Tgrt Haber
29 Nisan 2016 11:48

HAVELSAN Genel Müdürü, 'Bu bir milli mesele'

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, 'Siber güvenlik alanını kendimize yeni genişleme alanı olarak seçmiş bulunuyoruz. Sadece yatırım yapıyoruz, bunun geri dönüşüyle ilgili bir hesabımız yok. Bu bir milli mesele.' dedi.

HAVELSAN Genel Müdürü, 'Bu bir milli mesele'
havelsan, Hamdi Atalay,

Atalay, 2. Üniversite Sanayi İşbirliği Toplantısı'nda, siber  güvenliğin, son yıllarda ulusal güvenliğin için çok önemli bir tehdit haline  geldiğini söyledi.  Siber savaşın günlük hayatı maddi ve manevi olarak etkileyen bir olgu  olduğuna dikkati çeken Atalay, "Biz bir vakıf ve misyon şirketiyiz. Ticari bir  şirketiz ama her şeyi ticaret için yapan bir şirket değiliz. Bir misyonumuz var:  Başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere devletimizin bizim faal  alanımızda ihtiyaç duyacağı teknolojik çözümleri minimum dış bağımlılıkla, hatta  hiç dışa bağımlılık olmadan tamamen milli olarak geliştirip devletimizin  kullanımına sunmak. Bunu yapabilmek için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
HAVELSAN'ın siber güvenlik konusunda bugüne kadar çeşitli faaliyetler  yürüttüğünü hatırlatan Atalay, gelinen noktada siber güvenlik alanını kendilerine  yeni genişleme alanı olarak seçtiklerini kaydetti.
 
Atalay, siber güvenliğe yapılan yatırımların maddi olarak geri  dönüşüyle ilgili bir hesaplarının olmadığını vurgulayarak, "Bu bir milli mesele.  Ticari bir geri dönüş beklemiyoruz. Türkiye'de bu alanda bir boşluk var, bir  bakıma durumdan vazife çıkardık. HAVELSAN yazılım temelli teknoloji çözümleri  geliştiren bir şirket. Bunu yapıyorsanız siber güvenlik zaten işinizin doğrudan  bir uzantısı. Bizim için yeni bir alan değil. Manavlık yapıyorken, siber  güvenliğe soyunuyor değiliz. Bizim için yeni bir alana farklı bir alana kaymış  değiliz. Doğal olarak bir vazife çıkarma söz konusu. Bu alana yatırım yaptık ve  yapmaya da devam ediyoruz. Çok uzun zamanlar da yapacağımızı düşünüyoruz. Kendi  imkan ve kabiliyetlerimiz ölçüsünde burada yapılacak bir şey varsa bunu yapmayı  vatan görevi olarak biliyoruz ve bu amaçla yola çıktık." diye konuştu.
 
15 bin siber güvenlik uzmanı açığı
 
Siber güvenlikte milli çözümler bulunmadığı sürece güvende  olunamayacağının altını çizen Atalay, şunları kaydetti:
 
 "Milli çözümler olmazsa olmaz diyerek yola çıktık. Bu çözümleri  kullanıp yönetebilecek insan kaynağı lazım. Bu alanda yine sorumluluk aldık.  İnsan yetiştirmeliyiz. Sadece bizim için değil, 2019 için dünyada 2 milyon siber  güvenlik uzmanı açığı var. Bize düşen payın da en az 15 bin olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de 15 bin civarında siber güvenlik uzmanı açığı var. Bu sadece  üniversitelerin giderebileceği bir
ihtiyaç değil. Hem insan yetiştirmek hem de  aynı zamanda siber güvenlik hizmetlerini yönetilebilir hizmetler mantığıyla  ihtiyaç duyulan kurumlara hizmet verelim istiyoruz."
 
Maliyeti ucuz, yıkımı büyük
 
HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Taner Düvenci de siber evrenin  sağladığı olanakların gelecekte de katlanarak artacağını dile getirerek, "Ancak  siber evrenin, bireylerin yaşamı ve devletlerin, ulusların güvenliğine kadar  tehditleri de beraber getirdiğini göz ardı etmemiz mümkün değildir. Siber  tehditlere karşı tedbir almak zorundayız. Artık savaşların yeni bir boyutu  olduğunu herkes kabul ediyor. Maliyeti ucuz, verdiği zarar ve yıkım son derece  büyük. Tedavisi de büyük maliyetler gerektiren bir savaş." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...