Tgrt Haber

Tahıl Koridorunda Putin’in zayıf karnı! Türkiye'nin elindeki koz masaya yatırılacak

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
31 Ağustos 2023 14:26 - Güncelleme : 31 Ağustos 2023 15:15
Tahıl Koridoru,Recep Tayyip Erdoğan,Vladimir Putin

Gözler bir süredir askıda olan Tahıl Koridoru Anlaşmasına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin Soçi'de, 4 Eylül'de bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masaya Tahıl Koridoru Anlaşmasını getirmesi bekleniyor. Her ne kadar Putin anlaşmaya sıcak bakmasa da Türkiye’nin elindeki koz Putin’i zorlayacak türden. İşte Putin’e Tahıl Koridoru Anlaşmasına ikna edecek detay… 

Geçtiğimiz aylarda sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek olmasından dolayı yeniden gündemde… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm dünyayı derinden etkileyen Tahıl Koridoru Anlaşmasını masaya getirmesi bekleniyor. Öte yandan tüm dünya kamuoyu baskısına rağmen anlaşmaya son veren Putin’in yeni anlaşmayı kabul etmesi beklenmese de zayıf karnı bulunuyor. Kremlin, tahılların Türkiye’de işlenip fakir ülkelere dağıtılması formülünü sunarken işte Putin’i Tahıl Koridoru Anlaşmasına ikna edecek detay… 

İKİ LİDER SOÇİ’DE GÖRÜŞECEK 

İki liderin Soçi’de 4 Eylül tarihinde görüşeceklerini belirten Gürses, şunları söyledi: “Putin Türkiye’ye güvenlik endişesi ile gelemiyor. Tahıl Koridoru konusunda mutabakat sağmaya çalışacaklar. Ancak bu konuda tek taraf Türkiye değil. Avrupa Birliği, diğer Batı ülkeleri ve Afrika ülkelerinin durumu önemli. Bu nedenle çok çetrefil bir durum mevcut. Hemen çözülebileceğini kimse beklemesin deniliyor. Türkiye’nin en çok güvendiği nokta Rusya ve Ukrayna tahıl filolarının dolu olması. Bunların bir an önce boşaltılması zorunluluğu var. Rusya, bunların ziyan olması pahasına savaşta avantaj sağlamaya çalışıyor. Tahıl Koridoru çetrefil bir iş. Erdoğan bu konuda inisiyatifini sonuna kadar zorlamak istiyor. Soçi görüşmesi de bunun en önemli kanıtı.” 

AK PARTİ’DEN AÇIKLAMA: YENİ GELİŞMELER OLACAK 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, tahıl koridoruna ilişkin, “Yakın zamanda da biliyorsunuz Soçi'ye bir ziyaret olacak. O ziyaret sonrasında bu konuda yeni gelişmelerin olacağını, yeni aşamalara geçinebileceğini değerlendiriyoruz” dedi. Tahıl krizi ilgili konuşan Çelik, “Dünyanın böyle bir gıda kriziyle karşı karşıya kalmaması için inisiyatifi Cumhurbaşkanımız en yüksek diplomasi hassasiyetiyle şimdiye kadar yürütmüştür. Yakın zamanda da biliyorsunuz Soçi'ye bir ziyaret olacak. O ziyaret sonrasında bu konuda yeni gelişmelerin olacağını, yeni aşamalara geçinebileceğini değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...