Tgrt Haber
02 Aralık 2021 17:49

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

Doğuştan herhangi bir engelle dünyaya gelen veya geçirdiği hastalık/kaza sebebi ile hayatı değişen engelli bireylere dair farkındalık oluşturmak için 3 Aralık, "Dünya Engelliler Günü" olarak belirlenmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen bu günde, engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Karşılaştıkları zorluklar her ne olursa olsun hayal kurmaktan, hayallerinin peşinden gitmekten çekinmeyen binlerce engelli birey; başarı hikayeleri ile tüm dünyaya ilham kaynağı olmayı başarmıştır. "Tarihe ismini yazdıran, başarıları ile ilham dolu hikayelerin kahramanı olan engelli bireyler kimdir, başarıları nelerdir?" merak edenler için 10 önemli isim ve başarı hikayeleri...

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!
engelli,başarı hikayesi,başarı,3 aralık dünya engelliler günü

Tarihe, adını başarıları ile yazdıran engelli bireyler ve başarı hikayeleri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle araştırılmaya devam ediyor. 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, toplumsal farkındalığı arttırmak ve engelli bireylerin aslında herkes gibi olduğunu,"engel"olarak görülen güçlüklerden nasıl başarı hikayeleri doğabileceğini hatırlatmak oldukça önem arz ediyor. İşte, engellere meydan okuyan "engelsiz" başarı hikayelerinin mimarları!

1- ABRAHAM LINCOLN 

Abraham Lincoln, 1809 ve 1865 yılları arasında yaşamıştır ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmiştir. Abraham Lincoln’ın elleri ve parmakları birbirine göre orantısız, ayakları uzun ve ince olmak ile birlikte, gözleri miyoptu. Yüz şeklinde "Marfan Sendromu" bulunduğunu gösteren belirtiler vardı.  Lincoln, siyasi hayatına yenilgilerle başlamasa da, azimle çalışarak Amerika Birleşik Devletleri'nin unutulmaz başkanları arasında yer almış; ülkesinde "köleliği kaldıran başkan" olarak tarihe geçmeyi başarmıştır. “Çile çekmemiş insanların çok az meziyete sahip olduklarını tecrübe ettim." diyen Lincoln, unutulmayan isimlerden biri olmuştur. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

2- STEPHEN HAWKING

1942 yılında dünyaya gelen Hawking, ALS hastasıydı ve tedavisi mümkün olmayan bu hastalık sayesinde evrenin sırlarını anlattığı kitapları ve bilimsel çalışmalarını geride bırakmıştır. Bu hastalığı sayesinde, beyin sağlam kalmasına rağmen bütün vücut çökmeye devam eder. Başarı kültüründeki mottoya göre, Hawking, “Beynin sağlam ise vücudunun neresi engelli olursa olsun, başarıyı yakalarsın” inancının vücut bulmuş halidir. Doktorların Hawking'e birkaç yıl ömür biçmesine rağmen elli yıla yakın yaşayan Stephen Hawking, yaşam mücadelesine bilimsel çalışmaları ile devam etmiştir ve tüm dünyaya adını duyuran bir dahi olarak hafızalara kazınmıştır. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!3- LOUIS BRAILLE

Louis Braille, görme engelli bireyler için dünya çapında okuma ve yazma sistemi olan "körler alfabesini" bulmuştur. Braille'nin 1'den 6'ya kadar belli bir düzen içinde sıraladığı kabartmalı noktalar, parmaklarla üstünden geçerek okunur. 3 yaşında görme yetisini kaybeden Louis Braille, "Braille Alfabesi" ile görme engelli bireylere ışık olarak hayatlarını kolaylaştırmıştır. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

4- BEETHOVEN 

Doğumundan itibaren sağlık sorunları ile mücadele eden Beethoven, 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamıştır ve 1817’de tamamen işitme engelli bir birey olmuştur. Bu dönemden sonra da müzik yaşamına devam eden ünlü besteci, 9. senfoniyi dahi bu döneminde bestelemiştir. İşitme engelli olmasına rağmen besteler yapan, konserler veren bir insanın; eserlerinin yanı sıra, bu dünyaya bıraktığı önemli değerlerden bir diğeri de, insanlığa verdiği umuttur. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

5- THOMAS ALVA EDISON

Ampulü bulan kişi olarak hafızalara kazınan Edison, İşitme engelli olması, onun için bir avantaj haline gelir. Söylenen her türlü olumsuz cümleye karşı çalışmalarına devam eden Edison, “Ben başarısızlığa uğramadım, 2000 tane tecrübem oldu.” diyerek, başarılarının ardındaki olumsuzlukları dahi bir avantaja çevirebilmiştir.

