Tgrt Haber

Türkiye düğümü çözüyor: Eurofighter'ın alternatifi JF-17 Thunder'ın 'avcı' özellikleri

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, SavunmaSanayiST
07 Aralık 2023 15:46 - Güncelleme : 08 Aralık 2023 00:49
Eurofighter Typhoon,JF-17,Erdoğan,ABD,F-16

Türkiye F-16'lara alternatif olarak İngiltere'den Eurofighter Typhoon'ı çok yönlü olması nedeniyle talep etti. Ancak Almanya Eurofighter konusunda sessizliğe büründü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın olumsuz tutum sergilemesi halinde alternatiflerin olduğunu belirtti. Türkiye Eurofighter savaş uçağına alternatif olarak Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17 Thunder savaş uçağına yöneleceği öne sürülüyor. JF-17 Thunder özellikleri merak konusu oldu. İşte detaylar...

ABD’nin uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e ve Orta Doğu’ya yollaması dikkate alındığında Türk Hava Kuvvetlerinin caydırıcı yapıda olması acil bir ihtiyaç haline geldi. F-35 programından çıkarılan Türkiye yerli ve milli üretimlere yönelerek insansız savaş uçağı, milli muharip uçak programlarında büyük ilerleme kaydetti. Ek olarak F-16’ların modernizasyonu için Özgür Projesi başlatıldı.

ABD F-16 talebinde de hala olumlu süreç başlatmadı. Türkiye, muhtemel muharip görevler, tehdit ve risk değerlendirmeleri ve bütçe sınırları dahilinde yeni uçak tedarik etmek istiyor.

Tam bu noktada Almanya, İtalya ve İngiltere’nin ortak projesi Çok Yönlü Savaş Uçağı Eurofighter Typhoon devreye girdi. Türkiye Eurofighter Typhoon görüşmelerine başladı ancak Almanya karşı tutum sergileyerek sessiz kaldı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, toplam 40 uçağın satın alımına itiraz eden Almanya'nın, İngiltere tarafından ikna edilmesinin beklendiğini bildirmişti.

ALMANYA NEDEN KARŞI ÇIKTI?

Almanya’nın 2019 yılında Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan gerginliğin ardından Avrupa Birliği tarafından alınan karar nedeniyle Türkiye'nin Eurofighter satın almasına karşı çıktığı belirtilmişti.

Türkiye ilk etapta 20 adet olmak üzere toplam 40 adet Eurofighter savaş uçağı satın almak üzere müzakerelerini sürdürüyor. Eurofighter Typhoon savaş uçaklarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alternatifler vurgusu yapmıştı.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, ''Bir diğer konu da Eurofighter Typhonn meselesi… Kaldı ki Eurofighter konusunda da aslında İngiltere’nin bakışı olumlu. Maalesef Almanya’da bir sıkıntı söz konusu. Fakat pürüzleri gidermek için İngiltere’nin olumlu yaklaşımı oldu. Almanlarla konuyu görüşeceklerini söylüyorlar. Bu noktada başka alternatiflerimiz de yok değil.'' ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE’NİN ALTERNATİF UÇAKLARI NELER?

Eurofighter Typhoon ve F-16 Blok 70 haricinde pazarda, Fransız yapımı Dassault Rafale ve İsveç yapımı SAAB Gripen gibi seçenekler kalıyor. Ancak gerek bu uçaklarda yer alan ABD ve Alman yapımı parçalar gerekse iki ilişkiler sebebiyle Rafale ve Gripen seçeneği de çok mümkün gözükmüyor.

Böyle bir tabloda alternatif olarak, Çin ve Rus yapımı savaş uçaklarıyla Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17 Thunder savaş uçağı kalıyor. Üç alternatifte yer alan uçaklar da NATO standardı dışında olduğu için olası bir tedarikte, uçakların Türk mühümmatlatı teçhiz edilmesi hususu gündeme gelebilir. Ancak burada diğer önemli bir hususun, bahsi geçen 4.5 nesil savaş uçağının tedarik takvimi ile Milli Savaş Uçağı KAAN’ın harbe hazır hale gelmesinin planlandığı 2034 yılı arasındaki makas olduğu değerlendiriliyor.

JF-17 ÖZELLİKLERİ

JF-17 Thunder çok amaçlı savaş uçağı olarak tanımlanıyor. JF-17'nin son montajı ve seri üretimi Pakistan'da yapılmakta olup, uçak gövdesinin %58'i burada, kalan %42'si ise Çin'de üretiliyor.

JF-17'nin çeşitli üretim varyantları var. JF-17A Blok 1, 2006 yılında Çin'de ve 2007 yılında Pakistan'da üretilmeye başlanan JF-17 Blok 1'in tek koltuklu bir varyant. PL-5E II havadan havaya füze, SD-10 havadan havaya füze ve C-802AK gemi savar füzesi ile donatılmıştı.

2013 yılında üretilmeye başlanan JF-17 Blok 2'nin tek koltuklu bir varyant… JF-17B Blok 2, JF-17 Blok 2'nin ilk kez 2017'de uçan ve 2018'de seri üretime başlayan çift koltuklu bir varyantıdır. Dönüşüm eğitimi ve öncü avcı eğitiminin yanı sıra kara saldırısı ve keşif yetenekleri de dahil olmak üzere birden fazla role sahip…

JF-17 Thunder tedarik ediliği takdirde kullanılabileceği en efektif alan şüphesiz terörle mücadele olacaktır. Terör unsurlarına ve terörist yerleşkelerine karşı yapılan operasyonların bugün büyük kısmını F-16 tipi muharip jet uçaklarımız gerçekleştiriyor.

Kaynak: TGRT Haber, SavunmaSanayiST
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Erhan11 Aralık 2023 00:17

Sanırım Erdoğan bu işi halledecektir

Mehmet10 Aralık 2023 00:01

Rusyada alalım festivalde gürdüm çok güzel batıda almiyalım inşallah en iyisi olur

Varol Tümer 9 Aralık 2023 12:27

JF-17 boşluğu doldurur...

Yaşar 8 Aralık 2023 22:12

Bence bunların hiç birisini almayalım Rusya'dan su57 alalım ki bunlar ters köşe olsun

Musa 8 Aralık 2023 18:03

ABD f35 ödedimiz parayı alın önce

D.demir 8 Aralık 2023 09:26

Kendi uçağını kendinyap nokta. Çokta acil deyil ya.

Zafer 8 Aralık 2023 06:59

F35 f16 eurofhter, jf17 buda olmassa pervaneli uçak, yerli kaanında motoru abd vermese oda kağıttan uçak olur

ali 8 Aralık 2023 06:41

en iyisi rus su 57 uçağı su 35 te olur

Çellat 7 Aralık 2023 20:37

Bırakın kardeşim uçak aramayı kendi üretimimiz olan uçaklara hız verin bian önce seri üretime geçin

Sonraki Haber Yükleniyor...