Tgrt Haber
16 Kasım 2021 16:45

Yunanistan’a askeri yığınak ne anlama geliyor? Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ yorumladı!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in izniyle ABD, Yunanistan’ı adeta askeri yığınak haline getirdi. Bu durum Türkiye’yi rahatsız ediyor. Peki ABD’nin hedefi Türkiye mi yoksa başka hedefleri var mı? Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ, ABD’nin Yunanistan’ı askeri üs haline getirmesinin altında yatan sebepleri değerlendirdi.

Yunanistan’a askeri yığınak ne anlama geliyor?  Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ yorumladı!
Dedeağaç,ABD askeri üssü

ABD’nin Yunanistan’daki üslerine askeri sevkiyatı hızla devam ediyor. ABD’nin askeri üssü haline gelen Yunanistan’ın bugünkü durumu, aslında 1990’da ABD ile imzaladığı askeri iş birliği anlaşmasına dayanıyor. ABD, bu yıllarda Bulgaristan ve Romanya ile de benzer anlaşmalar yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Yunanistan’ın adeta ABD’nin üssü haline geldiğine dikkat çekmiş ve bu durumu “Sadece Dedeağaç değil, Yunanistan’ın kendisi ABD’nin bir üssü haline gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içindeki ABD üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim” sözleri ile ifade etmişti. Keza Defender Europe 2021 tatbikatı kapsamında ABD, Dedeağaç’a 145 helikopter, 1800 zırhlı araç ve 20 bin asker konuşlandırdı. Peki ABD’nin Yunanistan’a konuşlanmasının siyasi ve bölgesel nedenleri nelerdir? Hedef Türkiye midir yoksa ABD başka hedefler peşinde mi? Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ, ABD’nin hedefinin sadece Türkiye olmadığına dikkat çekti. 

Yunanistan’a askeri yığınak ne anlama geliyor?  Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ yorumladı!

ABD BİR TAŞLA ÇOK KUŞ VURUYOR 

Başbuğ, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ülkeyi ABD’ye anahtar teslim verdiğini söyledi. Yunan halkının bu durumdan rahatsız olduğunun altını çizen Başbuğ, ABD’nin Yunanistan’a konuşlanmasının altında yatan amaçları şöyle sıraladı: “ABD, 1990 yılında Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya ile askeri anlaşmalar imzalandı. Bunu dünyaya, Rusya’ya karşı NATO kapsamında önlemler alıyoruz, şeklinde deklare etti. Bugün, ABD’nin asıl hedefi Ege ve Akdeniz değil Karadeniz’dir. Rusya’yı çevrelemek Türkiye’yi yedeklemek istiyor. Diğer bir sebep ise bazı ülkelerin NATO’nun ABD’nin taşeron örgütü olduğunu sorgulamaya başlamasıyla gelişti. Fransa ve Almanya’nın başa çektiği bir gurup ülke,  Avrupa’nın güvenliğini kendi sağlaması gerektiği tezlerini öne sürdü. Buna karşın ABD, NATO ruhunu yitiriyor dedi ve çeşitli adımlar attı.  Rusya’yı, Ukrayna’yı kışkırttı, Karadeniz’e ağırlık verdi ve kendine alan açtı. Kısacası eski ABD geri dönüyor, diyor. Yani kızıl tehdit Rusya ve ona karşı koyan ABD. Buna dayanarak üslerini genişletiyor.”  

Yunanistan’a askeri yığınak ne anlama geliyor?  Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ yorumladı!

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...