Tgrt Haber

NATO Zirvesi'nin son gününde kritik temas: Miçotakis Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zeytin dalı uzattı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
12 Temmuz 2023 11:30 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 17:33
NATO Zirvesi'nin son gününde kritik temas: Miçotakis Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zeytin dalı uzattı
Türkiye,İsveç,NATO

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmesinden 3'lü mutabakat çıkarken gözler bugün yapılacak ikinci oturuma çevrildi. Erdoğan, NATO zirvesindeki temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan'ın İsveç'i İttifak'a kabul etme konusundaki ilkeli kararını memnuniyetle karşılayan Miçotakis, verdiği mesajla zeytin dalı uzattı.

Dünyanın gözü Litvanya’nın başkenti Vilnius’da gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’ne çevrilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. 

Zirve kapsamında dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme gerçekleştiren Erdoğan bugün ilk olarak  İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bie araya geldi.

Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile NATO zirvesi kapsamında bir araya geldi

Zirve kapsamında görüşme trafiğini sürdüren Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile görüşmesinin ardından Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir görüşme gerçekleştirdi. 

LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'nde yapılan görüşmeye Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi

 "İLKELİ KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"

Erdoğan bugün ayrıca Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ikili görüşme gerçekleştirmek için bir araya geldi. 

Erdoğan ve Miçotakis yaklaşık bir buçuk yıl sonra bugün aynı masaya otururlarken Miçotakis de görüşme öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sıcak bir mesaj gönderdi.

Miçotakis, "Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'i İttifak'a kabul etme konusundaki ilkeli kararını memnuniyetle karşılıyorum. Çifte seçim zaferimizin ardından yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bizzat görüşme fırsatı bulacağım. İkimizin de güçlü bir halk desteğiyle, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden başlatmak için ilk adımı atabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ikili görüşme gerçekleştirmek için bir araya geldi.

"GÖRÜŞME OLUMLU HAVADA GERÇEKLEŞTİ"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabında, görüşmeye dair bildiriye yer verildi. Bildiride Erdoğan ve Miçotakis'in, son aylarda ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arz etmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu konusunda mutabık kaldıkları bildirilirken devamında şunlar kaydedildi:

"Bu amaçla taraflar, ikili ilişkileri, önümüzdeki dönemde olumlu ivme üzerine inşa etme ve iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarını harekete geçirme konusunda mutabakata varmışlardır. İki lider, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik'te düzenlenmesi konusunda anlaşmışlar, iki Dışişleri Bakanını süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirmişlerdir.

İki lider, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyileşmesini sağlayacak güven ortamının ve koşulların oluşturulması amacıyla her düzeyde daha sık temaslarda bulunulması niyetlerini vurgulamışlardır."

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise "NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun" ifadeleri yer aldı.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1679089469935460353

"BİRLİK OLMALIYIZ"

NATO liderleri bugün zirve çerçevesinde Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'nın ikinci oturumuna katıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki buçuk saat sürmesi beklenen toplantının açılış konuşmasını yaptı.

NATO’nun Avrupa ve Kuzey Amerika arasında bölgesel bir ittifak olduğunu ancak karşılaşılan zorlukların küresel olduğunu belirten Stoltenberg, ülkelerin güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu ifade etti. Ukrayna’daki savaşın küresel sonuçlarına dikkat çeken Stoltenberg, teröristlerin sınırları olmadığını ve otoriter rejimlerin yakınlaştığını vurgulayarak, “Birlik olmalıyız” mesajı verdi. NATO liderleri, oturumun ardından öğle yemeğine katılacak. 

ZELENSKİY: NATO'YA YAKINIZ

Zirvede NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ortak basın açıklamasında bir araya geldi. 

NATO üyeliğine ilişkin soruya NATO'ya yakın olduklarını açıkça ifade ettiğini belirten Zelenskiy, "Zor yoldayız, zaman lazım. Ama savaştayız ve partnerlerimiz yardımcı olmak istiyor bunun da farkındayız ama farklı şartlarda yaşıyoruz. Bizim yaşadığımız şart da ölüm ve mücadele. Biz saldırganlığa karşı nasıl bir yol görmeliyiz konusunda uzun uzun görüştük. Sağlam kararlar alacağımıza inanıyoruz. Tabii ki bazı ülkeler bizim NATO üyeliğimiz hakkında konuşmaya korkuyor" diye konuştu.

NATO Zirvesi'nin son gününde kritik temas: Miçotakis Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zeytin dalı uzattı

Ukrayna'nın mücadeleye devam ettiğini belirten Zelenskiy, "Ukrayna savaş olduğu sürece NATO üyeliğini kazanamayacağını biliyor ve bunun farkında. Ukrayna tabii ki NATO yolunda ve yaklaştı fakat savaş sürecinde bunun imkansız olduğunu anlıyoruz. Savaş bitince bunun için şartlar sağlanacaktır. Anlıyorum ki bir daha güvenlik çok önemli benim için" ifadelerini kullandı.

Aynı soruya Stoltenberg ise "O kararın amacı siyasi bağlantılarımızı tesis edip NATO ile Ukrayna arasındaki ilişkileri daha da ileriye taşıyabilmek. Karar alabileceğiz artık. Konsey dediğiniz şey kararlar alır ve toplanır. Devlet ve hükümet başkanları buradaydı. Siyasi bir kurum haline geliyor bu ve tabii ki ortaklık içerisinde eşit olarak yaptığımız şey bu. Burada eşitleri ile bir araya geliyor" yanıtını verdi.

ÜÇLÜ MUTABAKAT ÇIKTI

Dün (11 Temmuz) Hükümet Başkanları Zirvesi'nin öncesinde gerçekleştirilen  Erdoğan, Stoltenberg ve İsveç lideri Ulf Kristersson görüşmesinin ardından ise üçlü mutabakat kararı çıktı. 

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek vermesiyle beraber masada birçok karar alınırken NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacak.

"İSVEÇ'İN TERÖRLE MÜCADELESİ DEVAM EDECEK"

İsveç'in terörle mücadelesinin katılımdan sonra devam edeceğini vurgulayan Stoltenberg, Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım." diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,iki buçuk saat sürmesi beklenen toplantının açılış konuşmasını yaptı.

AB'YE KATILIM İÇİN TAM DESTEK

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi. Üst düzey Türk yetkili ise Vilnius'taki üçlü toplantıda Türkiye'nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını söyledi.

Rusya’nın yakından takip ettiği kritik zirveye ilişkin ilk açıklama ise Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'dan geldi. Türkiye'nin NATO'ya karşı yükümlülükleri olduğunu belirten Peskov, "Türkiye ile farklılıklarımız var aynı zamanda ortak çıkarlarımız da var. Moskova, Ankara ile ilişkilerini geliştirmeye daha da istekli" ifadelerini kullandı.

"F16 SATIŞINI DESTEKLİYORUZ"

Erdoğan, dünkü zirvede dün ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. 1 saat 15 dakika süren iki liderin görüşmesinde Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, güvenlik alanındaki işbirliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı. Kritik görüşmenin ardından açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Biden yönetiminin Türkiye'ye F16 satılmasını desteklediğini söyledi.

rdoğan, NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson görüştü. Toplantının ana gündemi İsveç'in NATO üyeliği oldu.

Görüşme sonrası Stoltenberg, kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun üyeliğine destek vereceğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...