Tgrt Haber
20 May 2022 11:10 - Güncelleme : 20 May 2022 11:17

Devlete milyonlarca lira zarar! Hastane hastane gezip kan verdi, engelli raporlarını 10 bin liraya sattı

Ankara’da herhangi bir engelleri bulunmadığı halde engelli raporuna sahip yüzlerce kişi tespit edildi. Şeker Dede isimli liderin organizasyonuyla başka kişiler adına hastaneleri dolaşıp hastalıklı kan veren çetenin çıkan engelli raporlarını 10 bin liradan sattıkları öğrenildi.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: SABAH
Devlete milyonlarca lira zarar! Hastane hastane gezip kan verdi, engelli raporlarını 10 bin liraya sattı
dolandırıcı,şebeke,engelli raporu

Ankara’da herhangi bir engeli bulunmayan yüzlerce kişinin sahte evraklara engelli sağlık raporu çıkartıp malulen emekli oldukları ve bu sayede devleti milyonlarca lira zarara uğrattıkları ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, sahte kanların 10 bin liradan satıldığı ve organizasyonu yürüten çeteye üye Şeker Dede lakaplı, 75 yaşındaki şeker hastası V.E.'ye ait olduğu ortaya çıktı. Mali polisin araştırmalarının ardından düzenlenen operasyonla 24 kişilik şebeke çökertildi.

10 bin lira karşılığında sahte kan satarak sağlık sorunu bulunmayan kişilerin engelli raporu çıkartmasını sağlayan şebekenin kilit ismi, şeker hastası olan 75 yaşındaki Şeker Dede lakaplı V.E. çıktı. Hastaneleri tek tek gezen Şeker dede, engelli raporu isteyen kişilerin yerine kendi kanını vererek sağlıklı kişilerin rapor almasını sağladı.

9 AY BOYUNCA ADIM ADIM TAKİP

Hastane çalışanın sahte raporla kendini emekli ettiği, ardından da aynı yöntemle eşinin de emekli olduğu belirlendi. Kamu kurumunda otobüs sürücüsü olan kişinin, çalışma arkadaşlarından 6 kişinin sahte rapor ile emekli olmasının ardından birlikte sahte rapor işi yapmaya başladıkları tespit edildi. Ayrıca Mali polis, şebekeyi 9 ay boyunca adım adım takibe aldı ve tespit ettiği 17 kişiyi Hakem Hastanesine tek tek 2 polis eşliğinde sevk ettirerek 13 kişinin engelli değil sağlıklı olduklarını ortaya çıkardı.

5 MİLYON LİRALIK KAMU ZARARININ ÖNÜNE GEÇİLDİ

Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, hiçbir engeli bulunmayan kişilere 10 bin lira karşılığında sahte evraklarla bazı özel ve kamu hastanelerinde çalışanlar aracılığıyla engelli sağlık raporu çıkararak emekli olmalarını sağladıklarını tespit etmesinin ardından Ankara merkezli 3 ilde düzenlediği operasyonla 24 kişilik şebeke çökertilmiş 5 milyon lira kamu zararının önüne geçilmişti.

HESAPLAMA YÖNTEMİNE İNCE TAKİP

Sahte rapor çetesi, rapor isteyen kişilerden 10 bin lira karşılığında engelli sağlık raporu için uygulanan "Balthazard" adı verilen engel oranı hesaplama yönteminin sürecin başından sonuna kadar takip ettikleri ve işlemlerin başında kendilerinin durduğu ortaya çıktı. Şebekenin, birden fazla hastalığı ve engeli varmış gibi tetkik ve tedaviye yönlendirdikleri ve kalp rahatsızlığına 20 puan, şeker hastalığına 10 puan, uyku apnesi 15 puan şeklinde toplam 45 puan düzenleyerek raporlarda yüzde 40 ve üzeri çalışma gücü oranını kaybettikleri yönünde sahte engelli raporu düzenleyerek emeklilik hakkı kazandırdıkları tespit edildi.

OTOBÜS SÜRÜCÜLERİ, ARKADAŞLARI, AİLELERİ…

Kamu kurumunda otobüs şoförü olan kişinin sahte engelli raporu ile emekliye ayrıldığı ortaya çıktı. Emekli olan kişinin, çalışma arkadaşlarından 6 kişi daha aynı yöntemle emekli oldu. Bir araya gelen otobüs sürücüleri sahte rapor işine girdikleri ve çevrelerinde bulunan eş dost ve akrabalarını emekli yaptıkları ortaya çıktı. Hastane çalışanının ise ayını yöntemle önce kendi emekli olduğu ardından eşini de emekli yaptırdığı belirlendi.

ZOR DURUMDA KALINCA ‘ŞEKER DEDE’Yİ ARIYORLAR

Çete üyelerinin rapor oranlarını yükseltmek için uyguladıkları yöntemler arasındaki kilit isim ise şaşırttı. Şebeke zor durumda kaldıklarında 75 yaşındaki şeker hastası olan "Şeker Dede" lakaplı V.E.'yi devreye soktukları ortaya çıktı. Engelli raporu isteyen sağlam kişilerin yerine para karşılığında kanını verdiği ve hastaneleri gezdiği belirlendi.

17 KİŞİDEN 13’Ü SAHTE RAPORLU

Çete üyelerinin rapor alarak emekli ettiği belirlenen 17 kişi Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri refakatinde Hakem Hastanesine sevki yapılarak mukayese raporu düzenlenmesi sağlandı. Ekiplerin refakat ederek aldırdığı yeni raporlarda 13 kişinin yüzde 40 ve üzeri çalışma gücü oranını kaybetmediği, ilk raporun sahteliğinin tespit etmiş oldu. Çetenin aynı yöntemle 15 kişi daha bu şekilde rapor almaya çalıştıkları telefon dinlemelerinde tespit edilmesinin ardından hastane görevlileri uyarılarak rapor almalarının önüne geçildi.

ENGELLİ KİMLİK KARTI İLE EK HAKLAR

Rapor alarak emekli olan kişilerin "Engelli Kimlik Kartı" aldıkları, vergi indiriminden yararlandıkları, ASKİ aboneliğinde indirim uygulandığı, ücretsiz otobüs bileti kullandıkları, her ay emekli maaşı aldıkları tespit edildi. İlgili kurumlarla birlikte yapılan çalışmalarda yaklaşık 5 milyon TL kamu zararının önüne geçildi.

Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 9 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından Ankara merkezli Sakarya ve Çankırı'da eş zamanlı olarak 24 şüpheliye yönelik yapılan operasyonda 21 kişi gözaltı aldı. İkamette yapılan aramalarda çok sayıda rapor ele geçirildi.

Kaynak: SABAH
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...