Tgrt Haber
06 Haziran 2022 11:30 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 12:09

Güvenlik Uzmanı Prof. Sait Yılmaz'dan PKK'ya karşı çarpıcı öneri: Suyunu keselim

PKK’ya darbe üstüne darbe indiren Türkiye, Suriye’nin kuzeyine bir askeri operasyon daha yapmaya hazırlanıyor. Tel-Rıfat ya da Münbiç’e yapılacak olası operasyona Rusya bir nebze ılımlı yaklaşırken ABD ise karşı çıkıyor. TGRT Haber’de Güvenlik Uzmanı Prof. Sait Yılmaz, operasyona ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Sait Yılmaz, ABD'nin bölgede Arap olamayan ikinci bir İsrail devleti kurmak istediğini söyledi.
Suriye,Askeri operasyon,PKK/YPG
Sait Yılmaz, ABD'nin bölgede Arap olamayan ikinci bir İsrail devleti kurmak istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birkaç haftadır Suriye’nin kuzeyindeki PKK’nın uzantısı PYD-YPG’ye yönelik askeri operasyon sinyali veriyor. Eli kulağında olan operasyonun Tel-Rıfat ya da Münbiç’e yapılacağı tahmin ediliyor. Rusya operasyona bir nebze ılımlı bakarken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Suriye’nin kuzeyinde gerilimi arttıracak bir adıma karşı çıkarız” diyerek operasyona mesafeli olduğunu ortaya koydu. Türkiye bu operasyonları neden yapıyor ve ne anlama geliyor? Türkiye, PKK’nın suyu kesilebilir mi? Güvenlik Uzmanı Prof. Sait Yılmaz, TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında operasyona ilişkin kritik yorumlarda bulundu. 

OPERASYONUN ZAMANLAMASI DOĞRU 

Sait Yılmaz, Suriye’nin kuzeyinde yapılanan PKK’nin uzantısı PYD-YPG’nin Türkiye için bir güvenlik meselesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu bölgelerde yapılanmalarına asla izin vermeyeceğini belirten Yılmaz, olası operasyonun Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarının devamı olduğunu vurguladı.  ABD’nin operasyona sıcak bakmamasını değerlendiren Yılmaz, “ABD’nin özellikle 2016’dan itibaren bölgedeki YPG-PKK ile beraber kendine ikinci bir İsrail devleti kurma planı var, bu planda bir aşamaya geldi. Ancak Türkiye’nin operasyonları ile bu plan bir nebze durduruldu. ABD bazı yerleri kendi ellinde tutmak istiyorlar. Bunlar Rakka, petrol bölgesi olan Deyrizor bölgesi. Ancak Ukrayna’daki durumdan dolayı Rusya da ABD’de de ses çıkarmıyor. Zamanlama açısından doğru bir adım” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE ÖRGÜTÜN KAYNAKLARINI KURUTMALI 

“ABD’nin neden PKK’ya ve uzantılarına ihtiyacı var?” sorusuna odaklanılması gerektiğini belirten Yılmaz, orada Arap olmayan bir devlet daha kurulmak istendiğinin altını çizerek “Türkiye bu oyuna düşmemeli. ABD’nin yaşamayacak hale gelecek kaynaklarını ele geçirmeliyiz. Petrol olmadan Kürt devleti yaşayamaz. Barzani nasıl ki şu an Türkiye’ye muhtaçsa burada da aynısı olmalı. Suriye’nin Deyrizor’un güneyinde PYD kontrolünde bir yer var. Oradan Irak’ın içindeki Mahmudiye’ye gidiyorlar. Buradan hem petrolü hem de ihtiyaçlarını temin ediyorlar. Burada önce petrolü ele geçirmek lazım. Örgütün kaynaklarını ve devlet kurma hayalini yok etmek gerekiyor. Suriye’nin kuzeyindeki Rakka önemli, burası hedef alınmalı. Türkiye son zamanlarda örgütün lider kadrosunu hedef alarak başarılı bir strateji geliştirdi. Esas olan ABD’nin PKK’dan beklentilerini ortada kaldırmak” dedi. 

Güvenlik Uzmanı Prof. Sait Yılmaz'dan PKK'ya karşı çarpıcı öneri: Suyunu keselim

PKK/YPG’NİN SUYUNU KESELİM 

Fırat Nehri'nin Suriye’de önce Minbiç’e sonra Rakka’dan aktığına dikkat çeken Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Suriye ile Türkiye arasında 1987 yılında su ile ilgili bir anlaşma var. Suriye’ye su vermişiz. 2011 yılında Suriye savaşının başlamasından sonra bu anlaşmanın bir hükmü kalmadı. Nehrimizden Münbiç ve Rakka’da PYD’nin hakim olduğu 3 baraja su veriliyor. Burada balıkçılık, tarım yapıyolar.  PKK ile mücadele yapacaksak bunları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu suyu keselim, PYD ve PKK’ye yarıyor.”  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...