Tgrt Haber

Son dakika! ABD Türk SİHA'sını düşürdü, Pentagon itiraf etti: Üzücü bir olaydı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
05 Ekim 2023 22:17 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 01:56
Son dakika! ABD Türk SİHA'sını düşürdü, Pentagon itiraf etti: Üzücü bir olaydı
abd,türkiye,siha,pentagon

Son dakika haberi: MİT'in Suriye'de 50'den fazla PKK hedefini SİHA'larla vurmasının ardından bölgede dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. ABD'ye ait F-16 savaş uçakları Türk SİHA'sını düşürdü. Pentagon, "Üzücü bir olaydı" açıklamasını yaptı. ABD'nin PKK'yı yabancı terör örgütü olarak tanımladığını hatırlatan Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, "PKK'ya karşı mücadelede Türkiye'nin yanındayız" dedi.

Ankara'da düzenlenen terör saldırının ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) teröristlerin geldiği Suriye'ye operasyon düzenledi. MİT, SİHA'larla düzenlediği operasyonda terör örgütü PKK'ya ait çok sayıda hedefi yerle bir etti. Bölgede operasyon yapan Türk SİHA'larından biri ise ABD F16'larının hedefi oldu.

"ÜZÜNTÜ VERİCİ OLAY"

ABD’ye ait bir savaş uçağı, Suriye’de bir Türk silahlı insansız hava aracını (SİHA) vurdu. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, konuya ilişkin açıklama yaptı.  Yaşananlardan 'üzüntü' duyduklarını bildiren Ryder, "Türkiye, en güçlü ve en değerli NATO müttefiklerimizden, bu nedenle üzücü bir olay. ABD askerleri yaralanmadı, Türkiye’nin kasıtlı olarak ABD askerlerini hedef aldığına dair bir belirti yoktu" diye konuştu.

SKANDALA 'MEŞRU MÜDAFAA' KILIFI

Ryder, "ABD güçleri, SİHA’ların Haseke yakınlarında hava saldırıları yaptığını gördü. Bazı saldırılar, ABD güçlerinin faaliyet gösterdiği alan içerisindeydi" diyerek müttefike saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştı. ABD'li komutanların Türk SİHA'sını 'olası tehdit' olarak nitelendirdiklerini söyleyen Pentagon Sözcüsü şöyle konuştu:

"Türk SİHA'sı yasak bölge üzerindeydi. ABD’nin yasak ilan ettiği bölgede uçmuş, sonra 500 metreye kadar yaklaşmış, bu kadar yaklaşınca vurulmuş. Dronu vurma kararı emir komuta zinciri içinde alındı. SİHA’nın olası bir tehdit olduğuna karar verdiler ve meşru müdafaa olarak vuruldu."

Suriye'de düşürüldüğü öne sürülen Türk SİHA'sının görüntüsü.

Suriye'de düşürüldüğü öne sürülen Türk SİHA'sının görüntüsü...

"PKK'YA KARŞI MÜCADELEDE TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ"

İki ülke savunma bakanının konu hakkında “çok verimli bir görüşme” yaptığını tekrarlayan sözcü, “Tekrar ediyorum, üzüntü verici bir olaydı. Bu tür olayların yaşanmasını önlemek için iletişim hatlarını açık tutmaya devam edeceğiz” sözlerini paylaştı.

Ryder, PKK konusunda da, "PKK'ya karşı mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye'nin ve Türk halkının yanındayız. PKK, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanımlandı. Bu nedenle Türkiye'ye ve Türk halkına yönelik her türlü terör eylemini kınıyoruz" ifadelerini tekrarladı.

TARİHTE BİR İLK!

İki NATO üyesi arasında nadir görülen çatışma, insansız hava aracının bölgedeki ABD kuvvetlerine yönelik bir tehdit olarak görülmesinin ardından meydana geldi. Tarihte ilk kez bir NATO üyesi, müttefini vurdu.

 PEŞ PEŞE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Suriye'de yaşanan hareketliliğin ardından Türk ve ABD'li yetkililer peş peşe diplomatik temasta bulundu.

İlk olarak Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı.

Bakan Yaşar Güler tarafından, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu ifade edildi. Her iki Bakan, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı.

Daha sonra ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q.Brown JR ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede güncel gelişmeler ele alındı.

https://twitter.com/TSKGnkur/status/1710041366774825443

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Teşkilat 5 Ekim 2023 22:31

Yakında ABD'ye ait F16 düşerse yanlışlıkla düşürülmüştür üzücü bir olay

Sonraki Haber Yükleniyor...