Tgrt Haber
01 May 2022 10:30 - Güncelleme : 01 May 2022 11:43

Suriyelilere ‘eve dönüş’ fonu! Maddi destek sağlanacak: Yol parası, evlerinin tamiri, yeni ev...

Siyasetin ana gündem maddesi olan sığınmacıların geri gönderilmesiyle ilgili hükümetin çalışmaları sürüyor. Son olarak bayram ziyaretlerine izin verilmeyen Suriyeliler için bu kez de ülkelerine dönmeleri için maddi destek sağlanacağı bildirildi. Böylece ülkemizdeki ‘geçici sığınmacı’ statüsündeki birçok kişinin yurduna dönmesi planlanıyor.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Atay Uslu, ülkesine dönmeyen Suriyelilerin 'geçici sığınmacı' statüsünü kaybedeceklerini belirtti.
Atay Uslu, ülkesine dönmeyen Suriyelilerin 'geçici sığınmacı' statüsünü kaybedeceklerini belirtti.

Son dönemde siyasetin en büyük tartışma konularından bir tanesi olan sığınmacıların geri gönderilmesi meselesi yeniden alevlendi. Kimi vatandaşlar, ülkelerinde savaşın durulduğu sığınmacıların dönmelerinden yanayken kimileri de yurtlarında gerekli şartlar sağlandığında gönderileceklerini düşünüyor.

Konuya ilişkin tartışmaları değerlendiren AK Parti Antalya Milletvekili ve TBMM Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı Atay Uslu da sığınmacı sorunuyla ilgili yeni bir hamleyi kamuoyuna duyurudu. Uluslararası hukukun sığınmacıların ‘Zorla geri gönderilmelerini’ insan hakkı ihlali olarak gördüğünü hatırlatan Uslu, hedefin güvenli bölgelerdeki kamu altyapısını sağlamak olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Suriyelilere ‘eve dönüş’ fonu! Maddi destek sağlanacak: Yol parası, evlerinin tamiri, yeni ev...

"GÖNÜLLÜ, ONURLU VE GÜVENLİ GERİ DÖNÜŞ"

“Uluslararası mevzuat sığınmacıların geri gönderilmesini kabul etmiyor. Aslolan gönüllü, onurlu ve güvenli geri dönüşlerdir. Uluslararası hukuk bunu gerektiriyor. Bunun için Türkiye çaba gösteriyor. Hedefimiz güvenli bölge olarak dediğimiz yerlerde bütün kamu altyapısının sağlanarak daha çok sığınmacının dönmesini sağlamak. Bunlar tamamlanınca dönüşler artacaktır.”

“Adı üstünde ‘geçici sığınmacılar’. Bunlar da geçici koruma statüsünde olduklarının farkındalar. Gideceklerini kendileri de biliyor. Ama savaşın olduğu yere kim gider? Savaş dursa hayat güvenliği olsa elbette gitmek isteyeceklerdir.  “

BAYRAM İÇİN GİDENLER DÖNMEDİ

Bayram gidişlerine de son verildiğini hatırlatan Uslu, “Bayram nedeniyle giderlerin yüzde 20’si kalıyordu. Biz de istedik ki gitsin görsünler. Oradaki hayatı görsünler, hayat şartlarının iyileştiğini görsünler ve kalsınlar. Bayramda artık izin verilmemesinin nedeni, zaten yeterince gitti gördüler. Gitmek isteyen tümden gider zaten. Sadece Fırat’ın doğusundan gelen 700 bin Suriyeli var. Ama şu anda orda terör örgütü (YPG-PYD) var. Nasıl gidecekler? Kaçma sebepleri terör örgütü.” Dedi.

Suriyelilere ‘eve dönüş’ fonu! Maddi destek sağlanacak: Yol parası, evlerinin tamiri, yeni ev...

"GÖÇ DİLİNDE 'YOLLAYACAĞIZ' DİYE BİR ŞEY YOK"

Bu konunun bir istismar aracı olarak kullanılmaması gerektiğini ve göçmen düşmanlığı üzerinden sığınmacıların sömürüldüğünü söyleyen Uslu, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de siyasi pozisyon almak isteyenler bunu yapıyorlar. Sığınmacı karşıtı olmak ile gönüllü geri dönüşlerini konuşmak ayrıdır. Bu konuda ne yapılmalı tartışılır. Ama yaşam hakları tartışılıyorsa bu sömürüdür. Hukukta da yoktur. Göç dilinde ‘yollayacağız’ diye bir şey yoktur. Gönüllü geri dönüşleri mümkündür.“

"SUÇ İŞLEYENLER KESİNLİKLE SINIR DIŞI EDİLİYOR"

“Hükûmet ayrıca seyreltme politikası uygulaması başlattı. 16 ilin tamamında, 52 şehrin de 800 civarı mahallesinde artık Suriyeli kabul edilmiyor. Bir yandan da Göç İdaresinin, uyum çalışmaları yürüyor. Suriyelilerin bulunduğu yerleri dolaşıp sürekli başka bir ülkede yaşadıkları anlatılıyor ve bu düzene uymaları isteniyor. Suç işleyenler kesinlikle sınır dışı ediliyor. Sosyal medyadaki provokatif eylemler izleniyor. Ceza ise ceza, sınır dışı ise sınır dışı ediliyor.“

"YOL ÜCRETİ, EVLERİNİN ONARIMI..."

“Gönüllü gidiş için uluslararası fonları harekete geçiriyoruz. Gidecekleri bölgelerde altyapının oluşturulması lazım, yeni evler yapılıyor. Bunlar tamamlanınca, gönderilecekler. Gitmezlerse geçici sığınmacı statüsünü kaybederler. Geri dönüşler için yol ücreti, evlerinin onarımı dâhil her türlü destek veriliyor.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...