Tgrt Haber
03 Temmuz 2022 17:14 - Güncelleme : 03 Temmuz 2022 17:26

Protokol imzalandı! 'Herkül' ve 'uçan kaleler' rezerv güç oldu: Orman yangınlarına karşı destek verecekler

Milli Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Buna göre "C-130E Herkül" tipi 2 uçak ve aralarında "uçan kale" olarak nitelendirilen Chinook’ların da bulunduğu 18 helikopteri büyük orman yangınlarının söndürülmesinde "rezerv güç" görevi yapacak.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Anadolu Ajansı
Protokol imzalandı! 'Herkül' ve 'uçan kaleler' rezerv güç oldu: Orman yangınlarına karşı destek verecekler
orman yangını,TSK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı (MSB) arasında "MSB Envanterinde Bulunan Hava Araçlarının Büyük Orman Yangınlarında Rezerv Güç Olarak Kullanılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü" imzalandı. Buna göre, TSK envanterindeki hava araçları büyük orman yangınlarında kullanılacak.

Harekât ihtiyaçları doğrultusunda kuvvet komutanlıkları ile koordineli şekilde büyük orman yangınlarına müdahale görevi için MSB, aralarında "uçan kale" olarak nitelendirilen Chinook'ların da bulunduğu 18 helikopter ve 2 uçağı "rezerv güç" olarak belirledi.

Protokol imzalandı! 'Herkül' ve 'uçan kaleler' rezerv güç oldu: Orman yangınlarına karşı destek vereceklerC-130E Herkül tipi uçak

Uçak ve helikopterlerin orman yangınlarını söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere 2,5 ve 7,5 tonluk "bambi baket" adı verilen kauçuk yangın söndürme kovaları tedarik edildi. Pilotlar yangınlarda harekat tarzı ve "bambi baket" kullanımı eğitimi alırken söz konusu kovaların kullanılmasına yönelik helikopter teknisyenlerine de eğitim verildi.

Bunların yanı sıra "C-130E Herkül" tipi uçakların pilotlarına ve uçuş teknisyenlerine yangınla mücadelede kullanılan yangın kutusuna yönelik de eğitim verildi.

Protokol imzalandı! 'Herkül' ve 'uçan kaleler' rezerv güç oldu: Orman yangınlarına karşı destek vereceklerCH-47 Chinook tipi helikopter

BÜYÜK YANGINLARDA REZERV GÜÇLER KULLANILACAK

Orman Genel Müdürlüğün ve AFAD tarafından hazırlanan Büyük Orman Yangını Müdahale Planı'nda yer alan üçüncü ve dördüncü seviye yangınlarda TSK tarafından sağlanan "rezerv güç" kullanılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığından gelen talebin MSB tarafından uygun görülmesinin ardından "Rezerv güç" harekete geçecek.

"Rezerv güç" olarak görevli hava araçları MSB’den verilecek talimatın ardından en kısa sürede yangın bölgesine intikal edecek. Kuvvet komutanlıkları ile Orman Genel Müdürlüğü arasında yangına müdahale sırasında özel muhabere kanalları kullanılacak. "Rezerv güç" görevi kapsamında bazı helikopterler ve "C-130E Herkül" tipi uçaklar Kayseri'de konuşlu olacak.

Öte yandan Marmaris’teki orman yangınını söndürme çalışmalarında yer alan Sikorsky, Cougar ve CH-47 Chinook helikopterleri "rezerv güç" kapsamındaki ilk görevlerine katılmış oldu.

 

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...