Tgrt Haber

Dışişleri Bakanlığından Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna tepki

25 Ekim 2019 22:45
Dışişleri Bakanlığından Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy,Uluslararası Af Örgütü,Suriyeli mülteciler,&tt2;Barış Pınarı Harekatı&tt2;

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Uluslararası Af Örgütü'nün 'Suriyeli mültecilerin zorla ülkelerine gönderildiğine yönelik iddialarının' gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan rapor hakkında bir açıklamada bulundu. 

"Raporda yer verilen iddiaları reddediyoruz"

Açıklamada şu sözlere yer verildi: "Ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilere ilişkin olarak Uluslararası Af Örgütü tarafından bugün (24 Ekim) yayımlanan raporda yer verilen iddiaları reddediyoruz.

Türkiye, 3,6 milyondan fazlası Suriyeli olmak üzere, topraklarına sığınan yaklaşık 4 milyon civarında yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Ülkemiz, çok sayıda ülkenin sınırlarına duvarlar ördüğü, tel örgülerin arkasına saklandığı bir dönemde kapılarını ihtiyaç sahiplerine açmıştır.

"Geri göndermeme ilkesine titizlikle uymaktayız" 

Bu kişilere en iyi şekilde ev sahipliği yaparken uluslararası yükümlülüklerimiz uyarınca “geri göndermeme” ilkesine titizlikle uymaktayız. Bu yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Bu çerçevede, Suriyelilerin ülkelerine zorla geri gönderildiğine, tehdit edildiğine ve kötü muamele gördüğüne ilişkin olarak raporda yer verilen iddialar gerçek dışı ve hayal mahsulüdür.

"365.000 civarında Suriyeli gönüllü olarak geri dönmüştür"

İlgili makamlarımız Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüşleri sürecini BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde yürütmektedir. Nitekim Türkiye’nin Suriye’de terörden temizlediği bölgelere bugüne kadar ülkemizden 365.000 civarında Suriyeli gönüllü olarak geri dönmüştür.

Ülkemiz, mültecilerin geri dönüşlerinin gönüllü ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve bu sürecin uluslararası hukuka uygun olarak yürütülmesi gerektiğini her fırsatta hatırlatmaktadır.

"Uluslararası topluma da önemli sorumluluklar düşüyor"

Suriye’de gerekli insani ve fiziki altyapı ile güvenlik koşullarının sağlanması halinde, Suriyelilerin ülkelerine geri dönebileceğine inanıyoruz. Esasen 'Barış Pınarı Harekatı'nın amaçlarından biri de, PKK/PYD/YPG terör örgütünün baskı ve zulmünden kaçan yüzbinlerce Suriyelinin ülkelerine güvenli ve gönüllü dönüşlerini kolaylaştıracak koşulların sağlanacağı bir güvenli bölge oluşturulmasıdır. Suriyelilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşleri sürecinin kolaylaştırılması konusunda uluslararası topluma da önemli sorumluluklar düştüğünü düşünüyoruz.

Ülkemiz, Suriyelilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gereken adımları atmaya devam edecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...