Tgrt Haber
11 Haziran 2021 08:31

Erdoğan, NATO zirvesinde 4 liderle görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Haziran’daki NATO liderler zirvesi için son hazırlıklarını yaptı. Erdoğan, yoğun bir gündemle Brüksel’e gidecek. Erdoğan, Zirvede NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yanı sıra dört ülkenin lideriyle baş başa görüşecek

Erdoğan, NATO zirvesinde 4 liderle görüşecek
NATO,erdoğan

NATO liderler zirvesi pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl fiziki ortamda yapılamamıştı. Bu yılki toplantı için geri sayım başladı. Brüksel’de 14 Haziran’da yapılacak olan zirvede 30 müttefik ülke lideri bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirveye katılmak için son hazırlıklarını yaptı.

Erdoğan, yoğun bir gündemle Brüksel’e gidecek. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin yanı sıra Erdoğan, dört ülkenin lideriyle de baş başa görüşmeler yapacak.

BIDEN İLE İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Erdoğan-Biden görüşmesi, Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüşme olması bakımından önem taşıyor. ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinin yarım saatten fazla sürmesi bekleniyor. Bu ilk yüz yüze görüşme iki liderin ele alacağı konular açısından kritik öneme sahip. Türkiye’ye teslim edilmeyen F-35 savaş uçakları, ABD ile Türkiye arasında gerilime sebep olan S-400 hava savunma sistemleri ve terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ konuları İki liderin görüşeceği en kritik başlıklar arasında yer alıyor. Suriye, Libya, Karabağ,  Doğu Akdeniz ve Afganistan konuları da masaya yatırılması bekleniyor. İki ülke arasında ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi de görüşülecek başlıklar muhtemel arasında yer alıyor.

MERKEL İLE AB İLİŞKİLERİ 

Erdoğan’ın NATO zirvesinde baş başa görüşeceği bir diğer lider de Almanya Başbakanı Merkel olacak. AB-Türkiye münasebetleri iki liderin görüşmesinde ele alınacak konuların başında gelirken Doğu Akdeniz, ikili ilişkiler, göç ve bölgesel meseleler de gündemde olacak.  Berlin’de bu ay sonunda düzenlenecek olan İkinci Libya Konferansı hazırlıkları da görüşmede ele alınacak. Bunların yanı sıra iki liderin ajandasındaki konular arasında 24-25 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek AB liderler zirvesi de yer alıyor.

NATO temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile de görüşme yapacak. Ankara-Atina hattında son dönemde yoğun bir görüşme trafiği yaşanırken, Erdoğan ile Miçotakis, Ege ve Doğu Akdeniz’deki meseleler, Batı Trakya Türkleri ve Kıbrıs meselesine kadar birçok konuyu görüşecek. Erdoğan’ın, Yunan Başbakan’a Ankara’nın diyalogdan yana olduğunu ve problemlerin diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade edeceği öğrenildi.

JOHNSON İLE İŞ BİRLİĞİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Erdoğan’ın zirvede baş başa görüşeceği bir diğer lider olacak. Erdoğan ve Johnson’un, Kıbrıs görüşmeleri, ekonomik ilişkiler, Libya ve Suriye meselesini ele alması bekleniyor. Türkiye-İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ve bu kapsamda yeni ekonomik fırsatlar görüşmede özellikle değerlendirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...