de kullanıldığı ortaya çıktı. Söz konusu adresler için yardım çağrısı yapan hesapların neredeyse tamamının gerçek olduğu belirlendi. Öte yandan sahte yardım çağrılarının yapıldığı paylaşımlarda #AFAD, #Babala, #Ahbap, #deprem gibi etiketlerin kullanıldığı ve bu etiketler sayesinde paylaşımların milyonlarca kişiye ulaşılmasının sağlandığı ortaya koyuldu.

Koyunoğlu Mahallesi 11. Sokak No:9 adresi için yapılan sahte yardım çağrısının sadece 24 saatte 4 bin retweet ve milyonlarca etkileşim alması, sosyal medyada yapılan dezenformasyonun boyutunu gözler önüne serdi.

Deprem sonrası sosyal medyada yalan rüzgarı: 14 gün arayla aynı adrese yardım istendi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...