Tgrt Haber

Süresiz nafakada sona geliniyor! 3 yıl altındaki evliliklere 5 yıl nafaka

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2023 13:54 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 14:18
nafaka,boşanma,velayet

Hükümet uzun zamandır tartışma konusu olan süresiz nafaka, uzun boşanma süreçleri ve çocukların velayetine ilişkin yeni bir sistem kurulması için çalışma başlatıyor. Bu kapsamda kadın mağdur edilmeden süresiz nafaka sistemine son verilmesine yönelik adım atılacak. Evlilik süresine göre nafaka verilecek.

Boşanma davalarına arabuluculuk sistemi gelecek

Sık sık gündeme gelen süresiz nafaka konusunda hükümet harekete geçecek. Türkiye gazetesinin haberine göre Adalet Bakanlığı, aile hukukunda yapılacak değişiklikler için geniş katılımlı bir Çalıştay düzenleyecek. Çalıştayda aile hukuku sil baştan masaya yatırılacak. Çalıştaya üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları ve alanında uzman yurt dışından akademisyenler davet edilecek. Toplantıda dünya örnekleri incelenecek. Adalet Bakanlığı Bilim Komisyonu, aile hukukunda yapılacak değişiklikler konusunda bir taslak hazırlayacak.

3 YIL ALTINA 5 YIL

AK Parti’nin geçen dönem yaptığı taslak çalışmada nafaka ödeme süresine üst sınır konulması ve evlilik süresine göre nafaka ödenmesi önerisi gündeme gelmişti. Taslakta 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl süre ile nafaka ödenmesi önerilmişti.

SÜRESİZ NAFAKAYA SON

Yeni yapılacak çalışmayla ise nafaka sistemine süre sınırı getirilecek. Kadın mağdur edilmeden süresiz nafaka sistemine son verilmesine yönelik adım atılacak. Geçen dönem hazırlanan taslak üzerinden yapılacak çalışmalarda, nafaka ve velayet gibi uyuşmazlıklar nedeniyle uzayan boşanma davalarının kısa sürede sonuçlanması da amaçlanıyor.

Velayet, boşanmayı uzatıyor

RIZA VARSA DAHA KISA SÜREDE EVLİLİK SONLANACAK

Buna göre nafaka, velayet veya mal paylaşımı davaları ayrı görülecek. Tarafların rızası varsa boşanmanın kısa sürede sonuçlanmasını içerecek bir düzenleme yapılacak. Türkiye’de tüm bunlar, birçok Avrupa ülkesinden farklı olarak boşanma davası ile birlikte sonuçlandırılıyor.

EVLİLİKTE ZORUNLU ARABULUCULUK

Adalet Bakanlığı’nın yapacağı çalışmada boşanma davalarına zorunlu arabuluculuk sistemi getirilmesi de düşünülüyor. Boşanma davası açılmadan önce tarafların arabulucuya gitmesi zorunlu olacak. Böylelikle nafaka, tazminat ve velayet gibi konular zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak. Taraflar arabuluculuk aşamasında anlaşamamaları durumunda yargıya başvurabilecek.

AMAÇ BOŞANMA SÜRECİNİ HIZLANDIRMAK

AK Parti kaynakları, uzun süren boşanma davalarının tarafları mağdur ettiğini belirtti. Kaynaklar, “Taraflar arasındaki mal ayrılığı, nafaka, tazminat problemleri tüm bunlar tek dava içinde görüldüğünde

boşanma davası da bu süreç içinde gecikiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...