Tgrt Haber
17 Kasım 2021 16:56

İstanbul'dan geçen fay hatları neler? İstanbul depremini tetikleyen fay hattı ve riskli ilçeler!

İstanbul'dan geçen fay hatları ve risk dereceleri araştırılmaya başladı. İstanbul'da olası bir depremde, hangi ilçelerin hasar alacağı ve hangi ilçelerden fay hattının geçtiği ise merak ediliyor. Peki, İstanbul'da fay hatları hangi ilçelerden geçiyor? İstanbul fay hattı nereden geçiyor, nereler riskli bölge olarak kabul ediliyor? Haberimizde!

İstanbul'dan geçen fay hatları neler? İstanbul depremini tetikleyen fay hattı ve riskli ilçeler!
deprem,istanbul,fay hattı,istanbul depremi

"İstanbul fay hattı nereden geçiyor? İstanbul'da fay hattının geldiği ilçeler hangileri? İstanbul'da riskli deprem bölgesi olan yerler nereleri?" sorularının cevabı, olası bir İstanbul depreminden önce sorgulanmaya devam ediyor. Milyonlarca insana ev sahipliği eden İstanbul'un fay hatlarının haritası ve risk bölgeleri haberimizde...

İSTANBUL FAY HATLARI NEREDEN GEÇİYOR? İSTANBUL'DA RİSKLİ İLÇELER NELER?

İstanbul'da fay hattının geçtiği ilçeler hangileri merak ediliyor. Olası bir İstanbul depreminde, riskli ilçelerin listesi:

  • Avcılar
  • Fatih
  • Zeytinburnu
  • Esenler,
  • Küçükçekmece
  • Tuzla
  • Beylikdüzü

İSTANBUL'DA OLASI DEPREMİN RAPORU

İstanbul için olası depremde, Çınarcık açıklarından Silivri’ye uzanan tek parçalı fay hattı, örneğin gece saatlerinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem üretirse, Avcılar’da en az 465 can kaybına yol açması ihtimal dahilinde. Olası İstanbul depreminde, en riskli ilçelerden biri olan Zeytinburnu’nda ise 7.5 büyüklüğündeki bir depremde, 668’ün üzerinde can kaybı olacağı kaydediliyor.

FATİH DEPREM RİSK HARİTASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı kitapçığa göre, örneğin gece saatlerinde 7.5 şiddetindedeprem meydana gelmesi ihtimalinde, Fatih ilçesindeki binaların yüzde 36’sının hafif, yüzde 23’ünün orta, yüzde 8’inin ağır ve yüzde 5’inin de çok ağır hasar göreceği kayda geçiyor. Simülasyona göre, Fatih genelinde bin 484’ün üzerinde can kaybı yaşanacağı, yaklaşık 985 kişinin ağır yaralanacağı ve 3 bin 897 kişinin de hastane şartlarında tedavi göreceği vurgulanıyor.

Fatih ilçesinde,  büyük deprem sonrası 140 bin 352 kişinin acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağına da dikkat çekilirken, Hırka-i Şerif Mahallesi’nde 83, Akşemsettin’de 67, Ayvansaray’da 56, Kocamustafapaşa’da 120, Mevlanakapı’da 84, Şehremeni’de 76, Seyid Ömer’de 91 ve Yedikule Mahallesi’nde ise 118 ölümün gerçekleşme ihtimali üzerinde duruluyor. 

İstanbul'dan geçen fay hatları neler? İstanbul depremini tetikleyen fay hattı ve riskli ilçeler!

FAY NEDİR?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, "fay" olarak adlandırılmaktadır. 

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE GERÇEKLEŞECEK OLASI DEPREME DAİR AÇIKLAMA!

Japonlar ile birlikte, Marmara Deniz Tabanı Gözlemevi Projesi’ne başladıklarını ve bu projeden çok kapsamlı veriler elde ettiklerini belirten Prof. Dr. Haluk Özener depreme dair şu bilgileri paylaştı:

"Deniz tabanına yerleştirdiğimiz elektrik alan ölçüm cihazları, tabandaki kabuk deformasyonlarını belirleyen açılma ölçerlerin yanı sıra deniz tabanı mikro-deprem ölçüm cihazları ile tabandaki sismik gözlemlere ait veriler bize yeni bilgiler sundu. İlk bulgular ‘batı paçası’ dediğimiz segmentte yılda 1.5 santim sağ yanal atım gözlemlendi. Yani Kuzey Anadolu Fay Hattı yılda 2.5 santim batıya doğru kayarken, Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) 1.5 santim sağ yanal atım, yine bu segmentte 1 santimlik sürekli enerji salınımı tespit edildi. Bu boşalım diğer segmentlere göre daha düşük bir risk olarak yorumlanabilir. Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) boyunca yapılan ölçüm sonuçlarına göre bu alandaki deprem riski Silivri’den-Büyükçekmece açıklarına uzanan orta segmentten daha düşük olarak yorumlanabilir.

Başta İstanbul’u etkileyecek Marmara Depremi’nin büyüklüğü 7’nin üzerinde olacak. Tarih veremiyoruz. Bu aşamada yapılabilecek tek şey deprem zararlarını azaltmak. Bu tek parçalı bir kırık olabileceği gibi birden fazla kırılmayı da içinde barındırabilir. Marmara Denizi’nin altından geçen tek bir fay parçası yok. Birçok ve birbirinden farklı kırık parçaları söz konusu. Her bir kırık parçası kendine has özellikler barındırıyor. Batı segmentinde daha derinde depremler olurken, orta segmentte depremler daha sığ gerçekleşiyor. Ancak ‘Orta segment’in belli yerlerinde ise hiç deprem aktivitesi görülmemektedir. Tüm bu yorumlar elde edilen verilerin analizine dayalı olarak yapılıyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...