Tgrt Haber
03 May 2014 21:07

Erzurum'a patrik ziyareti

Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia, Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi'ni ziyaret etti.

Erzurum'a patrik ziyareti
gürcistan ortadoks kilisesi Patriği, İlia, uzundere, öşvank kilisesi, GÜNCEL haberleri, GÜNCEL,

Erzurum'a gelen İlia ile beraberindekiler, Gürcü Kralı Kuropalat Adernese'nin oğulları tarafından 963-973 yılları arasında yaptırılan Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi'ne geldi. İlia'nın kiliseye girmesinin ardından Ortodoks rahibeleri tarafından ilahiler söylendi. İlia, burada mum yakarak dua etti. Gürcistan Patrikhanesi Başpiskoposu ve Gürcistan Akademisi Rektörü Giorgi Zuyadace, yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Patrik İlia arasında yapılan görüşmelerin çok önemli olduğunu söyledi. Bu görüşmelerin daha ciddi adımlar atılmasını sağlayacağını belirten Zuyadace, "Biz İslam dinine çok saygı duyuyoruz. Şu anda Gürcistan'da 313 cami faaliyette, sayısı artıyor ve biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Gürcistan Ortadoks Kilisesi elinden gelin yapıyor. Orada İslam dinine mensup insanlar kendi dinlerini rahatça yaşasınlar, istedikleri gibi hayatlarını sürdürsünler, bizde umut ediyoruz ki bizim dinimizin mensupları da Türkiye'de rahat istedikleri gibi yaşayabilsinler" diye konuştu.

"İslam alemine bütçeden para ayırdık"

Zuyadace, Gürcistan Devleti'nin aldığı kararı anlatarak, "Gürcistan Devleti bütçesinden artık tüm İslam alemine bütçeden para ayıracak bundan sonra. Komünist zamanından bizler gibi oradaki Müslüman insanların da uğradıkları zararları karşılanacak" dedi.

Gürcistan'daki 313 camide Müslümanların kendi dinlerini yaşayabildiğini ifade eden Zuyadace, Türkiye'de çok sayıda din mensubu olduğunu fakat herhangi bir kilisenin faaliyette olmadığını öne sürdü.

Öşvank Kilisesi'nin Gürcistan için çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Zuyadace, şöyle devam etti:

"Öşvank Kilisesi'nin yapımı sırasından Gürcistan bütünlüğü sağlanmıştır. Bütünlüğün simgesi olduğu için bizim için önemli. Gürcistan Kültür Bakanlığı, İslam'a ait ve Müslümanlara ait yerlerin ve camilerin restorasyon çalışmalarını başlattı. Bizim için Türkiye'de bulunun kiliseler çok önemli ve bunların koruma altına alınması bizi memnun ediyor. Biz Türk hükümetinden memnunuz, Gürcistan Ortadoks Kilisesi olarak bu adımlar atıldı ve restorasyon çalışmaları başlatıldı. Buradaki ortak miras koruma altında. Sayın Diyanet İşleri Başkanı Görmez ile görüştük ve bir heyet oluşturularak komisyon kurulacak. Bu çalışmalarla bu mirası nasıl daha iyi koruyabiliriz, eski haline nasıl getirebiliriz diye yapılacak çalışmaları birlikte yürüteceğiz." Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia ve beraberindekiler, daha sonra Artvin'nin Yusufeli ilçesindeki İşhan Kilisesi'ne gitti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...