Tgrt Haber
30 Ağustos 2021 10:30

Afganistan Şûra-i Sulh Konseyi Başkanı: Türk askeri yeniden gelecek

Afganistan Şûra-i Sulh Konseyi Başkanı Azizullah Din Muhammed, yaptığı açıklamada Türkiye ile Taliban arasında ekonomik ve siyasi anlamda yakın ilişkiler olduğunu vurgulayarak "İnşallah yeni yönetim kurulduktan sonra müstakil bir hükümet tarafından Türk askeri yeniden buraya gelecektir" dedi.

Afganistan Şûra-i Sulh Konseyi Başkanı: Türk askeri yeniden gelecek
afganistan,,tliban,,türk askeri,

Afganistan Şûra-i Sulh Konseyi Başkanı Azizullah Din Muhammed, Türkiye ile Taliban arasındaki ilişkileri değerlendirdiği açıklamasında, Türk askerinin NATO görevi sona erdiği için Afganistan'dan çekildiğini ancak yeni bir hükümet kurulduğunda yeniden Afgan topraklarına geleceğini belirtti. Hükümetin kurulmasının ardından ilk olarak Türkiye ile ilişki kurulacağına inandığını belirten Azizullah Din Muhammed, "Hem ekonomik hem de siyasi anlamda Reis Bey’in (Erdoğan) söylediği gibi yakın ilişkiler var. Birçok konuda destekleri olacaktır. Ve Erdoğan Bey’e bu mesajından dolayı teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"TALİBAN'IN ÇALIŞMASI GEREKİYOR"

Afganistan’daki barış komisyonu Şûra-i Sulh Konseyi Başkanı Azizullah Din Muhammed, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada, ülkede en önemli şeyin güvenlik olduğunun altını çizerek hükümetin kurulmasıyla istikrarın sağlanacağını, insanların rahat edeceğini ve ekmeklerini kazanabileceklerini belirterek "Taliban’ın bunlarla ilgili çalışması gerekiyor" dedi.

"İLK İLİŞKİ TÜRKİYE İLE KURULACAK"

Türkler ve Afganlar arasında tarihi bağ bulunduğunu aktaran Muhammed, Afganistan’da siyasi yapı oluşturulurken Türkiye’nin de ekonomi ve eğitim alanında destek vereceğini öngördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Biz Afganistan için her tür desteği yapmaya hazırız. Kabil’deki yönetimden sinyal bekliyoruz" açıklamasına değinen Muhammed, "Hükümet kurulursa tabii ki Türkiye’nin desteğini alırız. İlk ilişki kurulacak ülkenin Türkiye olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"TÜRK ASKERİYLE DEĞİL NATO İLE ALAKALI"

Ülkedeki ABD, İngiliz ve Alman askerleri tahliye edilirken Türkiye’nin gönderdiği mesaja rağmen Taliban’ın "Hiçbir yabancı gücü istemiyoruz" açıklamasının sorulduğu Muhammed, "Bu Türk askeriyle alakalı değil, NATO kaynaklı. Taliban, NATO’nun hiçbir gücünü istemiyor. İnşallah yeni yönetim kurulduktan sonra Türkiye ile bağımsız bir ilişki kurulacağına inanıyorum. Türk askeri yeniden buraya gelecek, ilişkiler çok daha sıkı şekilde devam edecek" cevabını verdi.

'TALİBAN'DA OLUMLU DEĞİŞİM'

Azizullah Din Muhammed, Taliban’ın değişip değişmediğiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Eski mücahit lider Muhammed İsmail Han’a iyi davrandılar. Eski hükümetin bazı yöneticileri de burada, onlara da zarar verilmedi. Bu Taliban’ın değiştiği anlamında insanı mutmain kılıyor. Umarız halkla ilişkisi de iyi olacak. Ben kadınların eğitim ve sosyal hayatlarıyla ilgili olumlu bir değişim olacağını düşünüyorum."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...