Tgrt Haber

Kuzey Anadolu fayının güney kolu harekete geçti... Ünlü yer bilimci İstanbul depreminin olasılığını açıkladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 11:15 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 13:29
Gemlik,,İstanbul

Gemlik merkezli 5,1 ve 5,4 büyüklüğündeki depremler korkuttu. Deprem başta İstanbul olmak üzere pek çok civar illerde hissedildi. TGRT Haber’de Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kuzey Anadolu fayının güney kolunun harekete geçtiğini belirterek İstanbul’da depremin olma olasılığını açıkladı. 

AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 ve 5,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem İstanbul Başta olmak üzere civar illerde de hissedildi.  Haliyle vatandaşlar büyük İstanbul depreminin ne zaman ve kaç büyüklükte olacağını merak ediyor. TGRT Haber’de Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kuzey Anadolu fayının güney kolunun harekete geçtiğini belirterek “Büyük İstanbul depreminin olma olasılığı 2030 yılına kadar yüzde 50’dir” dedi. 

KUZEY ANADOLU FAYININ GÜNEY KOLU HAREKETE GEÇTİ 

“Muhtemelen Kuzey Anadolu fayının güneyinde olan kolları üzerinden bir tanesi hareket etmiş olabilir” diyen Eyidoğan, şunları söyledi: “5.1 büyükteki deprem orta kuvvetli bir deprem sınıfındadır. Hissetme şiddeti yüksek olabilir. Kuzeydoğu fayının bir şekilde doğu batı istikametinde kuzey Marmara'da geçerken başka kolları da var. Yani bir tanesi İznik gölü üzerinden gelen ve Gemlik körfezine devam eden bir kol. İznik gölünden Gemlik körfezine uzanan bir fay kolu üzeri. Marmara bölgesinde her yıl çok sayıda deprem oluyor” dedi. 

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN OLASILIĞI YÜZDE 50

Büyük Marmara depremi ile ilgili pek çok çalışmanın yapıldığını kaydeden Eyidoğan, “Marmara’da 2030 yılına kadar olan süre içerisinde deprem bekleniyor. Bir büyük depremin olma olasılığının yüzde 50 civarında olduğunu ifade ediyor. Yani bu oldukça yüksek bir olasılık Marmara Bölgesi için. 2000 yıllık deprem tarihimiz var” dedi. 

Eyidoğan, şunları bilgileri verdi:  Kandille rasathanesine göre 2022 yılında 20 bin 300 deprem kaydedildi. Yüzde 90’ını hissetmiyoruz. 2022 yılında 4 ila 5 arasında  tüm Türkiye’de 151, Marmara’da 5 adet."

DEPREMLER EN TEHLİKELİ YERDE OLDU 

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Prof. Dr. Şamil Şen, “Kuzey Marmara Fayı Marmara’da kollara ayrılıyor. Biri İstanbul’un hemen güneyinden geçen kuzey kolu, Marmara’nın güneyinde güney kolu var, bunların altında da başka bir güney kolu var. Burada bir fay zonu var geniş bir alanı etkileyen. Son iki deprem Marmara denizinin içinde oldu. Bunlar Marmara’da oluşan depremler.  1509 depremi İstanbul depremi en yıkıcı depremdir. Erdek hem de Gemlik faylarının olduğu yer. 1766 depremi adaların güneyinde olmuştur. Sonra 17 Ağustos depremi olmuştur. 1509 depreminin olduğu yerde meydana geldi, en riskli yerde meydana geldi. Dikkatli takip etmeli, büyük deprem olma riski en çok bu bölgededir. Çoklu faylar ve çoklu depremler meydana gelir. En riskli olanı burudur” dedi.    

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...