Tgrt Haber

Kocaeli TBO silosunda büyük patlama: Çok sayıda yaralı var, soruşturma başlatıldı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
07 Ağustos 2023 21:00 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 21:16
Kocaeli,Derince limanı

Son dakika haberi: Kocaeli'de Derince limanında patlama meydana geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin deposunda yaşandığı öğrenilen patlamada 12 kişinin yaralandığı bildirilirken patlama anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Bakan Yılmaz, patlamaya dair soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Kocaeli'de Derince limanında TMO'ya ait siloda patlama meydana geldi. İlçenin sahile yakın kesiminde saat 14.40 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Yoğun duman ve toz bulutuna neden olan patlama sonucu bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Patlama sesi Körfez'in birçok kesiminden duyuldu. Çok sayıda ekip patlamaya müdahale için harekete geçti.

Kocaeli'de şiddetli patlama

İhlas Haber Ajansı Muhabiri Refik Fidan olaya ilişkin şunları söyledi:

"Henüz net bir şey yok. O alanda birçok kuruluşa bağlı depolar var. Bir askeriye ve liman da bulunuyor. Telsizlerden askeri alan ve limanların kontrolü için ekipler sevk edildi. Yaralılar var. 15 dakika önce oldu olay. Patlamanın Gölcük'ten de hissedildiği bildirildi. Çevredeki vatandaşlar evlerinin camlarının kırıldığını belirtiyorlar. Patlama sonrası Kocaeligazetesi'nin geçtiği bilgilere göre Derince'de Sağlık Ocağı'nın orada 5 bina yıkıldığı söyleniyor."

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün patlamaya ilişkin şunları söyledi:

Yangın yok. Sıkışmadan dolayı patlama meydana geldi. İnşallah ölüm olayı olmamıştır. Ben belediye binasından hissettim. Şu an ekipler çalışıyor. Görüldüğü gibi binaların alt kısmında yırtılmalar var bunlar çökmeye sebep olabilir. Deprem oldu sandık.

VALİDEN AÇIKLAMA: YARALI SAYISI ARTTI

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, patlamanın bilançosuna ilişkin son durumu açıkladı. Vali Yavuz, daha önce 5 olarak açıklanan yaralı sayısının 10'a yükseldiğini duyurdu. Yaralıların tedavi altına alındığı öğrenildi.  Vali Yavuz, patlamanın TMO silosuna gemiden buğday aktarımı sırasında yaşandığını ifade etti.

Derince limanındaki patlamalar sonrası incelemeler yapılıyor

Ulaştırma Bakanlığı limandaki gemilerde herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait Kıyem-3 hızlı tahlisiye (can kurtarma) botumuz olay yerine yönlendirilmiştir. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan Nene Hatun Acil Müdahale Gemimiz ve Tuzla’da konuşlu bulunan Şark römorkörümüz kalkışa hazır bekliyor." dedi.

TERÖRLE MÜCADELE EKİPLERİ HAREKETE GEÇTİ

İhlas Haber Ajansı Muhabiri Arda Can Uzun son bilgileri şu şekilde aktardı:

Kentin birçok noktasında hissedildi. Patlamanın ilk başta nereden geldiği belirtilemedi. Patlama sonrası yangın başladı. Derince itfaiye ekipleri hemen müdahale etti. Terörle mücadele ekipleri, itfaiye ve ambulanslar harekete geçti. Patlamanın yanı başında kışla var. Terörle mücadele şube ekipleri bu sebepten harekete geçti.

ÖLÇÜM ZAFİYETİ VAR 

İş Güvenliği Uzmanı Ruhi Demirbaş, TGRT Haber’de patlamaya ilişkin şunları söyledi:

“Patlamanın nedeni statik elektriklenmeden kaynaklı. Sürtünmeden kaynaklı elektriksel yüklenme olur. Statik elektrik olduğunda topraklama tesisatı patlama olur. Topraklama değeri 10’un altında olması şartıdır. Bunun sık sık ölçüp raporunun tutulması gerekir. Elektriksel akımlarda bir kıvılcım patlamayı kolaylaştırılır. Demek ki ölçümlerde ve kontrollerde hata var.”

AFAD, 1 kişinin göçük altından kurtarıldığını, olayda can kaybının yaşanmadığını bildirdi. Gelen son dakika bilgilerine göre 12 yaralının olduğu bildirildi.

TMO GENEL MÜDÜRÜ: KONTROLLER VE DENETİMLER TAM YAPILIYOR  

Torak Mahsulleri Ofisi TMO Genel Müdür Ahmet Gündal, “10 civarında arkadaşımız yaralandı. İlk değerlendirmelere göre buğday silosunda olabilir. 13 silonun etkilendiğini görülüyor, bunların kontroller düzenli yapılır. Bugüne kadar bu boyutta bir patlama olmadı. Teknik olarak araştırılacak ve nedeni ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkacak. Teknik arkadaşların yaptığımız denetimlere ve kontrollere güveniyoruz. Araştırmadan sonra ortaya çıkacaktır” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Derince’de TMO silosunda meydana gelen patlamada yaralanan 12 kişiden 3’ünün entübe edildiğini açıkladı. Başkan Büyükakın, "Diğerlerinin durumu iyi. Sağlıkçılarımız elinden geleni yapıyor. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Toplam 60 silonun bulunduğunu belirten Büyükakın, "60 tane silo var. 13 tanesinde yıkım olduğu söyleniyor" diye konuştu. Tüm yaralıların hastanede tedavi altına alındığını da sözlerine ekleyen Tahir Büyükakın, "Aranan kimse yok, herkes bulundu. Bu da kesin bilgi mahiyetinde. Şu anda içeride kimsenin olmadığına eminiz. Yaralı sayısında artış beklenmiyor. Hepsi bulunmuş ve hastanelere sevk edilmiş durumda" dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Arif bey 7 Ağustos 2023 15:42

Geçmiş olsun Rabbım beterinden korusun inşallah

Sonraki Haber Yükleniyor...