Tgrt Haber

İstanbulluların tüylerini diken diken edecek deprem açıklaması: On bin bina yıkılacak, on binlerce kişi ölecek

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
18 Temmuz 2022 20:18 - Güncelleme : 18 Temmuz 2022 20:48
İstanbulluların tüylerini diken diken edecek deprem açıklaması: On bin bina yıkılacak, on binlerce kişi ölecek
deprem,istanbul depremi,naci görür

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili tüyler ürperten açıklamalarda bulundu. İstanbul depreminde en az 10 bin bina yerle bir olacak, on binlerce kişi hayatını kaybedecek.

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbulluların tüylerini diken diken edecek açıklama geldi. Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin’e röportaj veren Görür, önümüzdeki 8 yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olma ihtimalinin yüzde 64 olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne danışmanlık da yapan Naci Görür, kentteki depreme dayanaksız bina sayısının yaklaşık bir milyon 100 bin olduğunu ifade etti. Bunlardan 50 bini, depremde ağır hasar alacak. 10 bin bina ise, Görür'ün deyimiyle "topun ağzında" yani mutlaka yıkılacak.

EN İYİ SENARYO BİLE TÜYLER ÜRPERTİCİ

Depreme ilişkin bir başka hesap daha yapan ünlü jeolog, yıkılması kesin olan 10 bin binanın ortalama kat sayısının 4 olduğunu belirtti. Yani büyük depremde tam 40 bin katın yerle yeksan olacağını ifade etti. Her katta iki daire, her daire de 4 kişinin yaşadığı düşünüldüğünde, yıkılacak ev sayısını 80 bin; bu evlerde hayatını kaybedecek kişi sayısını da 320 bin olarak hesap etti. Görür, bunun en iyi senaryo olduğunun da altını çizdi.

OLASI BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ

  • Depreme dayanıksız bina sayısı: Yaklaşık 1 milyon 100 bin
  • Ağır hasar alacak bina sayısı: 50 binin üzerinde
  • Yıkılması muhtemel bina sayısı: En az 10 bin

OLASI DEPREMİN HASAR TAHMİNİ

  • 4'er katlı 10 bin binada 80 bin daire yıkılacak
  • En az 320 bin kişi hayatını kaybedecek

Profesör Görür, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın kararıyla bir süre önce yürürlüğe giren Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'nın, yani TARAP’ın bir an önce ve doğru şekilde uygulanmasını istedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kazım Susur 18 Temmuz 2022 21:06

Bizim bina çürük bir türlü karot aldırıp test yaptıramadık belediye imar emniyet bildirdik sonuç alamadık alttaki iş yerleri müsade etmiyor onların keyfini bekliyoruz

Sonraki Haber Yükleniyor...