Tgrt Haber
25 Ağustos 2021 14:52

Muhalefetin göçmen iddiasını rakamlar çürüttü: Her 1000 Afgan'dan biri...

Türkiye’ye Afgan göçü iddialarıyla başlayan tartışma BBC Türkçe'nin 'iltica merkezleri' haberi ile alevlendi. Veriler ise bu iddia üzerinden algı oluşturmaya çalışan muhalefeti yalanlıyor. Akademisyen Dr. Eray Güçlüer, TGRT Haber'de son rakamları paylaştı: Türkiye, 1 milyon 2 yüz 16 bin göçmeni sınırda yakaladı, kaçak giren 6 yüz 14 bin göçmeni ise sınır dışı etti, bunların 2 yüz 85 bini ise Afgan...

Muhalefetin göçmen iddiasını rakamlar çürüttü: Her 1000 Afgan'dan biri...
Afgan göçleri,Taliban,Kaçak göçmen

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü sağlamasının ardından başlayan göç dagası Türkiye'de siyasetin tartışma konusu oldu. Muhalefetin iktidarı önlem almamakla suçladığı tartışmada, BBC Türkçe'nin 'Türkiye'de göç merkezleri kurulacak' haberi siyaseti hareketlendirdi. Muhalefetin "Hükümet ABD ile Afganları almak için anlaştı" iddiasına destek yaptığı geliş gözleri bir kez daha Afganistan'dan gelen göç dalgasına çevirdi. TGRT Haber’in Bilmedikleriniz Programına katılan yazar ve akademisyen Dr. Eray Güçlüer, rakamlarla iddiaları boş olduğunu ortaya koydu.  

Muhalefetin göçmen iddiasını rakamlar çürüttü: Her 1000 Afgan'dan biri...

1 MİLYON 2 YÜZ 16 BİN GÖÇMEN GERİ GÖNDERİLDİ

Dr. Eray Güçlüer,  göçmenler üzerinden Türk toplumuna yönelik bir algı operasyonu ve toplum mühendisliği yapıldığına dikkat çekti. 2019-2020 ve 2021 yılının ilk altı ayında 1 milyon 2 yüz 16 bin düzensiz göçmenin Türkiye’ye girerken yakalanıp geri gönderildiğini belirten Güçlüer, “Bunlar sınırlarımızdan giremeyen göçmenler. Türkiye’ye kaçak yollardan geçmeyi başaran 6 yüz 14 bin göçmen, İl Göç İdarelerinin geri gönderme merkezlerine toplanmış ve geri gönderilmiş. Bu göçmenler ya kabul edildikleri 3. bir ülkeye ya da kendi ülkelerine gönderiliyorlar. Bunlardan 2 yüz 85 bini Afgan göçmen” diye konuştu. 

AFGANLARIN SADECE YÜZDE 25’İ TÜRKİYE’DE KALMAK İSTİYOR

Şu an 75 bin Afgan’ın Türkiye’ye sığınma talebinde bulunduğunu kaydeden Güçlüer, “Bu kişiler mülteci olamıyor. Ülkelerinde ideolojik baskılar nedeniyle sığınma talebinde bulunuyorlar. Bunun 25 bini Türkiye’de kalmak istiyor, 50 bini ise Avrupa’ya gitmek istiyor. Bunun yanında Türkiye’de 225 bin civarında Afgan kaçak göçmen olduğu tahmin ediliyor. 75 bin Afgan’a karşın 126 bin Türkmenistan vatandaşı sığınma talebinde bulunmuş” dedi.    

Muhalefetin göçmen iddiasını rakamlar çürüttü: Her 1000 Afgan'dan biri...

BU ORANLA DEMOGRAFİK YAPI BOZULMAZ

Türkiye’nin demografik yapısı içinde göçmenlerin oranının yüzde 4 olduğunu belirten Güçlüer şöyle konuştu:

“Bu rakamlarla bir ülkenin demografisini değiştiremezsiniz. Ancak ağırlıklı olarak yerleştikleri iller, ilçeler izlenmeli, takip edilmeli, olası güvenlik sorunları masaya yatırılmalı. Türkiye, eninde sonunda Suriyeli misafirleri ülkelerine gönderecektir” diye ekledi.  

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...