Tgrt Haber
21 Temmuz 2021 15:49

Erdoğan açıkladı: Yeni kısıtlamalar gelecek mi? Delta varyantı yeni kapanmaları getirecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti teşkilatı bayramlaşma programına video konferans yoluyla katıldı. Erdoğan konuşmasında yeni kısıtlamaların gelip gelmeyeceği konusunda açıklamalarda bulundu. Konuşmasının ardından gündeme ‘’Yeni kısıtlamalar gelecek mi? Delta varyantı kapanmaları geri getirir mi?’’ sorularını getirdi.

Erdoğan açıkladı: Yeni kısıtlamalar gelecek mi? Delta varyantı yeni kapanmaları getirecek mi?
aşı,,kısıtlama,,yeni kısıtlama,

Cumhurbaşkanı Erdoğan bayram vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Erdoğan son zamanlarda vaka sayılarının artmasına neden olan Delta varyantı başta olmak üzere diğer varyantlara değindi. Vaka ve ölüm sayılarını artıran varyantların Türkiye’deki durumunu değerlendiren Cumhurbaşkanı, ‘’Yeni kısıtlamalar gelecek mi?’’ sorusunu da cevapladı.  

YENİ KISITLAMALAR GELECEK Mİ?  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak parti teşkilatının bayramını kutladığı konuşmasında aşılamayı yaygınlaştırarak temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyarak yeniden yükselen vaka dalgasının ilave kısıtlamalara gerek kalmaksızın geride kalacağını söyledi. Delta varyantı da dahil varyantların Türkiye’yi diğer ülkeler kadar etkilemediğini vurguladı.  Erdoğan konuşmasında, geçtiğimiz yıl kısıtlamaların gölgesinde geçen bayramların bu yıl maske, mesafe ve hijyen sayesinde sevinç dolu geçtiğini belirtti. ‘’Yeni kısıtlamalar gelecek mi?’’ sorusunu cevaplayan Erdoğan, Koronavirüs salgınının çeşitli ülkelerde yeni varyantlar nedeniyle vaka ve ölüm sayılarını hızlıca artmasıyla korkuya neden olsa da Türkiye’nin henüz bu tehdidin pençesinde olmadığını açıkladı. İlave tedbirlere gerek kalmadan aşılama hızını artırmanın yeni kısıtlamaların önüne geçeceğinin altını çizdi.  

Erdoğan açıkladı: Yeni kısıtlamalar gelecek mi? Delta varyantı yeni kapanmaları getirecek mi?

DELTA VARYANTI NEDİR?

Dünyanın tamamını etkisi altına alan ve yaklaşık 4 milyon kişinin ölümüne neden olan Covid-19, geçirdiği mutasyonlarla etkisini sürdürüyor. Son olarak hayatımıza giren Delta varyantı, İsrail, İngiltere gibi aşılamayı tamamlayan ve normalleşmeye başlayan ülkelerde bile alarma neden oldu. Hindistan'da ortaya çıkan ve birçok ülkeye sıçrayan Delta varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Endişe Varyantı" olarak tanımlandı.

Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı, Covid-19’un diğer varyantlarına göre daha tehlikeli. Çünkü yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor. Diğer varyantlara benzer şiddette enfeksiyona yol açsa bile daha fazla sayıda kişiye bulaşacağı için özellikle aşısız kişilerde daha fazla hastalık ve ölüme neden olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) delta varyantını “daha fazla bulaşma özellikleri gösterdiklerinden kamu sağlığı açısından daha büyük risk oluşturuyor” şeklinde tanımlıyor. DSÖ’nün sağlık acil durumları programının yönetici direktörü Mike Ryan ise “Delta virüsü, mutasyonlar içinde en uygun, en hızlı ve en güçlü olanıdır” açıklamasında bulunmuştu. Örneğin İngiltere'de ortaya çıkan Alfa varyantı 10 dakika içinde bulaşma beklenirken, Delta 3 dakika içinde bulaşmaya sebebiyet veriyor.

DELTA VARYANTI ÇOCUKLAR ÜZERİNDE DAHA ETKİLİ

Koronavirüsten en az etkilenen ve diğer yaş gruplarına göre daha az Koronavirüs vakası bildiren yaş aralığı 0 ila 9 yaş grubuydu. Ancak Delta varyantı ibreyi terse çevirdi. ABD, İsrail, İngiltere ve İskoçya’da yapılan çalışmalarda delta varyantının çocuklar üzerinde daha etkili olabileceği açıklandı. Özellikle İsrail’den yapılan açıklamada Delta varyantı vakalarının yarısını, ABD’de her dört vakadan birini çocuklar oluşturuyor. İskoçya'da daha çok geçlerde, 5 ila 12 yaş arası çocuklar ve 18 ila 24 yaş arasındaki genç yetişkinlerde görülüyor. Araştırmalar çocukların delta varyantına yakalanma riskinin de daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Artan vaka ölüm sayılarıyla birlite akıllara gelen ''Yeni kısıtlamalar gelecek mi?'' sorusunun cevabını hazırladık. Siz de görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...