Tgrt Haber
14 Ocak 2015 17:37

Irak'tan gelen misafirlere sağlık hizmetinde kolaylık

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ''Irak'tan gelen yeni misafirlerimizin, bütün sağlık hizmetlerinden yararlanması bundan sonra mümkün olacaktır'' dedi.

Irak'tan gelen misafirlere sağlık hizmetinde kolaylık
numan kurtulmuş, ırak, misafirler,

Suriye Koordinasyon Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Kurtulmuş, Suriye meselesinin artık Türkiye için de geçici sorun olmanın ötesinde, kalıcı bir sorun haline geldiğini belirtti. Kurtulmuş, bu konuda yapılan faaliyetlerle ilgili son rakamlara göre, 1 milyon 651 bin 920 Suriyeli mülteciyle karşı karşıya olunduğunu, bugün itibariyle 1 milyon 532 bin 74 sığınmacının biyometrik kayıtlarının Göç İdaresi Başkanlığınca gerçekleştirildiğini söyledi. Kurtulmuş, ''Bu önemli başarıdır, az bir kısmı kalmış demektir, bunu da çok kısa süre içinde tamamlayacağız'' dedi. Şu anda 22 kampın olduğunu belirten Kurtulmuş, ''23'üncüsü İslahiye Kampı'nı da ocak ayı başında açmayı planlıyorduk. İslahiye Kampı da şuanda hizmete girmiştir. Bu kapsamda, kamplarımızda barındırılan Suriye'den ve Irak'tan gelen sığınmacıların toplam sayısı 235 bin civarındadır. Bu da önemli bir başarıdır'' şeklinde konuştu. Kurtulmuş, Suruç'ta Kobani'den gelenlere kamp yapılması konusunda hızlı bir başarıya imza atıldığına işaret ederek, çalışmaların 17 bin 500 kişilik kısmının tamamlandığını, diğer 17 bin 500 kişilik kısmının da önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, 25 Ocak'ta da yaklaşık 35 bin kişilik yeni bir kampın açılmış olacağını bildirdi.

Sığınmacılara sağlık hizmeti

Suriyeli sığınmacıların geçici sığınmacı statüsünde bütün sağlık hizmetlerinden istifade ettiğini hatırlatan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''İster acil olsun, ister diğer şartlarda, sağlık hizmetlerine ihtiyaç duydukları her anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak onların sağlık hizmetinden yararlanması sağlanıyor. Ancak o zaman izlenen politikalar dolayısıyla, Irak'tan gelen yeni kitlelerin sadece acil hizmetlerden yararlanması sağlanıyordu. Yaklaşık 43 bin 120 kişi, Irak'tan gelen Türkmenler ve Ezidiler. Bu gelen komşularımızın, yeni misafirlerimizin dün akşamki Bakanlar Kurulu toplantısında aldığımız karar gereği, bütün sağlık hizmetlerinden, ister acil olsun, ister normal şartlarda olsun yararlanması da bundan sonra mümkün olacaktır. Bunu da yeni bir haber olarak, yeni bir müjde olarak vermeyi uygun görüyorum.''

Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler standartlarında, 2011'den bu yana Türkiye'nin sığınmacılara harcadığı miktarın 5 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Kobani'den, 18-20 Eylül'de kaçarak Türkiye'ye gelenlerin sayısının yaklaşık 197 bin kişi olduğunu belirten Kurtulmuş, bu sayının 2013'te, bütün Avrupa kıtasının aldığı toplam mülteci sayısından fazla olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ''Türkiye bu meseleyi gerçekten önemli bir mesele olarak görmekte. İnsani sorumluluk olarak görmekte. Komşuluk vazifesi, kardeşlik ödevi olarak görmekte ama bunu da sadece hamasi bir takım sözlerle değil, icabını yerine getirerek, titizlikle bu faaliyetleri koordine ederek, yerine getirmeye gayret etmektedir'' ifadelerini kullandı.

''Toplumsal duyarlılık artırılmalı''

Türkiye'deki Suriyeliler meselesinin kamplardaki sığınmacılardan ibaret olmadığını belirten Kurtulmuş, ''Bunun 235 bini kamplarda yaşıyor ama yaklaşık 1 milyon 400 küsur bini de şehirlerimizde yaşamaktadır'' bilgisini paylaştı.

Türk halkının duyarlılığının artırılmasının önemli vazifelerden birisi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, ''Öyle şehirlerimiz var ki 100 bin, 150 bin, 200 bin sığınmacıyla karşı karşıya kalıyor. Kolay bir şey değil. Neredeyse kendi nüfuslarının dörtte birini, beşte birini sığınmacı kardeşlerine kucak açmış illerimiz var'' diye konuştu.

Kurtulmuş, bunun birtakım sosyal yükler getirdiğinin farkında olduklarını vurgulayarak, ''Ümit ederiz ki yarın Suriye sorunu çözülsün. Yarın Suriye'de barış sağlansın. Bu kardeşlerimiz tekrar kendi ülkelerine geri dönsünler. Ama realite bize onu söylemiyor. Realite, bu işin bir müddet daha, belki uzun bir müddet daha devam edeceği ve bu sığınmacılar meselesinin Türkiye için artık en azından orta vadeli bir mesele haline geldiğini biliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

''Büyük bir insanlık ayıbıdır''

Sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Kurtulmuş, kış aylarında zor şartlarda olan sığınmacılara yardım yapılmasının önemine dikkat çekti. Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarının illerde yeni platformlar oluşturarak sığınmacıların yanında olmasını temenni ettiklerini, koordinasyon imkanlarının bu kuruluşlara sağlanacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ''Kış aylarıyla sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaçlar artıyor. Irak'tan gelen sığınmacılara da yeni gelen misafirlerimizin sağlık hizmetlerinden bütünüyle yararlandırılması temin edilmiştir'' dedi.

Eğitim çağında yaklaşık 500 bin sığınmacı olduğunu belirten Kurtulmuş, ''Bunlardan 175 binine eğitim sağlanabiliyor. Bu eğitimin de istediğimiz ideal ölçülerde sağlanamadığını biliyoruz. Bu çocuklar burada. Bu ülkede geleceklerini bulmak durumunda olan çocuklarımız. Bunlara yapacağımız en büyük destek iyi bir eğitim almalarını sağlamaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu sürecin zor olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Suriye halkının zor durumda olduğunu, 10.5 milyon Suriyeli'nin Suriye içinde ve dışında göçmen durumunda olduğunu anımsattı.

Kurtulmuş, uzun yıllar ağıt yakılacak olan, büyük bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Sınırları Suriye'yi de aşan büyük bir insanlık ayıbıdır. Suriye rejiminin ayıbıdır ama aynı zamanda dünyanın ortasında, dünyanın gözü önünde 4 yıldır devam eden iç savaş vardır. Maalesef dünya devletleri bu devlet terörünü nasıl durduracağına dair en ufak bir perspektife sahip değildir. Suriye krizi üzerinden bölgesel ya da küresel güç devşirme niyetinde olanlar, tarih önünde Suriye'deki trajedinin sorumluları arasında yer alacaktır.''

Toplantı, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleştirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...