Tgrt Haber

Suriyelilere 240 bin konut... 3 yılda tamamlanacak

25 May 2023 16:46 - Güncelleme : 25 May 2023 17:44
Suriyelilere 240 bin konut... 3 yılda tamamlanacak
Suriyeli,Sığınmacı,Konut

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin geri dönüşü için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Katar'ın üstlendiği proje ile 3 yıl içinde büyük bir geri dönüş planlanıyor.

Türkiye, Beşşar Esad rejiminin ve terör örgütlerinin baskısından kaçan Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönüşü için önemli bir projeyi daha hayata  geçirmeye hazırlanıyor.

TRT Haber'de yer alan habere göre, Suriye'nin kuzeyinde inşa edilmek üzere kalıcı konut projeleri hazırlanırken, 3 yılda tamamlanacak konutlara sadece Türkiye'de yaşanan sığınmacılar yerleştirilecek.

HAREKATLARLA BÖLGE GÜVENLİ HALE GELDİ

Yaşanan iç savaş ve saldırılar milyonlarca Suriyeliyi kendi yurtlarında sığınmacı yaptı. Bölge halkına şefkat eli Türkiye'den uzandı. Sınır güvenliğini sağlamak için önemli kara harekatları düzenlendi.  Oluşturulan güvenli alan, bölge halkını hayata bağladı.

Suriyelilere 240 bin konut... 3 yılda tamamlanacak

O bölgelerden biri olan Celabrus'un kaderi Fırat Kalkanı Harekatı ile değişti. Terör örgütleri tarafından kullanılan karargah, şu anda Cerablus Hastanesi olarak bölge halkına hizmet veriyor. Türkiye harekat bölgelerini ihya ederken sosyal yaşamı da unutmadı. Briket evlerin yanı sıra okullar, parklar, camiler yapıldı. İş imkanını artıracak organize sanayi bölgeleri hayata geçirildi.

KATAR DEVLET FONU ÜSTLENDİ

Yatırımlar gönüllü geri dönüşlerin de yolunu açtı. 554 bin Suriyeli vatanlarına geri döndü. Bu sayıyı artıracak yeni projeler de hazırlandı. Onlardan en önemlisi bütün maliyeti Katar Devlet Kalkınma Fonu'nun üstlendiği 240 bin konutluk proje.

Proje için Fırat Kalkanı bölgesinde 5, Barış Pınarı bölgesinde 4 alan belirlendi. Cerablus'ta Ras-ul Cavz bölgesindeki alana yapılacak 5 bin daire için temel atıldı. Bölgeye bir cami, çarşı, ilköğretim okulu, lise ve sağlık merkezi gibi kamu tesisleri de yapılacak. Proje ile en az 1 milyon Suriyeli sığınmacının güvenli bir şekilde ülkelerine dönüşü hedefleniyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...