Tgrt Haber
15 Haziran 2022 10:36 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 11:53

ABD'nin Yunanistan kartından ne var? Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer yorumladı

Son zamanlarda Suriye ve Irak’ta PKK terör örgütünü bitirme hamleleri yapan Türkiye, Yunanistan’ın tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Ege’de yaşanan kriz, Yunanistan’ı silahlandıran ABD’yi de içine alan bir çatışmaya doğru evriliyor. Peki Türk-Yunan savaşı çıkar mı? TGRT Haber’de Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer, topyekun bir harbe varmayacak çatışmalar olabileceği konusunda Türkiye’yi uyararak ”Dikkatli olmak lazım” dedi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Yunanistan,Ege denizi

Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Yunanistan, özellikle Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki PKK/PYD/YPG’ye askeri operasyon düzenlediği dönemlerde tehditlerini daha da sıklaştırıyor. Öte yandan ABD yaklaşık 2 yıldır Yunanistan’ı silahlandırıyor. Bundan cesaret alan Yunanistan, Türkiye’ye yönelik dünya kamuoyunda kara propagandalarını artırırken Ege’deki tartışmalı adalara da silah yığıyor. Peki ABD ve Yunanistan ne yapmak istiyor, savaş kapıda mı? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer, yaşanan gerginliklere ilişkin kritik yorumlarda bulundu. 

SAVAŞ ÇIKARSA TOPYEKUN HARBE DÖNER

Eray Güçlüer, ABD’nin Yunanistan’ı ve güneydeki terör örgütlerini kullanmak suretiyle Türkiye üzerinde baskı oluşturmak istediğini söyledi. Yunanistan’ın agresif tavırlarını güneydeki gelişmelere bağladığını belirten Güçlüer, “Ne zaman güneye bir müdahale olsa Yunanistan’da bir hareketlenme görüyoruz. Bu ikisi birbirinden bağımsız değil” dedi. Savaş konusunun bu konulardan ayrı tutulması gerektiğini kaydeden Güçlüer, şunları söyledi:

“Yunanistan ile Türkiye arasındaki bir çatışma savaşa dönerse bu topyekun bir harbe de döner. Bu durum, hem Yunanistan’ın hem Avrupa’nın hem de ABD’nin kontrol edemeyeceği bir noktaya taşınır. O zaman bölgedeki jeopolitik dengeler değişir. ABD’nin işine gelmez. ABD’nin Yunanistan ana karasındaki hakimiyeti sorgulanır. Hatta ortadan kaldıracak jeopolitik değişiklikler olur. Kontrolden çıkacak savaşı ABD istemez.”

TÜRK-YUNAN SAVAŞINI ABD KONTROL EDEMEZ

ABD’nin Türkiye’ye karşı bir tehdit oluşturmaya çalıştığını kaydeden Güçlüer, Meriç nehrinden hendek kazmaktan Girit’e, Girit’ten Güney Kıbrıs’a kadar çok sayıda kriz alanı olduğunun altını çizerek “Bunlarla Türkiye’yi meşgul ederek gelişmesini engellemek istiyorlar. Topyekun bir harbe varmayacak çatışmalar olabilir. Kendileri de zikrediyorlar, Türkiye uyanık olduğu sürece bu tür sinsi senaryolar işlemez” dedi. Yunanistan’ın adaları silahlandırmasının hakimiyetini sorgulanır hale getirdiğini vurgulayan Güçlüer, “12 ada Paris Anlaşmasıyla Türkiye olmaksızın Yunanistan’a verildi. Burası silahlandırsa da silahlandırmasa da tartışma konusu. 12 adayı Türkiye NATO’da, BM’de tartışmaya açmalı. Türkiye bu konuda geç kaldı. Ayrıca 1. Balkan Savaşında Yunanistan’ın aldığı adalar Lozan Anlaşmasıyla silahsızlandırılmama şartıyla verildi, bunlar da tartışma konusudur şu an. Bunların dışında Yunanistan’ın hak edemeyeceği çok sayıda ada ve adacık var Ege'de. Yunanistan bunları da kendinin gibi görüyor.  Türkiye girişimde bulunmalı. Diplomatik ve siyasi anlamda bir mücadele başlatmalı” dedi.

TÜRKİYE’Yİ YUNANİSTANLAŞTIRMAK İSTİYOR 

Güçlüer, “ABD ne yapmak istiyor?” sorusunu şöyle cevapladı: “ABD Türkiye üzerinde baskı kurup bağımsız politika üreten Türkiye’yi biat ettirerek kendi tarafına çekmek istiyor. Bağımlı hale getirmek istiyor. NATO ülkesiyiz ama her şeye uymuyoruz. Türkiye’yi Yunanistanlaştırmak istiyor. Türkiye’yi siyasi ve askeri olarak kendi tarafında tutmak istiyor. Türkiye’yi nefes alamaz bir hale getirme derdinde. Türk-Yunan savaşını kimse kontrol edemez. ABD’nin çıkarlarına zarar verir” dedi. 

TÜRKİYE’NİN KOMŞUSU ARTIK ABD 

Yunan halkının nasıl bir girdabın içine çekildiğini görmesi gerektiğini belirten Güçlüer, “Yunanistan’ın tüm maliyesi kontrol ediliyor. Yunanistan işgal edilmiş bir ülke, bizim Batı komşumuz ABD’dir. Bu savaşı asla ABD istemez, adaların Yunanistan’ın dışına çıkmasını istemez. ABD üzerinde bir baskı da var. ABD kontrol edeceği kriz ve çatışmalar meydana getirerek Türkiye üzerindeki kontrolünü artırmak istiyor” ifadelerini kullandı. 


 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...