Tgrt Haber

Araç kullanan herkesi ilgilendiriyor: Yargıtay'dan kuralları yıkan karar

27 Aralık 2021 11:18
Araç kullanan herkesi ilgilendiriyor: Yargıtay'dan kuralları yıkan karar
yargıtay,trafik cezası,polis

Babasını hastaneye yetiştirmek için kırmızı ışıkta geçen ve hız sınırını aşan sürücüye kesilen trafik cezası Yargıtay tarafından iptal edildi. Emsal niteliğinde karara imza atan Yargıtay’ın kararında sürücünün zorunluluk hali içerisinde olduğu için yasaklardan sorumlu olamayacağı belirtildi.

Hastalanan babasını hastaneye yetiştirmek için hız sınırını aşıp kırmızı ışıkta geçen sürücüye kesilen trafik cezasını iptal eden Yargıtay 19. Ceza Dairesi emsal karara imza attı.

PLAKADAN CEZA KESİLDİ

Yargıtay’ın kararına göre, Samsun’da yaşayan bir vatandaş, rahatsızlanan babasını hastaneye yetiştirmek için hız sınırını aştı ve kırmızı ışıkta geçti. Sürücü, aracı durduran trafik polislerine, babasını hastaneye yetiştirmeye çalıştığını söyledi ancak kendisinden ehliyet ve ruhsat istendi. Aracı sürmeye devam eden sürücü, babasını hastaneye yetiştirdi. Birkaç gün sonra araç plakasına ceza yazıldığını öğrenen sürücü, sulh ceza hakimliğine itiraz etti ancak itirazı reddedildi.

YARGITAY TRAFİK CEZASINI İPTAL ETTİ

Dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay Başsavcılığı da hazırladığı tebliğnamede, araç sürücüsünün, hastasını hastaneye yetiştirmek için söz konusu kuralları ihlal ettiğini belirterek, geçiş üstünlüğü nedeniyle cezanın bozulmasını istedi.

Sürücüye kesilen cezayı iptal eden Yargıtay 19. Ceza Dairesi, kararında, durumun zaruret hali olduğunu belirtti. Ayrıca kararda, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile ‘hukuka uygunluk sebeplerinden’ biri olan ‘geçiş üstünlüğü’ bulunması nedeniyle, trafik kısıtlama ve yasaklarından sorumlu tutulamayacağı anlaşılmıştır” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...