Tgrt Haber
11 May 2022 10:45 - Güncelleme : 11 May 2022 11:01

Erdoğan’ın duyurduğu ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesinde 2Y-1Ç modeli: Yerleş-Yaşa-Çalış

Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerin son zamanlarda vatandaşları rahatsız etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesini duyurmuştu. 1 milyonun üzerinde geçici sığınmacıya dönüş imkanı sağlayacak projede detaylar netleşirken 2Y-1Ç modelinin devreye alınacağı öğrenildi.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: SABAH
Erdoğan’ın duyurduğu ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesinde 2Y-1Ç modeli: Yerleş-Yaşa-Çalış

Son zamanlarda siyaset gündeminden düşmeyen sığınmacılar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesinde 2Y-1Ç formülünün uygulanacağı ortaya çıktı. ‘Yerleş-Yaşa-Çalış’ politikasıyla devreye alınan projede, güvenli bölgelerde kendileri için yapılan konutlara yerleşen Suriyelilere iş imkanı da sağlanacağı öğrenildi.

ŞİMDİDEN 50-60 BİN EVE YERLEŞTİLER

Türkiye, art arda düzenlediği operasyonlar oluşturduğu güvenli bölgelere yeni kentler kurarak Suriyelerin geri dönüşünü planlarken ilk etapta 100 bin briket ev yapımına karar verilmişti. Şu ana kadar 50-60 binine Suriyelilerin yerleştiği bölgede, kalan konutların yılsonuna kadar bitmesi planlanıyor.

Erdoğan’ın duyurduğu ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesinde 2Y-1Ç modeli: Yerleş-Yaşa-Çalış

ÖNÜNDE BAHÇE, ÇATISINDA SU DEPOSU OLACAK

Erdoğan'ın açıkladığı yeni projede ise 200-250 bin arasında ev yapılması planlanıyor. Bu da 1 milyonun üstünde sığınmacı için yaşam alanı anlamına geliyor.

Evler 40, 60, 80 metrekare olmak üzere üç ayrı tipte inşa edilecek. Suriye'nin yaşam koşullarına uygun olarak bahçe içinde yapılacak evlerin çatılarında da su depoları bulunacak. Ailelerin büyüklüğüne göre evlere yerleştirme yapılacak.

Erdoğan’ın duyurduğu ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesinde 2Y-1Ç modeli: Yerleş-Yaşa-Çalış

OKUL, AVM, SPOR SALONLARI, BELEDİYELER…

Evler Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad'da yapılacak. Okul, AVM, spor salonları  ve şehir idari yapıları (belediye gibi) gibi sosyal ve kültürel binalar da inşa edilecek.

TARIM, HAYVANCILIK VE SANAYİLEŞME İMKANI

Konutlar bittiğinde geri dönecek Suriyelilerin geçimlerini sağlamaya yönelik ortam oluşturulacak. Örneğin geri dönenlerin, şehirlerin kurulacağı bölgelerdeki zeytin üretimini yapmalarını sağlayacak tüm destekler verilecek. Bir başka destek konusu da hayvancılık projeleri olacak.

Erdoğan’ın duyurduğu ‘Suriyelilerin dönüşü’ projesinde 2Y-1Ç modeli: Yerleş-Yaşa-Çalış

Yeni kurulan şehirlerin etrafına organize sanayi bölgeleri yapılacak. Suriyelerin geri dönmelerini sağlamak için buralarda ciddi istihdam ortamı oluşturulacak.

İNŞAATINDA SURİYELİLER ÇALIŞTIRILACAK

Bir milyon kişinin dönüşünü sağlayacak yeni evlerin inşaatlarında Suriyeliler çalıştırılacak. Böylece önemli bir istihdam sağlanmış olacak.

Altyapı hizmetleri AFAD tarafından verilecek. Ama evlerin maliyeti uluslararası kuruluşlar, fonlar ve yardım kuruluşlarının desteği ile sağlanacak. Bunun için önümüzdeki günlerde protokoller imzalanacak.

‘GÜVEN ORTAMI OLURSA DÖNERİZ’

İlgili kurumların yanı sıra AK Parti'de Suriyeli sığınmacılar ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapıyor. Bu araştırmalar Suriyelilerin büyük çoğunluğunun "güven ortamı olursa geri döneriz" yaklaşımında olduğunu gösterirken projenin tamamlanması halinde bir milyondan fazla sığınmacının güvenli bölgeye yerleştirileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: SABAH
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...