Tgrt Haber

KKTC'de yapılan kritik hamleler ne anlama geliyor? KKTC’nin Ankara Büyükelçisi TGRT Haber’e Açıkladı: Artık çok uzak değil

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
15 Ağustos 2023 11:16 - Güncelleme : 15 Ağustos 2023 12:13
Ercan Havalimanı,KKTC

Ercan Havalimanı'nın açılması, İngiliz vekillerin açıklamaları, ABD’li senatörün ziyareti ve son olarak Rusya'nın temsilcilik açma kararı.. Kritik hamleler KKTC’yi bir kez daha dünya gündemine taşıdı. Peki peş peşe gelen bu adımlar ne anlama geliyor? KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, TGRT Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için çalışmalar sürüyor. Ercan Havalimanı’nın yenilenmesi bu açıdan önemli. KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, TGRT Haber’den Buse Gençtürk’e özel açıklamalar yaptı. Korukoğlu, yeni Ercan Havalimanı’nın Kıbrıs adasının en büyük yolcu kapasitesi ne sahip havalimanı olduğuna dikkat çekti.

2 MİLYON KİŞİ GELİP GİTTİ

Büyükelçi Korukoğlu, yeni havalimanından için “10-12 milyona kadar yolcu ağırlayabilecek kapasitesi vardır” diyerek şunları söyledi: “Temmuz 2023 ayının sonuna kadar KKTC’ye yaklaşık 2 milyon kişi gelip gitmiştir. Bunun yanında 13 bin 500 uçağa hizmet verilmiştir.”

ARTIK ÇOK UZAK DEĞİL

İngiliz Milletvekili Duncan Smith (Dankın Simit) de KKTC’ye direkt uçuş yapılması için çağrıda bulundu. Çağrıyı değerlendiren Korukoğlu, şunları söyledi: “Bu izolasyonların kaldırılmasına yönelik İngiliz milletvekilinin yapmış çağrı çok önemlidir. Bu kadar yatırımın bir nedeni olduğunu tahmin edebilirsiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi Ercan havalimanından doğrudan uçuşların çok uzak olmayan bir gelecekte yapılacağını bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını gerçekleştirdi

SİYASİ BİR SONUÇ ÇIKARMAYA GEREK YOK

Rusya’nın KKTC’de temsilcilik açmasına yönelik kararı da Büyükelçinin gündemindeydi. Bunun tanınma anlamına gelmediğini ancak önemli bir karar olduğunu söyleyen Korukoğlu, “Bunun anlamından siyasi bir sonuç çıkarmaya gerek yoktur. Bunun anlamından tanınma olacaktır demeye gerek yoktur. KKTC’de yaşayan Rus vatandaşlarının yaptığı açıklamalardan da memnun olduklarını görebiliriz. 10 binin biraz üzerinde Rus vatandaşının KKTC’de yaşadığını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İNGİLİZ MİLLETVEKİLİNİN AÇIKLAMALARI NE ANLAMA GELİYOR?

İngiliz Milletvekili Sammy Wilson, “KKTC’nin BM tarafından bağımsız bir devlet olarak kabul edilmemesi için hiçbir neden yok” dedi. ABD Cumhuriyetçi Parti Kongre Üyesi Pete Sessions da Ercan Havaalanından KKTC’ye gitti. İngiliz milletvekilinin açıklamasını ve ABD’den yapılan ziyareti değerlendiren Wilson, şunları söyledi:

"Sammy Wilson da KKTC’nin devlet olma özelliğinin tümünün taşıdığının farkında. Bizim yeni vizyonumuzla paralellik göstermektedir. Pete Sessions, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın davetine icabet ettiği sırada Cumhurbaşkanımız ve Meclis Başkanımız ile ayrı ayrı birer görüşme gerçekleşmiştir. KKTC’nin yeni vizyonu hakkında daha fazla daha derinlemesine bilgi aldı. Güney Kıbrıs Yönetimini de ziyaret eden biri olarak iki halka eşit yaklaştığını göstermektedir Pete Session.”




Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...