Tgrt Haber
06 Ağustos 2022 13:37 - Güncelleme : 06 Ağustos 2022 14:15

KPSS soruşturmasında ön rapor hazır: 3 soru birebir aynı çıktı

KPSS iptal edildi. Ancak tartışmaları devam ediyor. Müfettişler test merkezi havuzunu, MASAK ise yayınevi ile ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışını inceliyor. Çifte soruşturma sürerken uzmanlar tarafından hazırlanan ön raporda KPSS’de yer alan 3 sorunun Yediiklim yayınevinin sorularıyla birebir aynı olduğu, 10 sorunun ise benzer olduğu belirlendi. Soruları hazırlayan ve seçen ÖSYM çalışanlarının ifadesine soruşturma kapsamında başvurulurken şüphelilerin sınav öncesi telefon görüşme ve baz kayıtları mercek altına alındı.

KPSS soruşturmasında ön rapor hazır: 3 soru birebir aynı çıktı
kpss,ÖSYM,SINAV

31 Temmuz’da yapılan, ancak soruların sızdırıldığı iddiasıyla iptal edilen KPSS soruşturması genişletildi. Devlet Denetleme Kurulu (DDK) müfettişleri, yüzbinlerce sorunun yer aldığı test merkezi havuzunu inceliyor. Soruşturmada MASAK da devreye girdi. Yediiklim yayınevi yönetici ve uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının banka hesap hareketleri incelenmeye alınırken KPSS soruşturması derinleşiyor.

Uzmanlar, sınavdan önce sızdırıldığı iddia edilen 20 soruyu inceledi. İncelme sonucunda ön rapor hazırlandı. Rapora göre şüpheli 13 soru bulunuyor.

Sınavdan önce sosyal medyada yayınlanan sorular ile KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavlarında çıkan sorular karşılaştırıldı. Uzmanların yaptığı inceleme sonucunda 3 sorunun birebir aynı olduğu belirlenirken bu soruların cevap şıklarının da örtüştüğü ortaya çıktı.

Karşılaştırması yapılan 10 sorunun ise benzerlik gösterdiği kaydedilirken benzerliğin sızıntı kaynaklı mı yoksa tesadüf olup olmadığına ilişkin incelemenin ise devam ettiği bildirildi.

SORU KOMİSYONUN İFADELERİNE BAŞVURULDU

DDK’nın ÖSYM’deki incelemeleri kapsamında Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularını hazırlayan uzmanlarla soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu.

Soruların sızdırıldığı iddia edilen Yediiklim yayınevi yönetici ve soru uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının telefon arama ve baz kayıtları da mercek altına alındı. Sınav öncesi, şüpheli görüşme olup olmadığı araştırılıyor.

ÖSYM çalışanları ve yöneticilerine yönelik iddialar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı memur suçları bürosunca yürütülürken, Yediiklim Yayınevi ve çalışanlarına yönelik soruşturmanın Müracaat ve Suçüstü Savcılığı’nca yürütüldüğü öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...