Tgrt Haber
31 Temmuz 2021 13:03

Türkiye yanan ormanların yeşermesi için tek yürek oldu

Türkiye’nin 20’den fazla ilinde çıkan yangınlarda zarar gören yerleşim yerlerini onarmak ve yanan ormanları yeniden yeşertmek için Türkiye tek yürek oldu. Siyasetçilerden, iş dünyasından, spor ve sanat camiasından ve meslek birliklerinden destek ve bağış yağdı.

Türkiye yanan ormanların yeşermesi için tek yürek oldu
Orman yangını,destek,TEMA,Yeniden Yeşerteceğiz,Tarım ve Orman Bakanlığı,Geleceğe Nefes

TGRT HABER | ÖZEL

Pek çok ilde meydana gelen ve ağır hasarlar bırakan orman yangınlarında Türkiye tek yürek oldu. Yanan evlerin yeninden inşası ve ciğerlerimiz olan ormanlık alanların yeniden yeşermesi için seferberlik başlatıldı. Fakir zengin demeden herkes elini taşın altına koydu. Devlet kurumları evlerin inşası için proje hazırlarken siyasetçiler fidan bağışladı, iş dünyası fidan kampanyaları başlattı, sanatçılar destek verdi ve konser gelirlerini bağışlamak için adım attı, turizmciler otellerini ihtiyaç sahiplerine açtı.

TEMA VAKFI’NA İŞ DÜNYASINDAN FİDAN BAĞIŞI YAĞDI

 TEMA Vakfı, Türkiye genelinde dört gündür devam eden yangınlarda yanan ormanların yeniden ağaçlandırılması için "Yeniden Yeşerteceğiz" kampanyası başlattı. Kampanyaya özellikle iş dünyasından büyük destek geldi. Garanti BBVA son yangınlarda yaşanan tahribatın giderilmesi amacıyla TEMA Vakfı'na 1 milyon fidan bağışında bulunarak rekor kırdı. Aynı şekilde Cengiz Holding 50 bin fidan, Sanko Holding 100 bin fidan, Türk Telekom 100 bin fidan  bağışladı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ise WRC Türkiye Rallisi'ne ev sahipliği yapan Marmaris'te TOSFED Hatıra Ormanı oluşturma kararı aldı. Enuygun ise 10 bin fidan bağışladı. Metro Türkiye, acil ihtiyaçları analiz ederek Kızılay, AFAD ve yerel yönetimler ile koordine bir şekilde bölgeye yardım ve desteklerini ulaştırdı. Ayrıca TEMA Vakfı'na 10 bin adet fidan bağışında bulundu. Migros ve CarrefourSA yardım tırı yolladı.

MESLEK BİRLİKLERİ SESSİZ KALMADI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, yanan ormanları eski haline kavuşturmak için birliğin 5 milyon lira destek verdiğini duyurdu. Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri de fidan bağışı kampanyası düzenleyeceklerini açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği üyelerinden her bir çalışanı için 5 fidan olacak şekilde, adedi 10 TL'den 10 milyon TL tutarında yaklaşık 1 milyon adet fidan bağışında bulunulmasına karar verdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları ise 13 bin 500 personeli adına birer fidan bağışlayacağını bildirdi. Antalya Ticaret Borsası da Manavgat'taki çiftçilere 100 ton saman ve yem gönderdi.

SPOR CAMİASI BAĞIŞ REKORU KIRDI

Ormanların yenilenmesi için spor camiasından büyük destek geldi. Fenerbahçe Kulübü, sosyal medyadan başlattığı kampanyada 19 bin 70 fidan dikeceklerini duyurdu. Galatasaray ise TEMA Vakfının "Yeniden Yeşerteceğiz" kampanyasına destek verdi ve sarı-kırmızılı kulüp derneğinin aktif üyelerinin adına 9709 fidan dikerek bağışta bulundu. Ayrıca Galatasaray, taraftarından GS1905 yazarak ormanların yenilenmesi için destek istedi. Büyük spor kulüplerinin yanı sıra yerel spor kulüplerinden de destek yağdı. Adana Demirspor, sezon boyunca atacakları her gol için 1000 fidan bağışında bulundu ve kampanyanın 10 bin fidanla başlattı. Gaziantep Futbol Kulübü sezonda atacakları her gole 27 fidan bağışlayacağını belirtti. İstanbul Başakşehir ise attığı gol başına 34 fidanla destek verdi. Aytemiz Alanyaspor toplamda 1948 fidan bağışladı. Trabzonspor, her gol için plaka kodu olan 61 fidan dikeceğini duyurdu.

SİYASİLER ve BELEDİYELER BİRLİK OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığının "Geleceğe Nefes" kampanyasının internet sitesi linkini paylaşarak, "Yangında yok olan bölgelerde ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları devam ederken 'Yeşil Vatan' için el birliğiyle yurdun dört bir yanında yepyeni fidanlar yeşertelim." çağrısında bulundu. Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Konya Büyükşehir Belediyesi ormanların yeniden canlanması için 150 bin fidan bağışlayarak yangın bölgesinde bir hatıra ormanı oluşturma kararı aldı. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin öncülüğünde 200 bin fidan bağışı toplandı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden yanan ormanlık alanların ağaçlandırılması için 10 bin fidan dikme kararı aldı. Gaziantep Büyükşehir ve Şahinbey belediyeleri, yanan ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesi için 97 bin fidan bağışında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yangın bölgelerine 1 milyon 85 bin fidan bağışı yaptı.  Ankara Büyükşehir Belediyesi ise destek kampanyası başlattı.

ÜNİVERSİTELER DE KATILDI

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İbn Haldun Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Medipol Üniversiteleri yanan ormanlar için fidan bağışı kampanyası başlattı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşanan yangınlardan dolayı tahrip olan ormanları canlandırmak için kampanya başlattı. YTB, orman yangınlarından etkilenen bölgelere 2021 yılında burslandırdığı uluslararası öğrenciler için 5 bin fidan bağışlıyor.

SANATÇILARDAN KLİPLİ DESTEK

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın '11 Kasım'da 11 milyon fidan' sloganıyla başlattığı 'Geleceğe Nefes' kampanyasına sanatçılar, ‘Tohumlar Fidana, Fidanlar Ağaca’ şarkısıyla destek oldu. Ünlü sanatçılar 11 milyon fidan klibinde buluştu.

TURİZMCİLER OTELLERİNİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE AÇTI

Turizmciler de yangın bölgelerindeki otellerini felaketten zarar gören vatandaşlara ve yardım ekiplerine açtı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği fidan kampanyasına vatandaşları dahil etmek için 'fidan dikme turları' başlatacaklarını açıkladı. Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Başkanı Onur Sabırlıoğlu 1.000 fidan bağışında bulunacaklarını kaydetti. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin de fidan bağış kampanyaları başlatacaklarını vurguladı.

HAVA YOLLARINDAN DESTEK

Türk Hava Yolları başta olmak üzere Pegasus ve SunExpress yangından etkilenen illere uçuşu olan yolcuların biletlerine cezasız iade, ücretsiz değişiklik ve açık bilet hakkı tanıdı. İhtiyaç sahiplerine yardım göndermek isteyen dernek ve kuruluşların yardım malzemelerini hiçbir ücret talep etmeden ulaştırdılar. İtanbul Havalimanı İşletmecisi İGA, TAV Havalimanları ve TALPA Orman Genel Müdürlüğü’ne fidan bağışı yapacağını duyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...