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

6- AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU

Âşık Veysel, aşık geleneğinin son büyük temsilcilerindendir. Yedi yaşında çiçek hastalığı sebebi ile bir gözünü kaybeden Şatıroğlu, 1894’de Sivas’ın Sivrialan Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Babasının oyalanması için kendisine aldığı saz ile büyüyen Şatıroğlu, şiirleri ve deyişleri ile ülkemizin en ünlü halk ozanlarından biri haline gelmiştir. Yaşamı boyunca köy okullarında ve köy enstitülerinde türkü dersleri de veren Şatıroğlu, 1973 yılında hayata veda etse de, geride bıraktığı eserler günümüze kadar ulaşmıştır ve türküleri yaşatılmaya devam etmektedir.

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

7- FRİDA KAHLO

Frida Kahlo, 6 yaşındayken geçirdiği çocuk felci sebebiyle bir bacağında hasar meydana gelmiştir. Geçirdiği felç dolayısıyla, hayatı boyunca sayısız ameliyat geçiren Kahlo, “Tahta bacak Frida” olarak da anılmaktadır. Ünlü ressamın, resim yeteneğini de bu rahatsızlığı nedeni ile fark ettiği söylenmektedir. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!8- CEMİL MERİÇ

38 yaşında görme yetisini tamamen kaybeden Cemil Meriç, ülkemizin en değerli kalemlerinden biridir. Yazarlık hayatının en üretken dönemini ise görme yetisini kaybettiği kazadan sonra yaşamıştır. Cemil Meriç, onlarca şiiri ve deyişi ile ülkemizin unutulmayan yazarları arasında yer almaktadır. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

9-MARK PLAYLE

"Minnikin" adlı rock grubunda gitar çalan Mark Playle, doğuştan sol eli olmayan bir müzisyendir. Katıldığı "Guitar İdol" yarışmasında çeyrek finalde elense dahi, birçok müzik otoritesi tarafından "geleceğin en büyük gitaristlerinden biri" olarak kabul edilmektedir. İngiltere'nin en sevilen Rock gruplarından Minnikin'ın unutulmaz isimlerinden biri olarak kariyerine devam etmektedir.

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

10- SÜMEYYE BOYACI

Sümeyye Boyacı, başarıları ile adından sık sık söz ettiren sporcularımızdan biridir. Doğuştan iki kolu olmayan Sümeyye Boyacı, küçük yaşta gittiği akvaryum gezisinde “balıkların da kolu yok, onlar yüzebiliyor” düşüncesini motto olarak benimsemiştir.  Azimli oluşu ve kararlılığı ile girdiği tüm yarışlarda derece alan Sümeyye Boyacı; çok sayıda altın, gümüş ve bronz madalya kazanmıştır. 2018 Paralimpik Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda elde ettiği derece ile “Normallerde ve Engellilerde Cumhuriyet Tarihin İlk Türk Kadın Avrupa Şampiyonu” unvanına sahip olmuştur. Sümeyye Boyacı'nın ileriye dönük en büyük hedeflerinden biri de "dünya şampiyonu" olmaktır. 

Haberimizde yer verdiğimiz bu isimler, elbette, ilham hikayesi olan bireylerden bazılarıdır. Engellerine rağmen, engelsiz yaşamayı başaran; zorlukların ve dezavantajlı durumların üstesinden gelen tüm engelli bireylerin başarı hikayeleri dünyaya ilham olabilecek kadar önemlidir. 

"Engellenemeyen" başarı hikayeleri ile ilham kaynağı olan önemli 10 isim!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...